Facebook cilvēki vairāk nekā 21 tūkstoti reižu dalījušies ar video, kurā kāda sieviete, kas jau vairākus gadus Vācijā strādājot par medmāsu, pauž dažādus nepatiesus apgalvojumus par Covid-19 un vakcināciju. 

Vienam no ierakstiem pievienots pavadošais teksts:

“Tie ir meli, ka slimnīcas bija pārpildītas ar vīrusa slimniekiem!“

Savukārt video sieviete stāsta:

“Jau pašā sākumā tas šķita ļoti aizdomīgi. Visa tā politika, visa tā vīrusa politika, ka no rīta līdz vakaram, ieslēdzot televizoru, cilvēks tiek zombēts par briesmīgu vīrusu un realitātē es neko neredzu.”

Datus par hospitalizātajiem Covid-19 pacientiem Vācijā publicē gan Roberta Koha institūts, kas ir Vācijas slimību kontroles un profilakses centrs, gan Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC), kas apkopo iknedēļas datus par hospitalizētajiem. Pandēmijas laikā slimnīcā Covid-19 dēļ vidēji atrodas divi cilvēki uz 100 tūkstošiem Vācijas iedzīvotāju. Pandēmijas pirmajā vilnī Vācijā atšķirībā no vairākām kaimiņvalstīm hospitalizēto tiešām bija salīdzinoši maz, taču ziemā slimnīcas bija pilnas. Visaugstākais šis rādītājs bija pērnā gada nogalē un šī gada sākumā, kad sešas nedēļas hospitalizēti bija aptuveni deviņi cilvēki uz 100 tūkstošiem. Piemēram, 12.decembrī valstī bija 28 tūkstoši jaunu saslimšanas gadījumu un ārsti brīdināja, ka daļā Vācijas vairs pieejami vien pieci līdz 10% intensīvās terapijas nodaļas gultu, ziņo Deutsche Welle. Vēlreiz par šādu krīzi medijis ziņoja aprīļa vidū, kad saskaņā ar ECDC datiem slimnīcā atkal nonāca ap septiņiem cilvēkiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

“Nevar būt tāda asimptomātiska gripa, tādas nav asimptomātiskas slimības.”

Tā nav taisnība. Vairākas infekcijas slimības var izplatīties, inficētajam par to pat nenojaušot un nejūtot nekādus slimības simtomus. Tajā skaitā ir arī gripa, norāda, piemēram, ASV Slimību profilakses un kontroles centrs (CDC). Jūnijā medicīnas žurnālā The Lancet Global Health publicētā pētījumā nedaudz mazāk kā puse aprakstīto infekcijas gadījumu bija asimptomātiski. Citos pētījumos lēsts, ka asimptomātisko proporcija ir vēl augstāka. Informāciju par to, ka gripa var būt asimptomātiska, iespējams atrast arī latviešu valodas publikācijās pirms pandēmijas, piemēram, šeit.

“To vairs Vācijā sen nesauc par vakcīnu zinātnieki, tad tā ir gēnu terapija”

Re:Check vairākkārt rakstījis, ka Covid-19 vakcīna nevar izmainīt cilvēka ģenētisko materiālu, līdz ar to tā nav gēnu terapija. Gēnu terapijas mērķis ir izmainīt šūnas ģenētisko materiālu, lai ārstētu iedzimtas slimības vai slimības, ko izraisa dzīves laikā iegūtas mutācijas, kā tas ir, piemēram, vēža gadījumā. Ar Pfizer/BioNTech un Moderna vakcīnām cilvēkā injicē mRNS jeb informāciju nesošo RNS. Tas nenonāk šūnas kodolā, tāpēc radīt ģenētiskas izmaiņas nav iespējams.

Video runātāja arī saka:

“Roberta Koha institūts ir aizliedzis secēt līķus pēc it kā Covid nāves.”

Viņa turpina, ka Hamburgā tās tomēr veiktas un profesors, tiesu medicīnas eksperts Klauss Pušels sacījis, ka “Covid nekad, nevienā gadījumā nav bijis galvenais nāves cēlonis”. 

Runātājas teiktais par autopsijām tikai daļēji atbilst patiesībai, taču paustais par nāves cēloņiem nav taisnība. 

Roberta Koha institūts Covid-19 izplatības pirmajā vilnī tiešām rekomendēja izvairīties no autopsiju veikšanas ar infekciju mirušajiem, tā kā neesot bijis zināms, cik droši tas ir mediķim, kas to dara. Pret to iebilda Vācijas patologu asociācijas, un drīz institūts ieteikumu mainīja, aicinot ievērot attiecīgus piesardzības pasākumus. Par to jau pagājušā gada aprīlī rakstījis, piemēram, laikraksts Suddeutche Zeitung. Neraugoties uz to, autopsijas ar Covid-19 infcētiem mirušajiem Vācijā tiek veiktas reti. Piemēram, Mēklenburgas – Priekšpomerānijas zemē līdz šā gada februārim bija reģistrētas 474 nāves saistībā ar Covid-19, bet tikai astoņos gadījumos bija veiktas autopsijas, ziņoja sabiedriskais medijs NDR. Šāda, attiecīgajā jomā strādājošo ekspertu kritizēta sistēma veidojusies vēsturiski, un juridisko un finansiālo šķēršļu dēļ to strauji mainīt esot grūti. 

Taču nav taisnība, ka Covid-19 nav galvenais nāves cēlonis. Vairāku Hamburgas medicīnas iestāžu pētnieki, kuru vidū ir arī video runājošās medmāsas minētais Hamburgas Tiesu medicīnas institūta ārsts Klauss Pušels, no pagājušā gada marta līdz decembrim analizējuši 745 ar Covid-19 saistītas nāves. Gandrīz 40% mirušo veikta autopsija. Pētījumā secināts, ka kopumā 618 nāves jeb 84,1% atzītas par saistītām ar Covid-19. Pārējos 6,4% saistības nav bijis, bet pārējos 9,5% tas palicis neskaidrs galvenokārt nepietiekamas medicīniskās informācijas dēļ. 

Pētījuma autori raksta, ka galvenais nāves cēlonis viņu pētītajā nāvju kohortā bijis Covid-19 radīti plaušu bojājumi. “Mēs rādām, ka lielais vairums šo cilvēku nomira tieši no SARS-CoV-2 infekcijas, bija lielā vecumā un ar vairākām blakussaslimšanām,” teikts pētījumā. Pētījumā analizēto Covid-19 dēļ mirušo vidējais vecuma bija 83 gadi. Tāpat atgādināts, ka 2020.gadā Hamburgā mirstība bijusi par aptuveni 5,5% augstāka nekā iepriekšējos 20 gados. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.