Baltic International Bank (BIB) mājo Vecrīgā eleganti restaurētā viduslaiku ēkā. No Okersarkanās ēkas logiem var redzēt divas konkurentes – zviedru SEB un vācu-norvēģu DNB banku. To durvis virina daudzi klienti, savukārt BIB durvju priekšā drūzmu nemana. Tā ir Ģimenes banka. Virs stikla durvīm lasāmi burti no bankas īpašnieku monogrammas – VB. Bankas priekštelpā sagaida laipna sekretāre un diskrēta apsardze. Telpa ir neliela. Te nav klientu apkalpošanas zāles un konsultantu. Īstā darbība notiek bankas dziļumā, kur iekļūt var tikai ar rekomendācijām.

BIB ir Latvijas banku sistēmas veterāne, dibināta 1993. gada 3.maijā.  Tobrīd Latvija centās kļūt par jauno Eiropas finanšu centru. Mazajā valstī ar 2 miljoniem iedzīvotāju, kam pēc PSRS sabrukšanas tikpat kā nebija naudas rezervju, darbojās vairāk nekā 50 bankas. Tās brīvi varēja dibināt jebkura juridiska persona, ieguldot pamatkapitālā 25 tūkstošus latu. Bankas pieņēma noguldījumus, solīja milzu procentus un apkalpoja ārvalstu kredītus. Šķiet, bankas bija vienīgā vieta, kur Latvijā apgrozījās nauda. Banku vadītāji pirmie nomainīja tobrīd stilīgākajā Rīgas veikalā BALTMAN iegādātās norvēģu žaketes pret smokingiem un tauriņiem. Viņi kļuva par jaunā kapitālisma veiksmes simboliem. Banku bizness veicās.

BIB savu izvēli izdarīja agri. Tā necentās kļūt par milzīgu banku ar plašu klientu loku. BIB īpašā vērtība bija klientu ekskluzīva apkalpošana. 1994. gadā tā pirmā Latvijā sāka piedāvāt privātbaņķieru pakalpojumus un dara to vēl arvien. Klienti saņem īpašu aprūpi – uzmanību un izpratni par viņu specifiskajām problēmām un vajadzībām. 1997. gadā BIB saviem klientiem piedāvāja pat zelta stieņus. Vidējā alga tobrīd Latvijā bija 120 latu.

Latvija pārdzīvoja divas smagas banku krīzes. 1995. gadā sabruka finanšu piramīdas tipa Banka Baltija (BB). Tās krahs smagi skāra tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Bez BB togad kopumā bankrotēja vē 18 bankas. Savukārt, 1998. gadā Krievijas krīze bīstami apdraudēja bankas, kas darbojās Krievijas tirgū. Gada laikā tirdzniecības apjoms ar Krieviju saruka no 30% līdz 19% un līdz 2003. gadam turpināja samazināties līdz 10%. BIB to visu pārdzīvoja un turpināja audzēt nelielu, bet turīgu klientu loku. Žurnāls KLUBS 2006. gadā rakstīja, ka bankai ir 2,5 tūkstoši klientu un no tiem 95 % bija nerezidenti.

Kamēr citas bankas tikai ieviesa debetkartes, BIB jau 2000. gadā ekskluzīvi apkalpoja American express un pēc gada izdeva savu Mastercard.

2004. gadā banka atvēra savu pārstāvniecību Maskavā, 2006.gadā Londonā, bet gadu vēlāk Ukrainā. BIB iestājās Krievijas banku asociācijā un 2010. gadā saņēma balvu kā labākā ekskluzīvo privātbankas pakalpojumu sniedzošā banka bijušajā PSRS teritorijā.

Ģimenes banka turīgu klientu stabilitātei – tāds ir bankas moto. Banka vēlas apkalpot turīgas ģimenes, kuru vecākā paaudze atvērusi kontus saviem bērniem, bet pēcāk bērni atver kontus saviem vecākiem, kad tie dodas pensijā.

“Ko mums dod daudzi mazi klienti? 20 dolārus no transakcijas? Tas nav tā vērts,” – uzskata bankas lielākais īpašnieks Valērijs Belokoņs.

