Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos, citu valstu podkāstos un televīzijas raidījumos ik pa laikam izskan ASV kardiologa Pītera Makalo vārds. Viņš regulāri iestājas pret Covid-19 vakcināciju un par to izplata maldinošu informāciju. Šā mēneša sākumā Makalo kļuvis populārs arī Latvijas vakcīnskeptiķu vidū. Piemēram, kāda Facebook lietotāja dalās ar video, kurā viņš aicina nevakcinēt bērnus pret Covid-19, jo potēties it kā esot bīstamāk nekā saslimt. Makalo teiktais ir pretrunā ar zinātnisko literatūru.

Ieraksta autore stāsta:

ASV Senātā ārsts Dr. Peter McCullough ar zvērestu apliecina, ka mRNS injekcijas nogalina bērnus, kā arī paziņo, ka kovid vakcinācija nekavējoties jāpārtrauc un vakcīnas jāizņem no tirgus, pirms mirst vairāk bērnu.”

Ierakstam pievienota saite uz video, kurā Makalo apgalvo:

Ja runājam par bērnu vakcināciju [pret Covid], ir skaidrs – balstoties uz reprezentatīvu datu publikācijām – riski pārsniedz jebkādu devumu, ko sniedz bērnu vakcinēšana.”

Viņš gan nenosauc nevienu zinātnisku publikāciju, bet norāda uz divu pusaugu vecuma zēnu nāvēm no retas vakcīnu blakusparādības – sirds muskuļa iekaisuma. Abos gadījumos zēni miruši pāris dienas pēc vakcīnas saņemšanas.

Sirds slimību risks bērniem pēc Covid-19 potes ir neliels

Par sirds muskuļa un somiņas iekaisuma (miokardīta un perikardīta) risku pēc Covid-19 potes Re:Check rakstīja jūnija sākumā (šeit). Tolaik akadēmisku pētījumu par bērniem bija maz, jo daudzās valstīs bērnu potēšana pret Covid-19 bija sākta nesen. Taču jau toreiz pieejamie dati liecināja, ka pēc Covid-19 potes miokardīta un perikardīta varbūtība bērniem un jauniešiem ir pavisam neliela. Lielākais risks ir zēniem, kas saņēmuši mRNS (Pfizer un Moderna) vakcīnas otro devu. Jūnijā bija pieejams arī ASV Slimību kontroles un profilakses centra ziņojums, kurā no vairāk nekā 40 slimnīcām un universitātēm apkopota informācija par 2021. gadu. Ziņojumā secināts, ka bērniem, kas inficējas ar Covid-19, miokardīta risks ir vairākas reizes lielāks nekā tiem, kas vakcinēti ar Pfizer vai Moderna potēm.

Avots: ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC)

Kopš jūnija publicētajos pētījumos nonākts pie līdzīgiem secinājumiem. Piemēram, pētījumā Honkongā apskatīts miokardīta un perikardīta biežums galvenajai riska grupai – jauniem zēniem. Pētnieki novēroja, ka uz katrām 100 000 Pfizer potes devām ar iekaisumu saskārās vidēji 5,57 un 37,32 zēni (atkarībā no devas kārtas). Savukārt žurnālā Annals of Internal Medicine oktobrī publicētā pētījuma iegūtie skaitļi bija vēl mazāki.

Avots: Goddard, et al. (4.10.2022). Incidence of Myocarditis/Pericarditis Following mRNA COVID-19 Vaccination Among Children and Younger Adults in the United States. Annals of Internal Medicine.

Makalo video min gadījumu, kad pāris dienas pēc otrās Pfizer potes devas divi Konektikutas pusaudži nomira no miokardīta. Šis gadījums ir īsts, un pusaudžu autopsiju rezultāti aprakstīti zinātniskajā literatūrā (šeit). Notikums ir traģisks, taču, ņemot vērā lielo vakcinēto jauniešu skaitu, šo divu zēnu nāves ir rets izņēmums. Pētnieki žurnālā Pediatrics skaidro, ka miokardīts pēc Covid potes ir rets un miokardīta nāves jauniešiem ir vēl retākas – viņi parasti to pārcieš vieglā formā un bez ilgtermiņa sekām. Savukārt Covid-19 izraisītie sirds traucējumi ir salīdzinoši biežāki un bīstamāki.

Jāpiebilst, ka bērnu vakcināciju pret Covid-19 iesaka, piemēram, Latvijas Imunizācijas valsts padome un citu valstu veselības institūcijas.

Kas ir dakteris Makalo un kur uzņemts video?

Ieraksta autore stāsta, ka video uzņemts ASV Senātā, taču tā nav taisnība. Patiesībā video redzama neliela mēroga paneļdiskusija, kas notika Pensilvānijas štata Senātā. To šā gada 4. martā organizēja Dags Mastriano – viens no 50 Pensilvānijas Senāta pārstāvjiem un QAnon sazvērestības teorijas atbalstītājs. Diskusijā piedalījās jau minētais kardiologs Makalo, akupunktūrists Braiens Ardiss, kurš nodarbojas arī ar hiropraktiku (alternatīvās medicīnas veidu, kas fokusējas uz mugurkaula koriģēšanu), uzņēmējs Stīvs Kiršs, kurš dibinājis pretvakcinācijas organizāciju VSRF, un jurists Tomass Rencs, kurš piedalījies vairākās ar Covid-19 saistītās tiesas prāvās.

Šiem četriem “ekspertiem” ir kas kopīgs – viņi regulāri izplata nepatiesu informāciju par Covid-19, vakcīnām un ierobežojumiem. Piemēram, Makalo ir maldinoši teicis, ka cilvēki nevarot saķert Covid divreiz un ka inficētie, kam nav simptomu, neesot spējīgi aplipināt citus. Pensilvānijas Senāta pārstāvis Mastriano savam pasākumam visdrīzāk mērķtiecīgi atlasījis cilvēkus, kuriem ir tāds pats viedoklis par Covid vakcīnām kā viņam.

Nav pierādījumu, ka ārsti noklusē Covid-19 vakcīnu blaknes

Ieraksta autore stāsta:

Savukārt lielākā daļa ārstu Latvijā joprojām pazemīgi klusē.”

Nav pierādījumu, ka ārsti slēpj Covid-19 vakcīnu blakusparādības, tostarp sirds darbības traucējumus. Tos nesniedz arī ieraksta autore. Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) norāda, ka līdz šā gada novembrim 24% ziņojumu par Covid-19 vakcīnu blaknēm iesnieguši ārsti. Turklāt gan ārsti, gan ZVA pārstāvji par tām stāstījuši Latvijas medijos. ZVA saņemto blakņu ziņojumu kopsavilkumu pašam iespējams apskatīt ZVA vietnē (šeit). Plašāk par it kā klusējošajiem ārstiem un Covid-19 vakcīnu blakusparādībām Re:Check rakstīja oktobrī (šeit).

Secinājums: Potēšanās pret Covid-19 bērniem un jauniešiem palielina sirds muskuļa un somiņas iekaisuma risku, bet risks ir pavisam neliels. Vislielākais risks ir zēniem pusaugu vecumā, saņemot otro mRNS potes devu. Varbūtība saskarties ar sirds muskuļa un somiņas iekaisumu ir daudz lielāka, saslimstot ar Covid-19, nekā potējoties. Nav pierādījumu, ka ārsti Latvijā klusē par šo vai citām Covid-19 vakcīnu blaknēm.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.