Ķīnas ietekmes pieaugums pasaulē – un tā sekas – pēdējos gados ir viens no galvenajiem tematiem starptautiskajās attiecībās. ASV tirdzniecības karš, Eiropas Savienības mēģinājums formulēt vienotu politiku iepretim Ķīnas mēģinājumiem veidot individuālas attiecības ar grupām ES iekšienē, Ķīnas apjomīgā investīciju programma jaunas infrastruktūras radīšanai kravu pārvadājumiem pa “jauno zīda ceļu” – tas viss attiecas arī uz mums.

Sanita Jemberga, sērijas redaktore.

Mēs gribam ASV līdzdalību savas drošības garantēšanā, bet vienlaikus zināšanu un speciālistu trūkuma dēļ nevaram izvērtēt sabiedrotā pretenzijas pret Ķīnas telekomunikāciju milža Huawei tehnoloģijām, kuras varētu izmantot jaunās paaudzes komunikāciju tīklos 5G. Mums ir svarīga ES vienotība svarīgos ārpolitikas jautājumos, bet vienlaikus interesantas attiecības ar Ķīnu – un tās konteineru kravas. Taču kravas nāk kopā ar prasībām pēc infrastruktūras īpašumtiesībām, kuras nevēlamies dot. Savukārt Ķīnas apmaksātās valodas apmācības universitātēs un skolās, ko paši nevaram atļauties, arī nenāk gluži bez nosacījumiem. Virknē pasaules valstu šo institūtu darbību neļauj akadēmisko brīvību ierobežojuma dēļ, bet pie mums par to nediskutē pat akadēmiķi.

Ķīna, tās intereses un ietekme Baltijā ir svarīgs, bet visaptveroši nepētīts temats. Tāpēc mēs ar
kolēģiem no Postimees Igaunijā un Verslo Žinios izveidojām šo sēriju, kurā pievēršamies trīs atzariem – maigajai varai, telekomunikācijām un spiegošanas riskiem, kā arī investīcijām infrastruktūrā. Pagaidām tās ir ārkārtīgi sīkas, bet sērija kalpos arī kā atskaites punkts nākotnei. Lai gan Ķīna ir liela, tai nekas nav par sīku – ne Dalailamas plakāta aizvākšana no lidostas Rīgā un Tallinā, ne piketa izjaukšana Viļņā Honkongas atbalstam.

P.S. Sērijā diemžēl trūkst Ķīnas oficiālā skatījuma, jo, lai gan vēstniecībai Tallinā bija dots pietiekami daudz laika atbildēm uz visiem mūsu jautājumiem, tas nenotika. Vēstniecība Tallinā tika izvēlēta, jo tās diplomāti pirms sērijas publicēšanas pieteicās vizītē pie mūsu Igaunijas partnera, un jautājumi visās valstīs ir vienādi.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autori: Naglis Navakas (Verslo Žinios), Holgers Ronemā un Mari Esmā (Postimees), Inese Liepiņa (Re:Baltica)
Redaktori: Sanita Jemberga, Re:Baltica, Aija Krūtaine
Tehniskais atbalsts un ilustrācijas: Madara Eihe
Ilustrācijas Raivis Vilūns
Latviski tulkojusi Aija Krūtaine
Materiāla tapšanā līdzdarbojušās Eglė Markevičienė (VŽ) un Sabīne Bērziņa (Re:Baltica)