Arī bankas vadība ir kā ģimene. Ilgu laiku tā piederēja Valērijam Belokoņam, viņa jaunākajam brālim Vilorijam Belokoņam un ukraiņu izcelsmes Latvijas pilsoņu Kramnoju ģimenei. Atšķirībā no Valērija, viņa jaunākais brālis un arī biznesa partneri Kramnoji nav publiskas personas un presei ir nepieejami.

2010.gadā Kramnoju ģimene pameta BIB un šobrīd 99,87% bankas akciju pieder brāļiem Belokoņiem.

Šī gada septembrī bankas padomē darbu uzsāka arī Valērija Belokoņa meita Vlada Belokoņa.

2010. gadā BIB aizņēma 0,8% Latvijas tirgus daļas un pēc lieluma bija 18. banka.

1998. gadā Belokoņs pirmo reizi tika iekļauts Latvijas miljonāru sarakstā un kopš tā laika bijis tur vienmēr. Patlaban Belokoņa īpašumu vērtība tiek lēsta 16 miljoniem latu.

Licence Nr. 3

Valērijs Belokoņs pēc izglītības ir filologs (nepabeidzis studijas Latvijas Universitātē, viņš vēlāk iestājās Masačūsetas universitātē). Viņš dzimis 1960.gadā, kas nozīmē: Perestroikas laikā viņš bija pietiekami nobriedis, lai novērtētu iespējas un no tām nenobītos.

Belokoņa un savulaik Latvijas lielākās bankas Parex dibinātāju karjeras ceļi bija ļoti līdzīgi. Tāpat kā Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, arī Valērijs Belokoņs bija komjaunatnes līderis. Kargins un Belokoņs strādājuši arī par žurnālistiem. Pēdējais – laikrakstā Sovetskaja Molodož. Līdzīgi kā Parex dibinātājs, arī Belokoņs biznesu sāka ar valūtas mainīšanu. Karginam bija valūtas maiņas licence Nr1, Belokoņs saņēma licenci ar kārtas numuru 3.

Ar to arī baņķieru līdzības beidzās. Parex izvēlējas sistēmas bankas attīstības ceļu, bet BIB kļuva par VIP banku.
No 1991. – 1993. gadam Valērijs Belokoņs izveidoja un vadīja pirmo biržu bijušajā PSRS – Baltic Stock Excange. Tā tirgojās ar ārvalstu kompāniju IBM, Boeing un citām akcijām. Latvijas liberālā likumdošana to atļāva, savukārt Krievijā akciju tirdzniecību bija aizliegta, tādēļ Belokoņa galvenie klienti bija Krievijas un Kazahstānas turīgie cilvēki. Viņa peļņa veidojās no pirkšanas un pārdošanas kursa starpības, kā arī no darījumu komisijas procentiem.

1998. gadā Belokoņs izveidoja Belokon Holding, kas pārvaldīja BIB un daudzus citus Belokoņu ģimenes īpašumus.
Belokoņam pieder ekskluzīvā izdevniecība Valērija Belokoņa izdevniecība. Tā laidusi klājā biogrāfisko enciklopēdiju Kas ir kas Latvijā un greznu izdevumu Latvijas enciklopēdija. Belokoņs ir Latvijas eksprezidentes Vairas Vīķes- Freibergas darba Kultūra un latvietība un Dzintara Soduma tulkotā Džeimsa Džoisa Ulisa materiālu izdevējs.
Belokoņs atbalstījis Latvijas Nacionālo operu un izveidojis juvelierizstrādājumu kolekciju, kas glabājas Vēstures un Kuģniecības muzejā.

Mediju īpašnieks

Valērijs Belokoņs laimi meklējis arī mediju biznesā. 2001. gadā viņš dibināja Telegraf – liberālo laikrakstu krievu valodā. Avīze nenesa peļņu un 2008. gadā Belokoņs to pārdeva. 2005. gadā Belokoņs izveidoja uzņēmumu Belokon News, kas iegādājas 30% krievvalodīgā televīzijas kanāla TV5 akciju. Vēlāk Belokoņs tās pārdeva Rūpertam Mērdokam.

Neveiksmes ar medijiem Belokoņu neapturēja un 2010.gadā viņš izveidoja uzņēmumu Hercogiste media. Tas izdod mēneša žurnālu Otkritij gorod. Belokoņam līdz šim piederēja arī krievu valodā rakstošais interneta portāls NovoNews (pārdots Shibsted).

