Latviešu sakāmvārds saka, ka “runāšana – sudrabs, klusēšana zelts”. Ja esat Saeimas deputāts, vismaz 12 gadījumos pēdējā sasaukumā tā arī ir: varat pat neuztrausties tribīnē ne reizi, bet tik un tā saņemt četros gados vidēji 130 000 eiro un mierīgi tikt ievēlēts atkal. Sevišķi, ja esat no Saskaņas.

Kā mēs to zinām? Sekojot kartītēm par ministru darbiem (visas apskatāmais šeit, vairāk par mūsu darbu priekšvēlēšanu periodā lasiet te), Re:Baltica izanalizēja esošās Saeimas simts deputātu uzstāšanās biežumu un ziņošanu par likumprojektiem pēdējos četros gados, izveidojot indeksu (=ziņojumi + uzstāšanās / darba mēneši). Indekss palīdz izbeigt no netaisnas attieksmes, piemēram, ja deputāts ir uzstājies maz, bet daudz reižu ziņojis par likumprojektu, vai arī ir ar nesen apstiprinātu mandātu.

Izvēlējāmies izveidot kartītes par tautas priekšstāvjiem, kuru runāšanas/ziņošanas indekss bija mazāks par 0.4 un šodien sākam tās publicēt. Pirmais – visnerunīgākais Saeimas deputāts Igors Zujevs – trīs sasaukumi, pēdējā no tribīnes nav uzstājies ne reizi un ziņojis (tātad atbildīgā komisija uzticējusi vadību par attiecīgo likumprojektu) tieši vienu reizi – par ierosmi pareizticīgo ziemassvētkus noteikt par brīvdienu.

No 100 Saeimas deputātu nerunīgākie izrādījās 12. Taču liela daļa “nerunātāju” Saeimā ir bijuši jau vairākus sasaukumus, liekot vaicāt, ko domā viņu vēlētājs, ievēlot atkal un atkal.

“Kluso deputātu” absolūtais vairākums ir ievēlēti no Saskaņas – 8 jeb ¾ , par mītu padarot sentenci, ka, nekad netikdami valdībā, ir aktīvi opozicionāri. Precīzāk būtu: atsēž un saņem algu, jo vairākums Saskaņas klusētāju ir ievēlēti 3 – 4 sasaukumus jeb 8 – 9 gadus. Labi dzīvojam!

Otrie lielākie nerunātāji ir ZZS – divi deputāti, tālāk pa vienam no VL/TBLNNK un Vienotības. Pēdējais “nerunīgais” – Dzintars Zaķis, kurš no partijas izslēgts, bet frakcijā palika – ir ievēlēts jau piecus sasaukumus un tribīnē pēdējā Saeimā bijis četras reizes. Tātad vidēji reizi gadā.

Taču individuālu deputātu slinkums nav ilustrācija, kā strādājis politiskais spēks kopumā. Tāpēc nerunīgo deputātu kartītēm sekos viena par katru Saeimas frakciju, arī izjukušajām divām.

Divos gadījumos, kad runa ir par politikas veterāniem Jāni Urbanoviču (Saskaņas frakcijas vadītājs, 8 sasaukumi jeb 23 gadi Saeimā) un Augustu Brigmani (ZZS frakcijas vadītājs, 5 sasaukumi jeb 16 gadi) par viņu darbiem – vai nedarbiem – būs atsevišķa kartīte.

Vēlreiz atbildot, kāpēc mēs šo darām – jo mums šķiet svarīgi atgādināt vēlētājam svarīgo par iepriekšējiem četriem gadiem, ko viņš nedzirdēs priekšvēlēšanu kampaņas solījumos par paradīzi, kas mūs gaida nākamajos četros. Par šo nemaksā neviena partija, ne pret vienu nav īpaša attieksme, trīs cilvēku darbu finansējam no jūsu ziedojumiem un pašu nopelnītā.

Neesi aita, vilki apēdīs.

Ar cieņu,
Re:Baltica komanda


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Informāciju kartītēm un vikipēdijas labojumiem apkopojusi Madara Eihe
Kartīšu saturs: Sanita Jemberga
Vizuālais noformējums: Lote Lārmane
Virtuālās priekšvēlēšanu redakcijas vadītāja: Inga Spriņģe