Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Partijas Latvija pirmajā vietā deputāte Ramona Petraviča kopā ar partijas biedriem Saeimas sēdes darba kārtībā lūdza iekļaut likumprojektu, kas paredzētu izbeigt atlikušos Covid-19 ierobežojumus. No Saeimas tribīnes viņa priekšlikumu pamatoja ar argumentu, ka Covid-19 izplatība valstī ir beigusies un to esot atzinuši arī infektologi. Vai tā ir?

Petraviča, 12. janvāra Saeimas sēdē, rosinot iekļaut šādu likumprojektu darba kārtībā, teica:

 Tā kā Covid-19 izplatība valstī ir beigusies un to ir atzinuši arī infektologi, mēs lūdzam iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Par Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma atzīšanu” par spēku zaudējušu, jo vēl joprojām ir spēkā vairākas normas, ar kurām, piemēram, darba devējs var noteikt ierobežojumus darbiniekiem, kā, piemēram, atsakot darbu, vai atbrīvot no darba cilvēkus, kas nav vakcinējušies.”

Nav tiesa, ka Covid-19 izplatība valstī ir beigusies. To apliecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Arī infektologs Uga Dumpis 9. janvārī LTV raidījumā Rīta panorāma norādīja, ka Covid-19 “nav nekur pazudis”, visticamāk, šoziem gaidāms arī trešais saslimstības vilnis.

Ir tiesa, ka Covid saslimstība ir mazāka nekā pandēmijas aktīvākajos posmos. Šobrīd sabiedrībā pārsvarā cirkulē Covid-19 omikrona paveids. Tam bieži ir vieglāka slimības gaita nekā Covid-19 delta un alfa paveidam, kas dominēja pandēmijas pirmajos divos gados. Jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits šobrīd būtiski samazinājies arī tāpēc, ka mainīta testēšanas kārtība. Proti, no jaunā gada valsts testus apmaksā tikai slimnīcu pacientiem un grūtniecēm ar saslimšanas pazīmēm. Taču janvāra pirmajā nedēļā tika reģistrētas 14 Covid-19 pacientu nāves, arī 393 jauni Covid-19 gadījumi.

Ko atbildēja Petraviča?

Re:Check ar e-pasta starpniecību jautāja Petravičai informācijas avotu un lūdza norādīt, kuri tieši infektologi ir atzinuši, ka “Covid-19 izplatība valstī ir beigusies”. Viņa savā atbildē atsūtīja divas saites uz ārvalstu mediju ziņām, taču neviena no tām politiķes teikto neapstiprina.

Viena deputātes atsūtītā publikācija ir ziņu aģentūras Reuters 15. septembra ziņa, kurā pārstāstīts Pasaules veselības organizācijas (PVO) vadītāja preses konferencē paustais, ka pasaule nekad nav bijusi labākā situācijā, lai izbeigtu Covid-19 pandēmiju. “Mēs vēl neesam tur. Bet beigas ir redzamas,” teica PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss. Tajā nav atrodams deputātes apgalvotais, ka Latvijā šīs saslimšanas izplatība beigusies. Petravičas atsūtītajā Reuters ziņā arī norādīts, piemēram, Tedrosa paustais, ka valstīm jāstiprina iespējas apkarot Covid-19 un nākotnes vīrusus. Tajā ir arī mudinājums valstīm vakcinēt visus augsta riska grupu cilvēkus un turpināt testēšanu.

Arī otrā deputātes atsūtītajā saitē uz Vācijas medija Deutsche Welle publicēto ziņu nav atrodams apstiprinājums viņas teiktajam, ka Covid-19 izplatība Latvijā būtu beigusies. Pagājušā gada 26. decembra publikācijā pārstāstīts vācu virusologa Kristiāna Drostena viedoklis avīzē Tagesspiegel, ka pandēmija ir beigusies un Covid-19 tagad ir endēmiska saslimšana jeb sastopama tikai noteiktā reģionā. Drostens kā galveno pandēmijas beigu iemeslu norādīja veiksmīgo vakcinācijas kampaņu Vācijā un citās Eiropas valstīs. Viņš norādīja, ka tā nenotiek Ķīnā, kur strauji izplatās infekcija. Drostens arī aizstāvēja ierobežojumus. Ja nekas netiktu darīts, delta paveida viļņos Vācijā būtu miljons un vairāk bojāgājušo, viņš teica. Atsaucoties uz virusologu, Vācijas tieslietu ministrs aicināja atcelt pēdējos Covid ierobežojumus. Deutsche Welle publikācijā tāpat pausts intensīvās aprūpes ārsta, kā arī Vācijas ekspertu padomes locekļa Kristiāna Karagianidisa viedoklis, ka pandēmija, visticamāk, beigsies pēc ziemas. 

Petraviča atkārto nepamatoto informāciju par 62 tūkstošiem atlaisto

Tāpat Petraviča Saeimas tribīnē teica, ka darba devējiem joprojām ir tiesības pieprasīt Covid-19 sertifikātus un minētais likums cilvēkiem iedzenot bailes un neziņu. Viņa atkārtoja regulāri partijas Latvija pirmajā vietā pārstāvju, tajā skaitā tās līdera Aināra Šlesera pārstāstīto, taču nepamatoto apgalvojumu par nevakcinēšanās dēļ atlaistajiem cilvēkiem:

Un ļoti labi mēs atceramies, ka 62 tūkstoši cilvēku tika atbrīvoti no darba tikai tāpēc vien, ka viņi izvēlējās nevakcinēties.

Re:Check jau iepriekš skaidroja, ka apgalvojumam par 62 tūkstošiem atlaisto nav nekādu pierādījumu. Mediji 2021. gada 15. decembrī ziņoja par 62 tūkstošiem cilvēku, kas nevis tika atlaisti, bet gan nevarēja turpināt darbu klātienē bez Covid-19 sertifikāta. Valstī nav datu par to, cik cilvēku zaudēja darbu, jo viņiem nebija Covid-19 vakcinācijas sertifikāta, un cik no viņiem tika atlaisti. Savukārt pieejamie dati 62 tūkstošu atlaišanu neapstiprina. 

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.