Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Sociālajos medijos populārā video apgalvots, ka par Covid-19 vairs neviens nerunājot, “jo vairs par to nemaksā”. Tā autors vedina domāt, ka iepriekš pandēmijas laikā noteiktie stingrie ierobežojumi nav bijuši vajadzīgi, jo saslimušo “cipari tagad ir daudz lielāki”. Tomēr ir maldinoši salīdzināt situāciju tolaik un tagad, kad liela daļa cilvēku ir ieguvusi imunitāti un izplatās mazāk bīstami Covid-19 paveidi.

29. decembrī sociālajā medijā Facebook kāds pazīstams dezinformators publicēja savu TikTok video ar parakstu: “9 mirušie un nevienu tas neinteresē.. Jo vairs par to nemaksā..” Šim apgalvojumam gan nav nekāda pamata.

Video autors stāsta:

“Šobrīd apkārt gandrīz pilnīgi visi slimo. Skaitās, ka mums te gripa tagad ir. Ne Dumpis, ne Perevoščikovs, ne veselības ministrs, kas mums vispār tagad ir veselības ministrs, nerunā neko, ziņās nekas nav. Viss rit tā kā agrāk visus iepriekšējos gadus pirms kovida, viss notiek. Rit savu gaitu ziemā gripa. Paralēli mums te tagad skaitās, ka ir arī kovids – deviņi mirušie pēdējās 24 stundās, 600 saslimušie, 22% inficētie no testiem pozitīvi. Iedomājieties, un nekur nekas nav. Neviens par to nerunā.”

Pirmkārt, gripa nevis skaitās, bet ir.  Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) 7. decembrī – agrāk nekā parasti – izsludināja gripas epidēmijas sākumu. 

Otrkārt, video autors nekorekti pauž, ka ar Covid-19 bijuši deviņi mirušie pēdējās 24 stundās. Proti, aizvadītajā diennaktī saņemtais ziņojumu skaits ne vienmēr nozīmē, ka visi tajos minētie cilvēki miruši tieši iepriekšējo 24 stundu laikā. SPKC skaidro Re:Check, ka brīvdienās ziņojumi neienāk, tāpēc jaunās darba nedēļas sākumā, piemēram, pirmdien un otrdien bieži ir vairāk ziņojumu par nāves gadījumiem, jo ienāk informācija par mirušajiem vairākās iepriekšējās dienās kopā. SPKC pārstāve Ilze Arāja min piemēru: “31. decembrī cilvēks ir miris, bet, piemēram, ģimenes ārsts ir aizpildījis ziņojumu un iesūtījis to 2. janvārī vai 3. janvārī.” 

Tāpat jānorāda, ka Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis 4. janvāra LTV raidījumā Šodienas jautājums skaidroja, ka šobrīd galvenokārt cilvēki nemirst ar Covid vai gripu kā pamatdiagnozi, bet gan tāpēc, ka šīs infekcijas pievienojušās citām smagām hroniskām slimībām un tās saasināja.

Vai tiešām par saslimstību nerunā?

Nav pamata apgalvojumam, ka par cilvēku slimošanu publiski netiek runāts. Mediji regulāri publicē aktuālo informāciju par Covid-19 saslimstības, mirstības un citiem datiem. Arī 29. decembrī, kad tika publicēts video, virkne ziņu portālu informēja, ka aizvadītajā diennaktī saņemti deviņi ziņojumi par mirušajiem. Arī speciālisti medijos regulāri komentē situāciju ar gripu un Covid-19. Piemēram, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs decembra otrajā pusē runāja par gripas saslimstības pacēluma sākumu, kas novērots neierasti agri. Divas sezonas Latvijā, Eiropā un pasaulē tāda nebija saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem. Tādējādi divu gadu laikā cilvēkiem zudusi imunitāte un ar gripu slimojošo ir vairāk. 

Tāpat vēl dažas dienas pirms Facebook ieraksta LTV vēstīja, ka Latvijā daudzi cilvēki slimo ar gripu un citiem vīrusiem, ir pārpildīta Bērnu slimnīcas uzņemšanas nodaļa un krīzes režīmā darbojas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). 28. decembrī NMPD pārgāja uz darbu ārkārtas situācijas režīmā, jo, pieaugot gripas, Covid-19 un citu augšējo elpceļu saslimšanām, pieauga arī brigāžu izsaukumu skaits situācijās, kas neesot neatliekamas. Janvāra pirmajās dienās LTV ziņoja, ka pēc gripas epidēmijas tiek prognozēts jauns Covid-19 uzliesmojums. 

Video autors turpina:

“Un iedomājieties, kā bija pēdējos divos gados, kad te skraidīja policisti, mērīja divus metrus, pa kafejnīcām dzenāja, ciet taisīja, slēdza, veikalos bez QR kodiem nelaida iekšā, pases bija jārāda, jāskenē kodi un ID kartes. Mums te mēģināja iestāstīt un iebarot, ka tas viss ir normāli? Cipari tagad ir daudz lielāki, toreiz tas viss bija no pirmā saslimušā. Nav tas normāli, nebija tas normāli. Cirks kaut kāds tas bija.”

