Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Facebook izplatīts kāds no poļu valodas tulkots ieraksts par prasību reģistrēt mājsaimniecībā turētos mājputnus. Tā saistīta ar it kā Pasaules ekonomikas foruma vēlmi likvidēt privātīpašumu un gaļas un piena produktus. Šādai sazvērestībai nav pamata, savukārt ierakstā minēto noteikumu piemērošana atstāstīta nekorekti. 

Ierakstā, kas publicēts 21. februārī, teikts:

“Pēc jaunās normas Polijā un arī pie mums, drīzumā visiem būs jāreģistrē savs barības avots… Tev ir vista, pīle, tītars un viņu olas, tev tas vēl jāpierāda! (..) Reģistrēšanās pienākums ir segts piemājas vai sētas saimniekošanā neatkarīgi no daudzuma. Tas nozīmē, ka, ja jums ir kaut viena vista, jums jāreģistrē “putnu audzētava”.” 

Polijā satraukums radies saistībā ar Polijas Zemkopības ministrijas (ZM) lēmumu, ka jebkuram vistu vai citu mājputnu turētājam tie būs jāreģistrē attiecīgajā valsts datu centrā. Polijas ZM prasību pamatoja ar pagājušogad pieņemto ES regulu par dzīvnieku reģistrēšanu. Pēc zemnieku organizāciju iebildēm Polijas ZM atkāpās. Proti, tā piekrita izmantot regulā paredzēto izņēmumu un neprasīt reģistrēšanu, ja mājputni tiek turēti pašpatēriņam, nevis gaļas vai olu tirgošanai. Tātad Polijā cilvēkiem, kas tur dažas vistas, pīles vai citus putnus un to gaļu vai olas nepārdod citiem, šie mājputni obligāti nebūs jāreģistrē. Par sākotnējā lēmuma atcelšanu Polijas ZM informēja 17. februārī (šeit), tātad vairākas dienas pirms Facebook ieraksta publicēšanas. 

Savukārt “pie mums” jeb Latvijā šāda norma jau ir sen. Kā Re:Check rakstiski skaidroja Latvijas ZM preses sekretāre Dagnija Muceniece, Latvijā prasība reģistrēt visas mājputnu turēšanas vietas ir spēkā kopš 2021.gada 1. aprīļa saskaņā ar citu ES regulu (šeit). Tā kā līdz šim visas mājputnu turēšanas vietas, tajā skaitā piemājas kūts ar pāris vistām, jau ir jāreģistrē, Latvijā prasības netiek mainītas. Par reģistrēšanas kārtību vairāk informācijas ir, piemēram, šeit

Vai dzīvnieku reģistrēšana ir Pasaules ekonomikas foruma princips?

Facebook ierakstā reģistrēšanas prasības saistītas ar sazvērestības teoriju piekritēju ideju, ka sabiedrība tiek pakļauta pilnīgai kontrolei, tai skaitā ierobežojot privātīpašuma tiesības. Tajā teikts:

“Laiks likvidēt gaļas un piena produktus, saskaņā ar WEF principu “tev nebūs nekā un būsi laimīgs” un ieviestajiem C40 CITIES standartiem. Vispirms jums jāzina, cik daudz jums ir. Daži cilvēki tā mēdza teikt un kad pienāks tie slimības laiki, man ir dažas vistas un olas, es kaut kā izdzīvošu, bet nav blēņa, reģistrējiet vistas un tas nozīmē, ka, ja jums ir kaut viena vista, jums ir jāziņo “putnu gaļas rūpnīca.”

Pieņēmums, ka Pasaules ekonomikas forums (angliskais saīsinājums WEF) plāno atņemt privātīpašumu, ir populārs sazvērestības teoriju izplatītāju vidē. Tam nav pamatojuma. Ierakstā izmantotie vārdi “tev nebūs nekā un būsi laimīgs” ņemti no Dānijas bijušās vides ministres Idas Aukenas futūristiskas esejas, kas savulaik bija ievietota foruma interneta vietnē. Tā neatspoguļo foruma līderu vai kopējo nostāju. Pati Aukena sacījusi, ka eseja bija aicinājums diskutēt par to, kāda nākotnē varētu būt dzīve, ja tehnoloģijas turpinās attīstīties tā, kā pašlaik, proti, cilvēkiem nav nepieciešamības pēc privātīpašuma, tajā pašā laikā ir mazāk privātuma personas datu ziņā. Par to Re:Check iepriekš rakstījis šeit.  

Savukārt “C40 Cities” ir atsauce uz organizāciju, kurā apvienojušies daudzu pasaules lielpilsētu mēri, lai dalītos idejās, kā mazināt globālo sasilšanu un padarīt pilsētvidi iedzīvotājiem patīkamāku. Tāpat kā citas iniciatīvas, kuru uzmanības lokā ir klimata pārmaiņas, tā bieži kļūst par sazvērestības teoriju izplatītāju mērķi. 

Taču vistu un citu dzīvnieku reģistrēšanas prasības ir saistītas nevis ar vēlmi ierobežot privātīpašumu, bet gan ar iespēju kontrolēt un ierobežot dzīvnieku slimību izplatību. 

Latvijas Zemkopības ministrijā skaidro, ka “mājputnu reģistrēšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu iespēju izsekot dzīvnieku kustībai un dzīvnieku slimību uzliesmojumiem, kā arī nodrošinātu dzīvnieku veselības un labturības uzraudzības pasākumu reģistrāciju, uzskaiti un analīzi, tā garantējot sabiedrības veselību un dzīvnieku izcelsmes pārtikas patērētāju aizsardzību.” 

Līdzīgi sākotnējo lēmumu ieviest prasību reģistrēt visus mājputnus pamatoja arī Polijas ZM. Tagad Polija nolēmusi piemērot regulā atļauto izņēmumu, proti, reģistrēšanas prasības var neattiecināt uz tiem dzīvniekiem, kas rada nebūtisku risku dzīvnieku vai sabiedrības veselībai. 

Jāatgādina, ka arī Latvijā vairākkārt izplatījušās lipīgas dzīvnieku infekcijas slimības, tajā skaitā putnu gripa, kuras dēļ saimniecībām noteiktā periodā bija jāievēro paaugstinātas drošības prasības. 

Secinājums: Mājputnu reģistrēšana nav Pasaules ekonomikas foruma diktēta prasība. Tā saistīta ar nepieciešamību kontrolēt infekcijas slimību izplatīšanos. Polijā mājputni, kas tiek audzēti pašpatēriņam, nebūs jāreģistrē. Savukārt Latvijā tas ir jādara jau kopš 2021. gada aprīļa.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.