Belokoņs roku iemēģinājis arī pārtikas rūpniecībā – Baltic International Bank ir līdzīpašniece vecākajā Rīgas alus darītavā KIMMELS Riga. Tā dibināta 1815.gadā. Valērijs Belokoņs kopā ar (nu jau gāztā) Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva dēlu Maksimu Bakijevu ir šī uzņēmuma vienīgie padomes locekļi. Trīs gadus Belokoņs darbojās arī zivju pārstrādes uzņēmuma Brīvais vilnis padomē. Šī uzņēmuma vadītājs ir bijušais Satversmes aizsardzības biroja augsta ranga darbinieks Arnolds Babris.

Ar Arnoldu Babri saistīti arī Belokoņa mēģinājumi ielauzties Latvijas politikā. 1998. gadā Belokoņs un Babris bija Konservatīvās partijas dibinātāji. Tā piedalījās vēlēšanās, taču parlamentā neiekļuva. 2004. gadā Belokoņs tikpat neveiksmīgi kandidēja Eiroparlamenta vēlēšanās un partija drīzumā izira.

2007.gadā Belokoņs uzsāka veidot banku Kirgizstānā un gadu vēlāk MANAS banka kļuva par pirmo Kirgizstānā ar Eiropas kapitālu. Belokoņs tās izveidošanā ieguldīja 3,5 miljonus eiro. Banku viņam veidot piedāvāja Maksims Bakijevs. Belokoņam Kirgizstānā piederēja neliels zelta ieguves bizness BALTIC GOLD, tāpēc viņš bijis pazīstams ar vietējo eliti un atsaucies Maksima Bakijeva ierosinājumam. Draudzība ar prezidenta dēlu viņam palīdzējusi. Belokoņs saka, ka nav bijis spiests maksāt kukuļus vietējai birokrātijai un banka attīstījās strauji un veiksmīgi.

Bankai pienāca gals, kad 2010. gadā tika gāzts prezidents Kurmanbeks Bakijevs. Viņu un ģimeni apsūdzēja valsts izzagšanā. Bakijevu ģimene bēga no Kirgizstānas. Maksims Bakijevs pēc Belokoņa ielūguma ieradās Rīgā. Viņš apsvēra iespēju lūgt patvērumu Latvijā. Vienlaikus Kirgizstāna izsludināja Makismu Bakijevu Interpola meklēšanā. Latvijas varasiestādes neoficiāli uzturēšanās atļauju Bakijevam atteica un viņš devās uz Londonu, kur viņu vēlāk arestēja.
Belokoņa banku Kirgizstānā pārņēma jaunā vara. Latvijas valdība izteica protestu par sava pilsoņa īpašumu ekspropriāciju, taču Kirgistānas pagaidu vara uz to nereaģēja. Tai bija aizdomas, ka caur Belokoņa MANAS banku no valsts aizplūda Bakijevu īpašumi.

Kirgizstānas jaunā vara vainoja MANAS bankas vadību finanšu mahinācijās un līdzdalībā naudas izzagšanā. Kriminālprocesus ierosināja pret bankas darbiniekiem un arī Valēriju Belokoņu. 2011. gada pavasarī 3 bankas darbiniekus Anitu Lasi, Jevgēņiju Verbicki un Juriju Kačnovu Kirgizstāna izsludināja Interpola meklēšanā. Nekādu oficiālu lūgumu šai sakarā Latvijai Kirgizstāna nav izteikusi.

Hercogiste. Futbols un karaliskās ģimenes

Valērijs Belokoņs lielu uzmanību pievērš stilam. Viņš vienmēr tērpjas pēc pasūtījuma šūtā uzvalkā. Krūšu kabatiņā atbilstošas krāsas lakatiņš.

Belokoņam patīk greznas un ekskluzīvas lietas. Viņa kabinetā bankas ēkā Vecrīgā smaržo pēc dārgiem cigāriem, kafiju pasniedz smalkā porcelāna krūzītē. Dažkārt pie kafijas pasniedz īpaši gatavotus saldumus. Runā, ka laikā, kad Belokoņs iegādājās Angļu futbola klubu Blackpool, iecienītas bijušas īpašas konfektes kluba oranžajās krāsās.

