Popularitāti Facebook guvis kārtējais dezinformācijas izplatītāja un atmiņūdens tirgotāja Jāņa Pļaviņa video, kurā viņš sola atmaskot “Covid-19 projektu”. Re:Check secināja, ka Pļaviņš stāstu veido, izmantojot virkni melīgu apgalvojumu, sagrozot faktus un izraujot tos no konteksta, kā arī piesaucot neesošus dokumentus, notikumus un organizācijas.

Pļaviņš publicējis 25 minūšu video, kurā uz “laika līnijas” esot salicis “koronavīrusa projekta faktus” no 2009.gada līdz 2030.gadam. No video var secināt, ka “globālistu elites” mērķis esot ar vakcīnām ievērojami samazināt iedzīvotāju skaitu un pakļaut cilvēkus pilnīgai kontrolei, tāpēc sen ieplānots un laboratorijā mākslīgi radīts Covid-19 slimību izraisošais vīruss. Re:Check pārbaudīja Pļaviņa uzskaitītos “faktus”.

Pļaviņš video sāk ar stāstu par 2009.gada notikumu:

“Aiz slēgtām durvīm pulcējas visbagātākie pasaules miljardieri Geitss, Soross, Rokfellers, Bafets un citi. Viņi tiekas, lai apspriestu globālās pasaules problēmas. Un konstatē, ka pasaulē ir pārapdzīvotība, ir pārāk daudz cilvēku. Savdabīgi, bet pēc šīs tikšanās sākas vesela sagadīšanās virkne,”

Šāda tikšanās 2009.gadā patiesi notika pēc Microsoft dibinātāja, filantropa Bila Geitsa iniciatīvas. Ir maz informācijas, par ko tajā runāts, taču Geitss nekad nav slēpis pārliecību, ka dzimstībai nabadzīgākajās pasaules valstīs ir jāsamazinās, lai tās varētu kļūt turīgākas un uzlabotu cilvēku pieeju veselības aprūpei un izglītībai pieejamībai. Kontracepcijas pieejamība jaunattīstības valstīs ir viens no Geitsa un viņa sievas dibinātā labdarības fonda Bill & Melinda Gates Foundation darbības virzieniem. Geitss arī atkārtoti paudis, kāda ir vakcīnu loma dzimstības samazināšanā. Piemēram, 2009.gadā viņš rakstīja par statistiku, kas rādot – ja vecāki būs droši, ka viņu bērni nemirs dažādu slimību dēļ, izaugs līdz pieaugušam vecumam un varēs viņiem sniegt atbalstu vecumdienās, viņi izvēlēsies laist pasaulē mazāku bērnu skaitu. Tādējādi vakcīnas, kas samazina bērnu mirstību, samazinot arī dzimstību, kas savukārt dod lielākas iespējas bērniem saņemt labāku izglītību un izkļūt no nabadzības.   

Pļaviņš it kā “globālistu elites” plānus samazināt iedzīvotāju skaitu saista ar konkrētu skaitli: 

“Militārā analītiskā organizācija paredz katastrofālu depopulāciju jeb iedzīvotāju skaita samazināšanos par 75%”

Pļaviņš video kā avotu rāda kādu anonīmu interneta vietni Deagel un runā par tās “populācijas samazināšanas plāniem”. Vietnē publicēts vairāku valstu saraksts un tām pretim it kā iedzīvotāju skaita prognoze 2025.gadā. Interneta lapā nav norādīti ne tās veidotāji, ne prognožu avoti. Tāpat tīmeklī nav atrodams nekas, kas ļautu šo vietni uzskatīt par uzticamu informācijas avotu vai tā veidotājus – par militāri analītisku organizāciju vai par organizāciju vispār. Taču vietnē it kā izteiktās prognozes izmantotas dažādas sazvērestības teoriju interneta lapās. Jāpiebilst, ka tajā arī iepriekš publicētas līdzīgas prognozes, kas līdz šim nekādā veidā nav piepildījušās.

Pļaviņš video vairākkārt liek saprast, ka pandēmija bijusi sen ieplānota. Lai to ilustrētu, atsaucas, piemēram, uz Rokfellera fonda 2010.gadā publicēto dokumentu par nākotnes tehnoloģiju scenārijiem:

“Nākotnes plānā tiek uzsvērta autoratīvas varas ieviešana pēc Ķīnas parauga, lai cīnītos ar nāvējošo pandēmiju.”

