Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju katru dienu ienāk Facebook. Tikpat daudzi skatās video YouTube. Katrs piektais aplūko foto Instagram, bet 60 tūkstoši dzīvo Twitter – rāda auditorijas pētījumu kompānijas Kantar TNS dati. Tā ir milzu platforma, ko pirms oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām jau aktīvi sākušas izmantot Latvijas politiskās partijas un novērot politiķu finanšu uzraugs KNAB.

Arī mēs – Re:Baltica – kopā ar kolēģiem no dažādiem Latvijas medijiem esam uzsākuši sociālo tīklu monitorēšanu. Mēs ticam, ka tas ir svarīgi, jo, atšķirībā no tradicionālajiem medijiem, sociālajos tīklos ir daudz grūtāk izkontrolēt, kurš par ko maksā un kāda informācija tiek izplatīta.

Mūsu projektam ir trīs galvenie mērķi:

  1. Uzķert viltus ziņas un atmaskot to radītājus;
  2. Uzmanīt un iespēju robežās pārbaudīt ierakstus ar politisku saturu;
  3. Apkopot un analizēt politiskās reklāmas.

Lai to izdarītu, mēs jums jau esam lūguši uzinstalēt savos datoros rīku Ad Collector, kas jums parādīs visas politiskās reklāmās Facebook, kas mērķētas uz jums, savukārt mēs redzēsim šo reklāmu datus par visiem Latvijas iedzīvotājiem. Ja vēl neesat uzinstalējuši šo rīku, lūdzu, izdariet to. Tas ir vienkārši. Šeit īss pamācības video. Reizi nedēļā mēs publicēsim visas savāktās reklāmas.

Paralēli katru nedēļu arī piedāvāsim īsu apkopojumu par galvenajām novērotajām aktivitātēm sociālajos tīklos, kā arī rakstus par svarīgākajām tēmām. www.rebaltica.lv mājas lapā publicēsim arī Melno sarakstu ar, mūsuprāt, viltus ziņu vai klikšķu lapu grupējumiem, kas slēpti reklamē kādu politisko spēku vai arī pelna naudu ar sagrozītu un melīgu ziņu publicēšanu.

Esam arī aktivizējuši mūsu jauno faktu pārbaudes spēli www.4facts.org (www.faktiem.lv).  Tajā ikviens var piedalīties ziņu pārbaudīšanā, kā arī ziņot mums par rakstiem, kas jums šķiet aizdomīgi.

Ekrānšāviņš ar pārbaudītu ziņu faktu pārbaudes platformā 4Facts.

Paldies visiem, kas jau līdz šim mums sūtījuši ekrānšāviņus un saites uz aizdomīgām interneta vietnēm un/vai apšaubāmiem cilvēku profiliem. Šī informācija mums ļoti noder, jo ļauj ieraudzīt kopainu, ko citādi būtu grūti izdarīt. Rakstiet arī turpmāk rebaltica@rebaltica.com. Anonimitāti garantējam. Meklējiet mūsu stāstus, izmantojot tēmturi #vēlēšanas2018 un #DFRlab.

Ar cieņu,
Virtuālās redakcijas komanda:
Inga Spriņģe, Kristīne Žilde-Krēvica, Madara Eihe, Matīss Rihards Vilcāns


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712