Vairāk nekā pusotrs tūkstotis Facebook lietotāju dalījušies ar ziņu, ka no Rūjienas uz Vidzemes slimnīcu neilgi pēc vakcinācijas ar smagām blaknēm transportēts kāds 15 gadus vecs puisis. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) to noliedz.

Ierakstā ievietots ekrānšāviņš no sarakstes saziņas vietnē, kur kāds mediķa vārdā raksta par piedzīvoto. Rakstītāja vārds ir noslēpts. Sarakstē lasāms:

“Vakar no Rūjienas mana brigāde aiztransportēja piecpadsmitgadīgu jaunieti uz Vidzemes slimnīcu. Pēc pirmās potes uzkāpa temperatūra 39, liela vemšana un caureja ar stiprām galvassāpēm un sāpēm vēderā. Pa ceļam gandrīz pazaudēju puisi, jo strauji sāka krist spiediens.”

Sarakstē pausts, ka esot arī citi šādi gadījumi, bet esot dots rīkojums neminēt patiesos notikušā iemeslus. 

Uz to reaģēja NMPD: “Sociālajos tīklos izplatītajā ekrānšāviņā meli ir katrā teikumā. Šajā nedēļā dienesta brigādes no Rūjienas nav nogādājušas Vidzemes slimnīcā nevienu 15 gadīgu pusaudzi. Tāpat brigādes nav vedušas uz slimnīcu nevienu pusaudzi arī citā vecumā, kuram būtu bijusi reakcija pēc vakcinācijas.” NMPD arī uzsvēra, ka mediķiem nav doti nekādi rīkojumi un katrs mediķis uzņemas individuālu atbildību par pacienta veselības stāvokļa izvērtējumu. 

NMPD izplatītajā paziņojumā arī pausts: “Mēs esam ļoti vīlušies tajos cilvēkos, kas, izmantojot citu nedrošību, bažas vai, iespējams, informācijas trūkumu, tik zemiski un atklāti manipulē.” Dienests arī sola vērsties Valsts policijā, jo ierakstā ir atsauce uz NMPD dabinieka pieredzēto, kas neatbilst patiesībai.

Sociālajos medijos meli par cilvēku nāvēm pēc vakcinācijas tiek izplatīti regulāri, un Re:Check par to rakstījis vairākkārt.

ziņo Zāļu valsts aģentūra, Latvijā līdz šim pārbaudīta informācija par 15 nāves gadījumu iespējamo saistību ar vakcīnu. Nevienā gadījumā nav atklājies, ka vakcīna bijusi nāves cēlonis. Vēl septiņos gadījumos turpinās vērtēšana.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.