Lai gan medijos vairākkārt skaidrots vakcīnas pret Covid-19 sagatavošanas un ievadīšanas process, Facebook dezinformatori turpina izdomāt jaunas versijas, kāpēc nevarot ticēt videomateriālos redzamajai mediķu vakcinēšanai. 

“Šprice tiek ievietota aiz rokas.” Tā kādā video stāsta cilvēks, kurš regulāri Facebook izplata melīgus apgalvojumus saistībā ar Covid-19. Viņš rāda pārfilmētu fragmentu no TV3 ziņām, kur vakcīnu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) saņem tās mediķe, infektoloģe Dace Zavadska. Ar to dalījušies 7,2 tūkstoši cilvēku. Vēl citā ierakstā izmantots ekrānšāviņš no video brīdī, kurā nav redzama precīza dūriena vieta. Tam pievienots teksts par manipulāciju un mediķu dalību masu slepkavībā.  

BKUS norāda, ka Dace Zavadska ir vakcinēta, kas skaidri redzams fotogrāfijā. Foto: BKUS

Vakcīna nav ievadīta aiz rokas, bet gan rokas muskulī. Tas skaidri redzams fotogrāfijā, kurā injicēšana fiksēta no cita skatu leņķa. BKUS noliedz jebkādu manipulēšanu, savukārt pati Zavadska stāstījusi, ka jūtas labi un pēc injekcijas nav bijis nekādu sāpju. 

Nav pamata arī apgalvojumiem citā Facebook ierakstā, kurā teikts, ka “tātad viņa atzina, ka vakar vakcīnu neiedūra vai turpina joprojām muļķot tautu”, jo video un fotogrāfijās redzamajai sievietei esot mugurā dažādi krekliņi. Pievienoti attēli, kuros apģērba krāsa patiesi nedaudz atšķiras, taču zināms, ka krāsu toņus ietekmē gan pati foto vai video kamera, gan fotogrāfiju apstrādes programmas. 

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

Re:Check jau rakstīja, ka vakcinācijas apšaubīšanai izmantots arī Latvijas Televīzijas videomateriāls no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas. Tajā bija redzamas divas šļirces, no kā tika izdarīts secinājums, ka patiesībā injicēts kas cits, nevis Covid-19 vakcīna. Kā ziņots, Latvijā un citus Eiropas Savienībā izmantotā Pfizer/BioNTech instrukcija paredz vakcīnas vielas atšķaidīšanu ar nātrija hlorīdu jeb fizioloģisko šķīdumu. Tas tiek darīts, nātrija hlorīda šķīdumu ar šļirci ievadot vakcīnas flakonā, kurā tā rezultātā ir piecas vakcīnas devas. Katra vakcīnas deva no flakona tiek ievilkta jaunā mazāka tilpuma šļircē, ar kuru arī tiek veikta injekcija. 

Pat pēc šī skaidrojuma dezinformācijas izplatītāji turpina runāt par manipulāciju, jo citos video, kuros filmēta citu mediķu vakcinēšana, divas šļirces netiekot izmantotas. Šie dezinformatori neņem vērā vai izliekas nesaprotam, ka pirmā lielākā šļirce tiek lietota tikai atšķaidīšanai, tātad tikai pirms pirmās devas injicēšanas. Visas piecas devas jāizmanto sešu stundu laikā, un likumsakarīgi, ka katrā nākamajā reizē pietiek ar vienu šļirci, jo nekas vairs nav jāatšķaida.  

Jau ziņots, ka vakcinācija Latvijā ir brīvprātīga, tajā skaitā mediķiem un citos dienestos strādājošajiem. Pirmajiem iespēju saņemt vakcīnu pret Covid-19 ir mediķiem, kas ikdienā strādā ar Covid-19 pacientiem. Vakcinēšanās sākusies gan universitātes slimnīcās Rīgā, gan reģionālajās slimnīcās


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.