Video autors cenšas parādīt, ka Covid situācija tagad un pirms diviem gadiem neatšķiras. Taču tā nav.

Pirmkārt, šobrīd sabiedrībā pārsvarā cirkulē Covid-19 omikrona paveids. Tam bieži ir vieglāka slimības gaita nekā Covid-19 delta un alfa paveidam, kas dominēja pandēmijas pirmajos divos gados.  Piemēram, pētnieki Anglijā secināja, ka, saslimstot ar omikronu, nāves risks ir par 66% mazāks nekā ar delta paveidu. Tāpat pētījumos secināts, ka omikrona pacientiem ir mazāks hospitalizācijas risks nekā delta slimniekiem. Savukārt omikrona spēja izplatīties ir līdzīga vai nedaudz lielāka nekā delta paveidam. 

Nav skaidrs, par kādiem “cipariem” dezinformators runā, taču situācijas arī šajā ziņā nav korekti salīdzināmas. Pandēmijas sākumā tiešām strauji tika ieviesti ierobežojumi, taču tolaik slimība bija jauna un nepazīstama, vairākās valstīs slimnīcas bija pārpildītas, daudzi mira, turklāt nebija vakcīnu. Savukārt lielāko daļu ierobežojumu Latvijā atcēla ar 2022. gada 1. aprīli, kad saskaņā ar SPKC datiem ar Covid infekciju hospitalizēto skaits bija augstāks nekā 2022. gada nogalē. 

Otrkārt, šobrīd ir daudz vairāk pārslimojušo un liela daļa sabiedrības ir vakcinēta. Kā zināms, vakcīnas būtiski samazina risku slimot smagi vai nomirt. “Tas viss veido arī kopējo, kolektīvo imunitāti,” norāda SPKC pārstāve Arāja.

Infektologs Uga Dumpis vēl septembrī intervijā LTV norādīja uz “vakcīnu triumfu” pandēmijas apkarošanā un prognozēja, ka nākotnē būtisku ierobežojumu nebūs. Vienlaikus viņš pieļāva – ja Covid saslimstība strauji palielināsies un paralēli noritēs gripas epidēmija, varētu nonākt pie masku lietošanas sabiedriskās vietās.

Kāda šobrīd ir situācija ar Covid-19?

Gada sākumā SPKC informēja, ka aizvadītajā nedēļā Latvijā par 39,4% samazinājies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Tikmēr palielinājusies gripas intensitāte. Jāņem gan vērā, ka gada izskaņā samazināts valsts apmaksāto Covid-19 testu apjoms; tos turpinās apmaksās slimnīcu pacientiem un grūtniecēm ar slimības pazīmēm. Profesors Ģirts Briģis 4. janvārī LTV ēterā šo lēmumu kritizēja, jo mediķi aizvien novērojot saslimstības pieaugumu. Viņš pieļāva, ka drīzumā Latvijā varētu sagaidīt vienus no labākajiem Covid izplatības rādītājiem Eiropā, taču tas notiks, jo situācija netiekot pietiekami mērīta.

SPKC skaidro, ka galvenokārt saistībā ar Covid  uzrauga datus par stacionētajiem cilvēkiem un viņu slimības gaitu. Proti, vai Covid-19 var būt galvenais saslimšanas iemesls, jo cilvēks var nonākt slimnīcā ar citu saslimšanu, bet viņam atklājies arī Covid. Tāpat vērtē datus par mirušajiem. 

SPKC dati rāda, ka stacionēto cilvēku skaits novembrī audzis, taču decembrī tas mazliet samazinājies. Vienlaikus tas šobrīd ne tuvu nesasniedz pandēmijas laika augstākos rādītājus. Līdzīgi arī mirušo cilvēku skaits šobrīd ir mazāks par smagākajiem pandēmijas viļņiem.

SPKC pārstāve Arāja atsaucas uz vasarā valdībā atbalstīto plānu saslimstības izplatības ierobežošanai rudenī. Tas paredz vairākus iespējamos Covid izplatības scenārijus un katram plānots pielāgot atbilstošus pasākumus. Arāja norāda, ka šobrīd atrodamies vieglākajā scenārijā, “tātad nav paaugstināta pakāpe Covid saslimstībai”, līdz ar to arī ierobežojumi pagaidām nav paredzēti. Lai gan dati rāda saslimstības samazinājumu, tomēr drošības noteikumus aizvien aicina ievērtot. 

Secinājums: TikTok un Facebook publicētais video par Covid-19 ierobežojumiem un mirušo skaitu ir maldinošs. Autors neņem vērā, ka dati par mirušajiem nedēļā pēc Ziemassvētkiem ienākuši arī par svētku brīvdienu laiku, nevis tikai par iepriekšējām 24 stundām. Nav pamata arī apgalvojumam par nerunāšanu – publiskajā telpā regulāri parādās informācija par jaunākajiem datiem un speciālistu komentāri par aktuālo situāciju. Turklāt šobrīd izplatās salīdzinoši mazāk bīstamais Covid-19 paveids, liela sabiedrības daļa ir vakcinēta vai arī cilvēki ir pārslimojuši, tāpēc daudziem ir imunitāte.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.