Jūnija otrās nedēļas sākumā vairāki simti cilvēku sociālajā medijā Facebook dalījušies ar ierakstu, kura autors apgalvo, ka Covid-19 vakcinācijas dēļ ir pieaudzis bērnu skaits, kas cieš no sirds slimībām vai mirst. Autora avots ir Īrijas biļetens The Irish Light, kas regulāri publicē ar Covid-19 saistītas sazvērestības teorijas.

Sirds slimību risks bērniem pēc Covid-19 potes ir neliels

Vispirms ieraksta autors apgalvo, ka Covid-19 potes bērnu vidū ir dramatiski palielinājušas sirds slimību biežumu:

“Pēc vakcinācijas bērnu sirds slimības dramatiski saasinājās.”

Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

Līdz šim zināms, ka pieaugušajos Covid-19 vakcīnas, it sevišķi Pfizer un Moderna, ir saistītas ar pielielinātu sirds muskuļa iekaisuma (miokardīta) vai sirds apvalka jeb somiņas iekaisuma (perikardīta) risku. Lielākā riska grupa ir vīrieši vecumā no 16–24 gadiem, tomēr arī viņiem risks ir neliels – aptuveni 19 uz 100 000 potēto jauniešu. 

Spriest par bērniem patlaban ir grūti, tā kā liela daļa valstu tikai pēdējā gada laikā sākusi par 12 gadiem vecāku bērnu vakcināciju pret Covid-19. Jaunāku bērnu potēšana sākta vēl nesenāk, piemēram, Latvijā – tikai no 2021. gada decembra. Tādēļ patlaban pētījumu par bērnu potēšanas blaknēm vēl ir maz un tajos ir neliels pētāmo cilvēku skaits.

Akadēmisko publikāciju meklēšanas rīkā Google Scholar Re:Check atrada divus liela mēroga pētījumus: vienu akadēmiskajā žurnālā Circulation un otru – European Journal of Clinical Investigation. Abi pētījumi balstās uz cilvēku ziņotajām vakcīnu blaknēm ASV platformā VAERS. Šie pētījumi parāda, ka bērniem iespēja pēc potes saskarties ar miokardītu ir pavisam neliela. Pirmais pētījums norāda, ka uz katrām 100 000 otrās devas vakcīnām miokardīts zēniem novērots 6,7 reizes un meitenēm – 0,9 reizes (12–17 gadi). Otrajā pētījumā uz katriem 100 000 bērnu, kas saņēmuši otro poti, bija 16 miokardīta vai perikardīta gadījumi zēniem un 0,8 gadījumi meitenēm (12–17 gadi).

VAERS sistēmai ir savu trūkumi, par kuriem Re:Check ir rakstījuši šeit. Šo trūkumu dēļ informāciju no šīs blakus parādību ziņošanas platformas ir jāuztver skeptiski, ja ar to dalās politiski motivēti cilvēki ārpus akadēmiskiem institūtiem. Konkrētajos pētījumos zinātnieki ir centušies novērst VAERS trūkumus. Piemēram, viņi ņēmuši vērā tikai ziņojumus par miokardīta un perikardīta gadījumiem, kuros ir pietiekami pierādījumu, ka šie sirds traucējumi vai to simptomi tiešām ir novēroti. Tika ņemta vērā arī attiecīgo bērnu slimību vēsture, tādējādi pārliecinoties, ka viņiem jau pirms potēšanās nav bijušas sirds problēmas vai ar tām saistītas slimības. Tomēr jāņem vērā, ka dažos gadījumos VAERS ziņojumi neļauj saprast, kas radījis konkrētos veselības traucējumus, – pote vai kas pilnīgi nesaistīts.

Covid-19 rada lielāku miokardīta risku nekā potes

Risks ciest no miokardīta pēc saslimšanas ar Covid-19 ir daudz lielāks nekā pēc Covid-19 vakcinācijas. To pamato pagājušā gadā publicēts, bet vēl nerecenzēts neatkarīgs pētījums, ko veica Klīvlendas Universitātes pētnieki. Tajā, izmantojot vairāk nekā 40 ASV veselības organizāciju datus, pētnieki secināja, ka uz katriem 100 000 ar Covid-19 saslimušajiem zēniem 87 cieš no miokardīta. Savukārt meitenēm gadījumu skaits ir 16 uz 100 000 (12–17 gadi). Lai gan pētījumi nav tiešā veidā salīdzināmi, tas ir vairākas reizes biežāk nekā augstāk minētajos pētījumos, kur analizēja šo veselības traucējumu risku pēc potēšanās pret Covid-19.