Šajā dokumentā viena no četrām nodaļām runā par iespējamu globālu pandēmiju, kas sāktos 2012.gadā, kā arī sabiedrības un varas iestāžu potenciālajām reakcijām uz to. Pļaviņš video citē teikumus par ierobežojumiem un autoritāru vadību iespējamās pandēmijas kontrolei, taču dokuments nav plāns, kā saka Pļaviņš, bet gan prognoze par to, kas varētu notikt šādu situāciju gadījumā. 

Pļaviņš video izmanto arī Bila Geitsa 2015. gada lekciju par nākotnes pandēmijas riskiem, sakot: 

“Geitss, kuru lielākā daļa pasaules iedzīvotāju tur aizdomās par bioloģisko terorismu, paziņo, ka nākotnes ieroči ir nevis atombumba, bet vīrusi. (..) Pat augstākā līmeņa zinātnieki nespēj neko tādu izsecināt.”

Apgalvojumam, ka lielākā daļa tur Geitsu aizdomās par terorismu, nav nekāda pamatojuma. Jau rakstīts, ka Geitss nav vienīgais, kas brīdinājis par pandēmiju neizbēgamību un nepieciešamību tām gatavoties. Nav arī tiesa, ka neviens cits nav secinājis, ka vīrusu var izmantot kā bioloģisko ieroci. Piemēram, lai sagatavotos šādai situācijai un apzinātu lielākos riskus, jau 2001.gadā ASV tika simulēts bioloģiskā terora uzbrukums valstij, izmantojot baku vīrusu. Savukārt 2005.gadā līdzīgi tika izspēlēts teroristu uzbrukums ASV un Eiropas valstīm, tajā piedalījās valstu līderi un ārlietu ministri. 

Tāpat Pļaviņš savā stāstā atsaucas uz jauna koronavīrusa pandēmijas scenārija izspēli Event 201, ko 2019.gadā rīkoja Džonsa Hopkinsa veselības drošības centrs, Pasaules Ekonomikas forums un Geitsu fonds.

“Viens no galvenajiem jautājumiem, ko simulācija apspriež – kā pandēmijas ietvaros cīnīties ar informāciju un jautājumiem, ko potenciāli uzdos visi cilvēki. Jautājumus gan viņi nesauc par jautājumiem, tie pārdēvēti par sazvērestības teoriju. Kādēļ? Tādēļ, lai uz jautājumiem nav jāatbild, bet tos varētu vienkārši cenzēt,” 

saka Pļaviņš. Tā nav taisnība. Pasākuma rekomendācijās pēdējā no septiņām daļām patiesi veltīta informācijas nozīmīgumam, taču tajā uzsvērts, ka valdībām un privātajam sektoram jāpievērš lielāka uzmanība maldinošas informācijas izplatībai un jāspēj nodrošināt mediji ar ātru, precīzu, konsekventu un faktiem atbilstošu informāciju. Savukārt mediju organizācijām būtu jānodrošina, lai nepatiesas ziņas šo informāciju nenomāc. 

Pļaviņš video liek saprast, ka simulācijas rīkošana piecus mēnešus pirms īstās pandēmijas izziņošanas ir aizdomīga. Taču jāņem vērā, ka dažādu pandēmiju izspēles, lai labāk varētu sagatavoties to kontrolei, tiek rīkotas regulāri jau kopš tūkstošgades sākuma.

Viena no nesenākajām bija 2019.gadā Donalda Trampa prezidentūras laikā ASV valsts iestāžu organizēta nāvējošas pandēmijas izspēles Crimson Contagion. Scenārijs paredzēja, ka tūristi vīrusu atved no Ķīnas, saslimst 110 miljoni ASV iedzīvotāju un vairāk nekā pusmiljons iet bojā. Tās laikā tika secināts, ka ASV ir vāji sagatavotas šādai situācijai. 

Pļaviņš video arī nepasaka, ka Covid-19 ne tuvu nav pirmā  pandēmija, ar kuru saskaras pasaule vai atsevišķi tās reģioni. BBC raksta, ka pagājušā gadsimta laikā dažādu infekcijas slimību skaits ir gandrīz četrkāršojies, un pašlaik dažādu slimību uzliesmojumi ir trīs reizes biežāki nekā vēl tikai pirms 40 gadiem. Tas skaidrojams gan ar faktu, ka 50 gados ir dubultojies iedzīvotāju skaits pasaulē, gan ar daudz lielāku iedzīvotāju blīvumu.

