Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos cilvēki atkal dalās ar nepatiesu apgalvojumu, ka Latvijā pirmsskolas pedagogu palīgiem jeb bērnudārza auklītēm tiek prasīta augstākā izglītība. Tā nav taisnība. 

“Tikai Latvijā, lai strādātu par auklīti bērnudārzā, nepieciešama augstākā izglītība, bet, lai kļūtu par ministru, pietiek ar vidējo.”

Šāds apgalvojums iepriekš tika publicēts pirms četrarpus gadiem. Toreiz ar to bija dalījušies gandrīz pieci tūkstoši cilvēku. Tagad tas publicēts no jauna, taču ne tolaik, ne tagad pedagogu palīgiem augstākā izglītība nav nepieciešama.

Ierakstā it kā augstās prasības auklītēm tiek pretstatītas it kā zemākām prasībām ministriem, paziņojot, ka tā ir tikai Latvijā. Taču auklītēm augstāko izglītību Latvijā neprasa. Nav arī taisnība, ka Latvija ir vienīgā, kur augstāko izglītību neprasa politiķiem.

Latvijā Ministru kabineta locekļiem ir tādas pašas prasības kā Saeimas deputātiem. Saeimas deputātiem nekādas izglītības prasības nav izvirzītas, tātad augstākā izglītība ne vieniem, ne otriem nav obligāta.

Pašreizējā valdībā un vairākās iepriekšējās valdībās augstākā izglītība ir un ir bijusi visiem ministriem. Turklāt tagadējā valdībā pirmā līmeņa augstākā izglītība jeb bakalaura grāds ir pieciem ministriem. Astoņiem ir maģistra grāds, diviem – doktora. No 14. Saeimā ievēlētajiem deputātiem augstākā izglītība ir 92%. Pārējiem astoņiem procentiem – vidējā. 

Augstāko izglītību ministriem neprasa arī, piemēram, Igaunijā un Lietuvā. Pirms aptuveni gada tika pievērsta uzmanība vienam no Igaunijas toreizējās valdības ministriem, kurš pēc vairāku gadu studijām tā arī nebija ieguvis augstskolas diplomu. Lietuvā pēdējos gados šādu gadījumu neesot bijis, taču parlamentā vēl 2022. gada rudenī tika rosināta diskusija, vai šādu prasību ministriem nevajadzētu ieviest. 

Eiropā ir bijuši vairāki piemēri, kur augstos politiskos amatos tiek ievēlēti cilvēki bez augstskolas izglītības, piemēram, kādreizējais Lielbritānijas premjers Džons Meidžors un bijušais Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs, kurš kandidēja arī uz Vācijas kanclera amatu. 

Arī Latvijā par augstākās izglītības prasības ieviešanu politiķiem diskutēts vairākkārt, taču līdz šim nosacījumi nav mainīti. Tagad portālā Mana balss savākti vairāk nekā 10 tūkstoši parakstu, lai šāds priekšlikums tiktu skatīts Saeimā. Iniciatīva vēl (līdz 10. janvārim) parlamentā nav iesniegta, informē Saeimas preses dienests.

Secinājums: Bērnudārzu auklītēm jeb pirmsskolas pedagogu palīgiem nav nepieciešama augstākā izglītība. Ierakstā paustais, ka pietiek ar iegūtu vidējo izglītību, lai kļūtu par ministru, ir taisnība, taču Latvija ne tuvu nav vienīgā valsts, kur augstākā izglītība politiķiem netiek prasīta.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.