Līdzīgus rezultātus sniedz arī šā gada aprīlī publicētais ASV Slimību kontroles un profilakses centra ziņojums. Tajā apkopoti dati no 40 slimnīcām un universitātēm, kas atrodas ASV nacionālajā veselības datu tīklā PCORnet. Ziņojumā secināts, ka neatkarīgi no dzimuma un vecuma tiem bērniem, kas saslimst ar Covid-19, miokardīta risks ir vairākas reizes lielāks nekā tiem, kas vakcinēti ar Pfizer vai Moderna

Avots: ASV Slimību kontroles un profilakses centrs

Jāņem vērā, ka saslimšana ar Covid-19 var izraisīt ne tikai miokardītu, bet arī, piemēram, tā saukto garo Covid-19 un pat bērna nāvi. Par bērnu slimošanu un nāvēm no Covid-19 Re:Check iepriekš rakstījis šeit.

Nav pierādīju, ka bērnu potēšana pret Covid-19 Īrijā veicina mirstību

Ieraksta autors apgalvo, ka bērnu potēšanas dēļ Īrijā pieaugusi bērnu mirstība. Viņš pārfrāzē biļetenu The Irish Light, rakstot:

“Pēkšņu bērnu nāves gadījumu skaits pieaug. Populārākie plašsaziņas līdzekļi klusē. Lielākais noziegums, ko jebkad pastrādājusi Īrijas valdība, netiks slēpts no Īrijas tautas.”

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Īrijā bērnus vecumā no 5–11 gadiem sāka vakcinēt šā gada janvārī, savukārt bērnus no 12 līdz 15 gadiem – 2021. gada jūlijā. Īrijas Centrālā statistikas biroja (ICSB) dati liecina, ka pēc tam, kad sāka potēt bērnus no 12 gadu vecuma, nav palielinājies mirušo skaits. Tas novērojams gan vecuma grupā 5–14 gadi, gan 15–24 gadi. Salīdzinot ar citiem gadiem, novērojams, ka šajās vecuma grupās nav mainījies arī ar sirds slimībām saistītu nāvju skaits.

Avots: Īrijas Centrālais statistikas birojs

Īrijas Centrālā Statistikas birojā nav datu par 2022. gadu, tādēļ no tiem nevar spriest par 5–11 gadus veciem bērniem, kurus saka potēt tikai šogad. Re:Check rakstiski vērsās ICSB un jautāja par šā gada bērnu nāvēm. ICSB pārstāvis Stīvens Konrojs sarakstē atbildēja, ka patlaban viņiem atbildes nav un informācija par 2022. gada pirmo ceturksni būs pieejama tikai augusta beigās.

Lielākajos Īrijas ziņu portālos (TheJournal, RTE, Independent, The Irish Times) nav atrodama informācija, ka bērnu potēšana pret Covid-19 palielinājusi nāvju skaitu potēto bērnu vidū. Šāda informācija nav atrodama arī Īrijas Veselības ministrijas vai Veselības dienesta izpildaģentūras HSE interneta vietnēs.

Jāpiebilst, ka Facebook ieraksta autors publicējis tikai The Irish Light izdevuma titullapu, un tajā netiek prezentēti pierādījumi, ka bērni masveida mirtu no Covid-19 potēm. Biļetens apgalvo, ka vecāki klusē, jo kauns atzīt savu kļūdu. 

Secinājums: Potēšanās pret Covid-19 bērniem palielina sirds muskuļa un somiņas iekaisuma risku, bet risks ir pavisam neliels. Iespēja, ka bērns ar šo iekaisumu saskarsies, ir daudz lielāka, saslimstot ar Covid-19 nekā potējoties. Nav pamata domāt, ka vakcinācija pret Covid-19 Īrijā palielinājusi bērnu un jauniešu nāvju skaitu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.