Pļaviņš video runā arī par Pasaules Ekonomikas forumu 2016.gadā:

“Globālistu elite Pasaules ekonomikas forumā vienojas par nākotni 2030.gadā. Plāns ir tāds. Nevienam nekas nepiederēs. Ne automašīna, ne māja, neviena tehnikas vienība, pat ne apģērbs. Transports, dzīvoklis, pārtika, visas lietas, kas nepieciešamas ikdienā, kļūšot bezmaksas. (..) Katrs cilvēks saņem ikmēneša garantēto ienākumu, tādējādi kļūstot par atkarīgu valdības darbinieku. Iespējams, vergs būtu atbilstošāks vārds.”

Šo it kā plānu viņš piemin arī video beigās: 

“Čipotais cilvēciņš jeb biorobots, kā to plāno Pasaules Ekonomikas foruma eksperti, izjutīšot žēlumu pret tiem, kuri nedzīvo mūsu pilsētā. Tādu eksistenci cilvēcei plāno globālisti 2030.gadā.”

Foruma ietvaros ik gadu tiekas valstu politiskie un biznesa līderi. Patiesībā nekādas vienošanās par kaut ko no Pļaviņa rakstītā tajā nav bijis, un nav arī šāda plāna. Pļaviņš video nenosauc citētā teksta autoru, taču tas ir fragments no Dānijas parlamenta deputātes, bijušās vides ministres Idas Aukenas futūristiskas esejas, kas ievietota foruma interneta vietnē. Tajā viņa apcer, kāda nākotnē varētu būt dzīve, ja tehnoloģijas turpinās attīstīties tā, kā pašlaik, proti, cilvēkiem nav nepieciešamības pēc privātīpašuma, tajā pašā laikā ir mazāk privātuma personas datu ziņā. Pie raksta pievienota autores norāde, ka daži to kļūdaini uztvēruši kā viņas iecerēto nākotni, taču tas esot tikai aicinājums sākt diskusiju. Jānorāda, ka tekstā nav nekā par ikmēneša garantēto ienākumu un darbiniekiem, kas atkarīgi no valdības – tas ir izdomājums tāpat kā apgalvojums, ka teksts ir Pasaules ekonomikas foruma vienošanās vai plāns. 

Video autors arī apgalvo:

“ASV prezidenta Obamas administrācija, izmantojot buferorganizāciju Eco Health Alliance, caur [ASV galvenā epidemiologa] Fauči vadīto aģentūru piešķir 3,7 miljonus dolāru koronavīrusa izpētes programmai Vuhaņas laboratorijā. Koronavīrusu plāno mākslīgi izveidot tieši no pakavveida sikspārņiem. (..) Tika mākslīgi izveidots sikspārņu koronavīruss, kurš tiešām var inficēt cilvēka šūnas.”

Par Ķīnas pilsētā Vuhaņā esošajai laboratorijai piešķirto naudu rakstījuši vairāki faktu pārbaudes mediji. ASV Nacionālais veselības institūts 2014.gadā nolēma piešķirt nevalstiskajai organizācijai Eco Health Alliance 3,4 miljonus ASV dolāru pētījumiem par koronavīrusiem sikspārņos un riskiem to pārnešanai uz cilvēkiem. 2019.gadā Trampa prezidentūras laikā sākotnējais piecu gadu projekts tika pārapstiprināts, bet vēlāk pēc jaunā koronavīrusa izplatīšanās pārtraukts. Vuhaņas laboratorijai no kopējās summas gan šo gadu laikā tika izmaksāti tikai 600 tūkstoši dolāru. Eco Health Alliance vadītājs norādījis, ka vīrusus vislabāk var pētīt tikai tur, kur tie atrodas, proti, Ķīnā, turklāt organizācija strādā tikai ar ASV drošības dienestu atzītām laboratorijām. Šis piešķīrums nav bijis nekas neparasts, jo ASV valdība biomedicīnas pētījumiem dažādās pasaules valstīs tērē 32 miljardus dolāru gadā. Nav arī nekas neparasts, ka tiek pētīta vīrusu iespējamā pārnese no dzīvniekiem uz cilvēkiem. No mērkaķiem un pērtiķiem, piemēram, izplatījies HIV vīruss, visdrīzāk, kādam ēdot to gaļu. Arī divas citas koronavīrusu grupas  – SARS un MERS – slimības sākotnēji izplatījās dzīvnieku vidū. Tieši ar sikspārņiem kā sākotnējo avotu tiek saistīti vairāki vīrusi, tajā skaitā ebolas vīruss, kura dēļ Āfrikas valstīs gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. 

