Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Kādā ļoti populārā Facebook ierakstā teikts, ka ziedojumā labdarības akcijā Eņģeļi pār Latviju, iekļauts pievienotās vērtības nodoklis jeb PVN “valsts varai”. Šī iemesla dēļ “roka vienkārši neceļas paņemt telefonu”. Taču PVN nav jāmaksā par ziedošanu, bet gan par telefonsakaru uzņēmuma sniegto pakalpojumu un tikai tad, ja cilvēks ziedo ar zvana palīdzību. Līdz šim šādā veidā saziedota aptuveni trešdaļa savāktās naudas.

Ieraksts publicēts Facebook lapā, kas veltīta valsts augstāko amatpersonu izsmiešanai. Ar to un tādu pašu, tikai cita cilvēka publicētu, kopumā dalījušies gandrīz pieci tūkstoši cilvēku. Tas vēsta:

“Es kaut ko nesaprotu……EŅĢEĻI PĀRI LATVIJAI ZIEDO BĒRNIEM 1.46 (IEKĻAUTS PVN-VALSTS VARAI)……NOPIETNI??? Tauta ziedo slimiem bērniem +valsts varai???!!!ROKA VIENKĀRŠI NECEĻAS PAŅEMT TELEFONU……”

Komentāros daudzi piebalso, ka valsts ņem PVN no bērnu asarām, ka nodokli no ziedojumiem iekasēt ir amorāli, ka tas tiek darīts, lai palielinātu ierēdņu algas un uzturētu deputātus. Taču ierakstam trūkst būtiska konteksta un tas ir maldinošs.

Pirmkārt, PVN tiek ieturēts nevis no ziedojuma, bet no pakalpojuma maksas, kas tiek aprēķināta par katru zvanu uz ziedojuma tālruni. “Lai atvieglotu ziedotājiem ziedošanas procesu, kā tas ierasts daudzās labdarības akcijās, BSF noslēdzis līgumu ar telefonsakaru pakalpojumu sniedzēju TET, kas dod iespēju ziedot ar telefona zvanu,” Re:Check skaidro akcijas rīkotāja Bērnu slimnīcas fonda (BSF) pārstāve Linda Anna Dāldere. Fonds saziedoto naudu no TET saņem pēc tam, kad uzņēmums ieturējis “maksu par ziedojumu savākšanu” proporcionāli apstrādāto zvanu skaitam, ieskaitot arī PVN. BSF šīs izmaksas ņem vērā un publiski norāda tikai gala summu, ko izmantos bērnu vajadzībām. Maksa par zvanu šajā labdarības akcijā ir 1,42 eiro, ieskaitot PVN. BSF skaidro, ka no viena zvana pēc TET izmaksu ieturēšanas fonds saņem 1,2742 eiro. Tātad uzņēmums no viena zvana ietur apmēram 15 centus, kas ietver arī PVN. 

Tātad no pašiem ziedojumiem ne PVN, ne citi nodokļi nav jāmaksā un BSF to arī nedara.

Otrkārt, telefona zvans ir tikai vienos no veidiem, kā var ziedot fondam un šā gada akcijas mērķiem.

BSF mājas lapā norādīti vēl vairāki citi ziedošanas veidi, kur nav starpnieka, kas iekasētu maksu par pakalpojumu un līdz ar to arī nodokli.  Ziedot var, piemēram, mājas lapās, ar skaidru naudu ziedojumu kastītēs Rimi un Jysk veikalos. 

Dāldere piebilst, ka līdz šim akcijā Eņģeļi pār Latviju aptuveni trešā daļa ziedojumu veikta ar zvanu. Pārējā daļa veikta ar bankas pārskaitījumu, maksājumu kartēm vai skaidrā naudā ziedojumu kastītēs. Arī fondā apliecina, ka no šiem ziedojumiem nekādas izmaksas neietur – vienīgās papildu izmaksas varot rasties, ja banka vai maksājuma karšu norēķinu pakalpojumu sniedzējs ietur komisijas maksu.

Treškārt, PVN nav nodoklis “valsts varai”. Tas ir patēriņa nodoklis, kas nonāk valsts pamatbudžetā, no kura tiek finansētas visas valsts nodrošinātās funkcijas. Piemēram, sociālā aizsardzība, izglītība, veselības aprūpe, iekšējā drošība, aizsardzība, ceļu uzturēšana. 

Finanšu ministrijas publicētā grafikā par 2021. gadu redzams nodokļos iekasētās naudas aptuvens sadalījums. Ministru kabinetam, Saeimai, Valsts prezidenta kancelejai, ministrijām jeb tam, ko varētu saukt par valsts varu, tiek aptuveni 1,1 cents no katra iekasētā eiro jeb aptuveni viens procents.

Nesen līdzīgi maldinoši apgalvojumi tika izplatīti par fondu Ziedot.lv, kas arī vāc naudu dažādiem labdarības mērķiem. Arī toreiz maldināšana notika sociālo mediju kanālos, kas ikdienā lamā valdību un valsts varu kopumā.

Secinājums: Facebook ierakstam par labdarības akcijās laikā iekasētajiem nodokļiem trūkst konteksta, un tas maldina, ka nodoklis tiek iekasēts no ziedojumiem. Tā nav. Ar PVN ir apliktas tikai pakalpojuma izmaksas jeb maksa par zvanu, ko iekasē sakaru uzņēmums TET. Pastāv iespēja ziedot bez šādām pakalpojuma izmaksām – liekot skaidru naudu ziedojumu kastītēs veikalos vai ar pārskaitījumu uz fonda vai tā sadarbības partneru kontiem.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.