Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook kāds lietotājs publicējis prokremliskā bijušā ASV pulkveža Duglasa Makgregora interviju. Tajā viņš apgalvo, ka Krieviju gribēts pārvērst par ASV un NATO koloniju, kā arī atkārto maldus par ASV bioloģiskajām laboratorijām Ukrainā. Šie apgalvojumi ir maldinoši un tiem nav pierādījumu.

Krievu valodā tulkoto video 19. martā publicējis kāds lietotājs no Latvijas. Viņš norāda, ka trīs minūtēs izklāstīta “skarbā Ukrainas realitāte”, un piebilst, ka mūsu zemē šobrīd notiekot tas pats. Pēc ieraksta autora paustā, Latviju it kā mērķtiecīgi atbrīvo no pamatnācijas. 

Publicētajā video Makgregors klāsta:

“To globālistu elites ASV iekšienē (..) gatavoja cerībā piespiest krievus izdarīt to, ko viņi izdarīja. Jūs jau dzirdējāt par dažādām biolaboratorijām Ukrainā. Viņi tur veica briesmīgus eksperimentus, kas bija vērsti pret krieviem.”

Nav pamata apgalvojumiem, ka it kā vārdā nenosauktas elites piespiedušas Krieviju iebrukt Ukrainā. Karu iniciēja un sāka Krievija. Pēc nepamatotas un gadiem ilgušas Ukrainas vainošanas genocīdā, nacismā un draudu radīšanā 2022. gada 24. februārī Krievija Ukrainā sāka pilna mēroga iebrukumu. Rietumu valstu vainošana karā vai karš kā globāla un pret cilvēci kopumā vērsta plāna sastāvdaļa ir populārs prokremlisks naratīvs, kas bieži tiek izplatīts Krievijas un Baltkrievijas valsts informācijas kanālos un sociālajos medijos. Līdzīgu naratīvu izmanto arī sazvērestību teoriju piekritēji. Re:Check jau iepriekš rakstīja par līdzīgiem apgalvojumiem.

Tāpat nav pamata Krievijas aizsāktajai sazvērestības teorijai par it kā Ukrainā esošajām ASV bioloģiskajām laboratorijām. Mīta izplatīšanai tiek izmantots fakts, ka abas valstis sadarbojas bioloģisko risku mazināšanā. To paredz 2005. gadā vienošanās (šeit) par sadarbību, lai novērstu tādu tehnoloģiju un patogēnu iespējamo izplatību, kurus varētu izmantot bioloģisko ieroču attīstīšanā. ASV Aizsardzības ministrija skaidroja (šeit), ka tas darīts, lai mazinātu riskus, ko varētu radīt PSRS laikā veidotās bioloģisko ieroču programmas. Minētajā līgumā ASV apņēmās piešķirt finansējumu šim mērķim – kopš 2005. gada Ukrainas epidemioloģiskās drošības un infekciju kontroles centros ieguldīti aptuveni 200 miljoni dolāru. Taču tie pieder Ukrainai un tajās netiek veidoti bioloģiskie ieroči. ASV norāda, ka līdzīgā veidā tā līdz 2014. gadam sadarbojās arī ar Krieviju. Re:Check par līdzīgiem maldiem rakstījis jau iepriekš. Tāpat par ASV biolaboratoriju mītu rakstījuši arī faktu pārbaudītāji no BBC, Politifact, The Dispatch un citiem medijiem.

Duglass Makgregors regulāri izplata Kremļa naratīvus. Iepriekš viņš apgalvojis, ka Ukrainā jau gājuši bojā 2500 poļu karavīri, savukārt ASV vēloties izprovocēt karu starp Krieviju un NATO. Arī toreiz viņa vēstījumi, tulkoti krievu valodā, nonāca Latvijā. Re:Check iepriekš rakstīja, ka viņš bija viens no avotiem dezinformācijai, ka Polija un Lietuva vēlas iebrukt Ukrainā. 

Secinājums: Facebook video pārstāstīta prokremliska dezinformācija. Karu Ukrainā iniciēja un pilna mēroga iebrukumu Ukrainā īsteno Krievija. Nav patiesa arī Krievijas aizsāktā sazvērestības teorija par it kā Ukrainā esošajām ASV bioloģiskajām laboratorijām. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.