Tikpat izsmalcināti Belokoņs izvēlas savus draugus un biznesa partnerus. Bijušā ASV prezidenta brālis Nīls Bušs, Putina radītājs Boriss Berezovskis, bijušais Ukrainas premjers Pāvels Lazarenko, bijušais Latvijas premjers Einārs Repše, bijušais ārlietu ministrs un vēstnieks ASV un NATO Aivis Ronis (tagad satiksmes ministrs), ietekmīgais Valsts ieņēmumu dienesta ierēdnis Vladimirs Vaškevičs. Šos cilvēkus Belokoņs uzrunā uz Tu.

2006.gadā Latvijā divreiz ieradās Putina nežēlastībā kritušais oligarhs Boriss Berezovskis. Tas izraisīja skandālu, jo Berezovskis slepus satikās ar dažiem Latvijas politiķiem. Klīda baumas, ka viņš vēlas iegādāties Preses namu, lai organizētu propagandas darbību pret Kremli. Otrajā braucienā kopā ar Berezovski ieradās arī ASV prezidenta Buša jaunākais brālis Nīls Bušs. Lidostā viņus sagaidīja Valērijs Belokoņs. Buša un Berezovska oficiālais ierašanās iemesls bija Latvijas sabiedrības iepazīstināšana ar interaktīvo apmācību programmu Ignite. Latvijas drošības dienesti izpētīja, ka Berezovskis grasās finansēt politiskās partijas, tāpēc Iekšlietu ministrija iekļāva Berezovski melnajā sarakstā un tagad iebraukšana Latvijā viņam liegta.

Par Belokoņa un bijušā Ukrainas premjera Pāvela Lazarenko draudzību prese rakstīja  2002.gadā. Belokoņs to nav ne noliedzis, nedz apstiprinājis. Ukrainā notika tiesvedība pret Lazarenko un tās ietvaros izmeklēja 70 miljonu latu aizplūšanu caur 12 Latvijas bankām, tostarp Baltic International Bank. Banka noliedza, ka tās klients būtu bijis Pāvels Lazarenko.

Bijušais Latvijas bankas vadītājs, premjers, finanšu ministrs un partijas Jaunais laiks līderis Einārs Repše ir kolorītākais no Belokoņa politiskajiem draugiem. 2002.gadā Einārs Repše savu politisko darbību sāka ar ekstravagantu soli – lūdza tautu saziedot viņam miljonu latu finansiālās neatkarības nodrošināšanai. Tik daudz naudas ļaudis nesaziedoja. Vēlāk izrādījās, ka starp Repšes sponsoriem bija arī Valērijs Belokoņs. Žurnāls KLUBS 2006. gadā rakstīja, ka viņš Repšem atvēlēja 10 000 latu. Pēcāk viņš kļuva par Repšes privātbaņķieri.

Belokoņa ģimene jau kopš 1994. gada dzīvo Anglijā. Pārvākšanās notikusi drošības apsvērumu dēļ. Tieši kāds apdraudējums licis izvēlēties pamest Latviju, Belokoņs nepaskaidro.

Anglijas augstākās sabiedrības durvis Belokoņam atvēra futbola kluba Blackpool iegādāšanās 2006. gadā. Pēc četriem gadiem klubs atgriezās Anglijas premjerlīgā pēc 39 gadu pārtraukuma un šo panākumu saistīja ar Belokoņa atnākšanu.

Viņam piederošajā žurnālā redzamas viņa fotogrāfijas augstajās aprindās. Belokoņs un Anglijas Karaliene, Belokoņs un princis Čarlzs, Belokoņs ar meitu smalkajās zirgu skriešanās sacīkstēs. Karalisko ģimeni Belokoņs atvedis arī uz Latviju. Belokoņa holdings realizē eko-pilsētas projektu ar atbilstošu nosaukumu Hercogiste Eko. Tā plānos ir uzbūvēt ekoloģiski tīru paraug pilsētu skaistā Latvijas nostūrī pie Madonas. Belokoņa partneri šajā projektā ir Velsas princis Čarlzs un Kuveitas princese Fadija. Uzņēmums jau iepircis vairāk nekā 800 hektāru zemes.

