9. jūnijā oficiāli sākās Saeimas vēlēšanu kampaņa, kuras ietvaros nākamos mēnešus dzirdēsim, kā pie valsts stūres esošie solīs visu visiem, bet opozīcija kritizēs pie varas esošos – un solīs to pašu.

Lapas tiks piedrukātas un ētera stundas pierunātas ar nākotnes plāniem, bet mums Re:Baltica šķiet tikpat svarīgi atgādināt, ko politiķi ir – vai nav darījuši – iepriekš. Sevišķi svarīgi tas ir sociālo tīklu laikā, kad arvien grūtāk top atšķirt, kas ir vai nav patiess. Viens no mudinājumiem šo darīt bija nejauša uzduršanās zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) biogrāfijai vikipēdijā, kura nezinošam lasītājam varētu radīt iespaidu, ka ir divi Dūklavi – viens, kurš ir cienījams un darbīgs valstsvīrs, un otrs, vairāk pazīstamais, kurš nekad neko neredz – ne atkritumu kalnus mežos, ne plūdu kompensāciju izmaksu tiem, kas tajos nav cietuši, ne to, ka suņa astes kustināšana nav labākais politiskais rādītājs.


Jāņa Dūklava vikipēdijas biogrāfija pirms un pēc labojumiem.


Tāpēc mēs esam sagatavojušas izplatīšanai sociālajos tīklos domātas kartītes ar ministru, kā arī katras Saeimas frakcijas vadības darbiem, par kuriem, mūsuprāt, vēlētājam ir vērts atcerēties, domājot, par ko balsot 6. oktobrī. Ja šķiet, ka par kandidātu ir vērts uzzināt arī jūsu vecmāmiņai, kas nav sociālajos tīklos, droši drukājat un pie viena iemetiet arī kaimiņu pastkastē.

Tāpat izrādās, mums Saeimā ir trīs deputāti, kuri tās pilnvaru laikā ne reizi nav uztrausušies tribīnē, lai paustu savu viedokli, bet tas netraucē saņemt līdz EUR 2700 mēnesī. Divi no viņiem nebūt nav ievēlēti pirmo reizi: vienam ir trešais, bet otram ceturtais Saeimas sasaukums, tātad 12 un 16 gadu. Labi dzīvojam, ja varam to atļauties! Arī Saeimas slinkākajiem deputātiem būs pa kartītei.

Skaidrs, ka paši figuranti apgalvos, ka tas ir konkurentu politiskais pasūtījums. Nav. Kartītes būs par visiem, neatkarīgi no partijas piederības, un trīs cilvēku komandas darbs, kas tās veidoja, ir finansēts no Re:Baltica saņemtajiem auditorijas ziedojumiem. Centīsimies, lai katru nedēļu būtu pārstāvēti visi Saeimā ievēlētie politiskie spēki.

Kad pabeigsim šo darbu, ķersimies pie otrā svarīgākā šīs kampaņas temata, kurš kopš ASV prezidenta vēlēšanām uztrauc katru Eiropas demokrātiju: iespējamai ārvalstu ietekmei uz vēlētāju prātiem. Ar speciālu rīku palīdzību analizēsim vēstījumu izcelsmi sociālajos tīklos, kā arī auditorijas, kam tie mērķēti – tam mums būs nepieciešama jūsu kā lietotāju palīdzība! Ar atziņām operatīvi dalīsimies arī ar citiem ieinteresētajiem Latvijas medijiem, un sīkāk par ideju informēsim jūlijā.

Vienīgais Re:Baltica aktivitāšu mērķis ir rosināt domāt, samērot solījumus ar iepriekš paveikto un vērtēt informācijas ticamību. Jo, kā vēsta sakāmvārds – neesi aita, vilki apēdīs!

Ar cieņu,
Re:Baltica komanda

Informāciju kartītēm un vikipēdijas labojumiem apkopojusi Madara Eihe
Kartīšu saturs: Sanita Jemberga
Vizuālais noformējums: Lote Lārmane
Virtuālās priekšvēlēšanu redakcijas vadītāja: Inga Spriņģe


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712