Nav nekāda pamata jauno koronavīrusu saistīt ar Vuhaņas laboratoriju. Kā zināms, SARS-CoV-2 vīrusa izcelsme nav pilnībā izskaidrota, taču zinātniekiem, kas to pēta, ir skaidrs, ka tas radies dzīvā dabā.

Pļaviņš video izmanto gan no konteksta izrautus faktus, gan klaji melīgus apgalvojumus. Piemēram, arī Re:Check jau iepriekš aprakstīto, ka jau 2017.gadā organizēti Covid-19 testu iepirkumi:

“Vietnē WITS uzrādās precīza statistika, ka tiek pārdoti simtiem miljoni Covid-19 testu komplektu. (..) Kāpēc nosauca testa komplektu 2017.gadā tieši Covid-19?”

Tā nav taisnība. Kā ziņots, pārpratums radies, jo ar norādi Covid-19 testu komplekti apzīmētas arī iepriekšējos gados iepirktās preces, to skaitā dezinfekcijas līdzekļi un ventilatori, kas pašlaik noder cīņā ar slimību. Pasaules Banka to atzinusi, informāciju precizējusi, un tas bijis plaši aprakstīts medijos.

Pļaviņš video arī piemin it kā jau 2015.gadā reģistrētu Covid-19 patentu: 

“2015.gada 13.oktobris. Nīderlandes oficiālajā patentu reģistrā persona vārdā Ričards Rotšīlds patentē Covid-19, nepārklausījāties, patentē Covid-19 metodi un sistēmu kā jaunu izgudrojumu”.

Arī tā nav taisnība. Video tiek rādīts patenta attēls, taču patiesībā tajā redzamais datums norāda, kad šis cilvēks pirmoreiz iesniedzis pieteikumu attiecīgajā patentu grupā . Vairāki faktu pārbaudītāji pēc saziņas ar attiecīgajām iestādēm norāda, ka patentu saistībā ar Covid-19 testēšanu Rotšīlds iesniedzis tikai 2020.gadā un dokumentos tas arī redzams. 

Visbeidzot Pļaviņš stāsta par Kanādas valdības plānu pārvērst to par totalitāru valsti: 

“2020.gada novembris. Noplūdusi epasta vēstule no Kanādas stratēģiskās plānošanas komitejas par plāniem 2021.gadā. (..)

Pirmais punkts – steidzama izolācijas, karantīnas objektu iegāde vai būvniecība visās provincēs un teritorijās. Šis plāna punkts jau ir realizējies.” 

Pļaviņš stāsta, ka plāna pārējie punkti paredz daudz stingrāku nākamo “lokdaunu”, aizliegtu ceļošanu, personu pāreju uz universālā ienākuma programmu, īpašumtiesību zaudēšanu, militāru kontroli uz autoceļiem.

Patiesībā šādas stratēģiskās plānošanas komitejas Kanādā vispār nav, valdībai nav tādu plānu un arī šāda epasta vēstule nepastāv. To, ka šī sociālajos tīklos plaši izplatītā dezinformācija ir pilnīgi meli, norādījuši Kanādas valdības un parlamenta pārstāvji. Kanādā deviņās pilsētās, lielākoties viesnīcās, ir pielāgotas telpas, kurās 14 dienu karantīnu var aizvadīt tie iebraucēji no citām valstīm, kuriem nav citu piemērotu vietu, kur to darīt. Kā vienīgo pamatojumu teiktajam Pļaviņš izmanto video fragmentu, kurā Ontario provinces parlamenta deputāts Rendijs Hilljers parlamentā jautā, cik daudzi “izolācijas nometnēs” tiks ievietoti un uz kāda pamata. Šis deputāts regulāri noliedzis Covid-19 bīstamību, apsūdzējis veselības nozares lēmumu pieņēmējus noziegumos pret cilvēci un rīkojis protestus pret ierobežojumiem.  

Re:Check vairākkārt rakstījis par Pļaviņa internetā izplatītajām sazvērestības teorijām un citiem meliem. Uz Re:Check nosūtītajiem jautājumiem par izplatītās informācijas avotiem Pļaviņš tāpat kā vairākas iepriekšējās reizes neatbildēja.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.