Skandāli

Belokoņs un viņa banka veiksmīgi izvairījusies no publiskiem skandāliem. 1994. gadā Belokoņs bija starp 360 sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kas parakstīja vēstuli ar lūgumu atbrīvot no apcietinājuma arestēto organizētās noziedzības autoritāti Ivanu Haritonovu. Vēlāk Belokoņs noliedza, ka šo lūgumu parakstījis.

Skandalozākais Belokoņa draugs ir bijušais Latvijas Valsts Ieņēmumu dienesta muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vladimirs Vaškevičs, ar ko Belokoņs izaudzis uz vienas ielas Rīgā. Vaškevičs ilgstoši turēts aizdomās par kontrabandas piesegšanu. 2011.gada sākumā Vaškevičs aizturēts par kukuļdošanu, lieta nosūtīta uz tiesu.

Bet citā lietā pirmajā instancē Vaškevičs saņēmis 2 gadu cietumsodu par nepatiesu ziņu norādīšanu savā amatpersonas deklarācijā. Šī lieta netieši saistīta ar Valēriju Belokoņu. Latvijas banku uzraugs FKTK īslaicīgi bija aizliedzis BIB izsniegt kredītus, tas nozīmēja, ka nedrīkst apkalpot arī kredītkartes. Lai šo aizliegumu apietu, BIB klientu kredītkaršu kontus pārcēla uz ofšorkomāniju.  Vaškevičs to nenorādīja deklarācijā un tas bija pamats krimināllietas uzsākšanai.

2010.gadā Latvijas Televīzija ziņoja par īpatnēju kāda Saeimas deputāta darījumu. Viņš no savas palīdzes bija aizņēmies 80 000 latu. Prāvo aizdevumu palīdze pārskaitīja deputātam uz bankas kontu BIB. Konts nebija atvērts uz deputāta vārda, deputāts pat nezināja, kas ir konta īpašnieks. Naudu banka deputātam izsniedza bez problēmām. Šādu risinājumu deputātam bija ieteicis Valērijs Belokoņs.

Mēs savu biznesu gribam turpināt mūžīgi.

Mēs vēlamies strādāt mūžīgi, saka Valērijs Belokoņs. Viņš un viņa bankas sekmīgi izvairījušies no iejaukšanas skandālos, bankas klienti vienmēr palikuši ēnā, banka klientus sargā.

Tomēr ne vienmēr tas izdodas. Kanādas Finanšu transakciju analīzes centrs (Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada) 2010.gada pirmā ceturkšņa naudas atmazgāšanas uzraudzības ziņojumā (Money Laundering and terrorist activity financing watch) starp bankām, kas iesaistītas Meksikas narkotiku karteļu naudas atmazgāšanas tīklā, minēta arī Baltic International Bank.

Četras Jaunzelandē reģistrētas firmas Kernol Ltd, Melide Ltd, Tormex Ltd un Dorio Ltd caur kontiem BIB pārskaitījušas 40 miljonus dolāru Meksikas asiņainākā Sinaola narkotiku karteļa naudas. Visas šīs firmas reģistrētas Jaunzēlandē Queen St. 369 5.stāvā vienā adresē ar 338 citām firmām. Šo firmu direktore ir kāda Stella Port-Luis.

Jautājumi par narkotiku naudas kontiem BIB nepatīk. Nepatīk gan tāpēc, ka liecina: banka nav pamanījusi aizdomīgos pārskaitījumus, gan tāpēc, ka tas liek runāt par klientiem, gan tāpēc, ka kaitē bankas reputācijai.

Tomēr Valērijs Belokoņs no sarunas neizvairās. Viņš stāsta par MANAS bankas problēmām Kirgizstānā un jautā vai nedomāju, ka jautājumi par Jaunzēlandes firmu kontiem ir daļa no lielākas sazvērestības pret viņu. Savu viedokli viņš neuzspiež, tikai aicina par to padomāt.

Uz jautājumiem atbildes sagatavojuši bankas juristi. Banka nepasaka neko lieku- klientu identitātes neizpauž, to prasīt var tikai tiesībsargājošās iestādes, norāda banka. Klientus ir pētījuši un pārbaudījuši.

Valērijs Belokoņs paraksta katru lapu ar jautājumiem.