Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāki Latvijā pazīstami sazvērestību teoriju piekritēji pārpublicējuši video “Simpsoni zina”. Video draudīgas mūzikas pavadībā samontēti vairāku animācijas seriālu, video ar lidmašīnu atstātajām svītrām un fotogrāfijas ar politiķiem. Tā autors izplata tā saukto ķīmisko trašu sazvērestības teoriju, kurai nav nekādu pierādījumu. Turklāt video redzamās ainas ar ķīmiskajām trasēm nav no Simpsoniem.

“Ķīmisko trašu” teorijas piekritēji uzskata, ka lidmašīnas slepeni un mērķtiecīgi izsmidzina kaitīgas vielas. Šoreiz vainoti politiķi, piemēram, bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Patiesībā debesīs redzamās svītras ir lidmašīnu dzinēju ūdens tvaiks, kas tropopauzes zemajā temperatūrā sasalst. Šīš lidmašīnu pēdas sauc par inversijas gāzu sliedēm. Nav nekādu pierādījumu, ka tās satur kaitīgas vielas. Plašāk par šo sazvērestības teoriju un tās vēsturi Re:Check rakstījis, piemēram, šeit.

Seriālā Simpsoni dažkārt bijuši attēloti notikumi, kas sakritības dēļ piepildījušies dzīvē. Piemēram, kādā 1998. gada sērijā firma Disney nopirka 20th Century Fox, kas dzīvē notika 2017. gadā. Seriāla fani apkopo šādas sakritības, bet daļa uzskata, ka Simpsonos notiekošais ir slepenas ziņas par nākotni.

Dažkārt seriāla kadri tiek mērķtiecīgi pārveidoti vai samontēti tā, lai maldinātu cilvēkus. Tas darīts arī šoreiz. Aina, kurā Simpsonu ģimenes mājai pārlido lidmašīna, ņemta no 4. sezonas 14. sērijas, bet aina ar cilvēkiem ap galdu – no 22. sezonas 6. sērijas. Nevienā sērijā nav pieminētas “ķīmiskās trases”.

Avots: Ekrānuzņēmumi no Facebook.

Video redzamas arī animētas ainas, kas saistītas ar ķīmiskajām trasēm, taču tās ir no cita seriāla – Amerikāņu tētuks (ang. – American Dad!). Tajās autori smejas par “ķīmisko trašu” teorijas piekritējiem. Amerikāņu tētuka sērija iznāca 2016. gadā, kad šī sazvērestības teorija jau bija populāra.

Avots: Ekrānuzņēmumi no Facebook.

Par citiem gadījumiem, kad maldinoši rediģētas vai samontētas Simpsonu ainas, Re:Check iepriekš rakstījis šeit un šeit

Video redzami arī piloti ar uzšuvi, kas vēsta: “Komanda “ķīmiskās trases”. Šauj netēmējot.” Video vedina domāt, ka šie cilvēki it kā debesīs smidzina ķīmiskās vielas. Kā pirms diviem gadiem ziņoja faktu pārbaudītāji no britu medija Full Fact, uzšuve bija populārs joks sociālajos medijos un pilotu vidū. Uzšuves pārdeva kāda interneta vietne, lai “apgaismotu un pabiedētu sazvērestību teoriju piekritējus”.

Avots: Ekrānuzņēmumi no Facebook.

Secinājumi: Debesīs redzamās svītras ir ūdens tvaiki, kas sasalst, lidmašīnai lidojot desmit un vairāk kilometru augstumā. Video redzamās seriāla Simpsoni ainas nekādā veidā nav saistītas ar “ķīmiskajām trasēm”. Uzšuve ar uzrakstiem par “ķīmiskajām trasēm” ir joks.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.