Krievijas propagandas mediji jau kopš iebrukuma Ukrainā ik pa laikam izplata apgalvojumu, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aizbēdzis no galvaspilsētas vai pat valsts, bet video, kuros viņš regulāri redzams Kijivas ielās, esot samontēti. Jaunākais “pierādījums” ir kāds video, kurā Zelenskis redzams filmējamies uz zaļa fona. Video ar zaļo fonu ir īsts, taču tas nav uzņemts, lai kaut ko slēptu vai viltotu. 

Pēc tam, kad Krievija 10. oktobrī atkal bombardēja Kijivu, Zelenskis uzrunāja ukraiņus pie viņa administrācijas ēkas Kijivā nofilmētā video. Dienu vēlāk Krievijas mediji izplatīja citu video, kurā Zelenskis redzams pie zaļiem audumiem nosegtas sienas, viņš runā angļu valodā, kādi cilvēki viņam norāda, kā labāk nostāties. Saskaņā ar Krievijas naratīvu šis video esot pierādījums, ka Ukrainas prezidenta Kijivas ielās filmētās runas ir viltojumi un patiesībā viņš devies prom no pilsētas vai slēpjoties bunkurā.

“Lūk, gabaliņš no video, kurā jau atklāti parāda, kā tiek uzņemti viltojumi. (..) Tātad, kad burtiski pirms pāris dienām bija uzlidojumi Kijevai, Zelenskis sacīja – draugi, esmu ar jums – tad, lūk, ir studija, kurā viņš to uzņēma,” par šo video stāsta kāds vīrietis savā YouTube kanālā. Viņš apgalvo, ka “Zelenskis māna ukraiņus”. Šo stāstu Youtube noskatījušies vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku. 

Līdzīgi sociālajos medijos rakstīja Krievijas propagandiste Olga Skabejeva.

Foto: Ekrānšāviņš no Telegram

To pašu klāstīja dažādi Krievijas interneta portāli. Piemēram, izdevums TopWar.ru rakstam licis virsrakstu “Kur slēpjas Zelenskis: Prezentēts videorullītis, kas pierāda viltoto fonu Ukrainas prezidenta daudzajām runām”. 

Patiesībā konkrētais video nepierāda, ka Zelenska līdz šim filmētās uzrunas būtu viltotas, ka viņš pametis Kijevu vai māna sabiedrību. Video uzņemts šā gada jūnijā, un tas nav turēts noslēpumā. Filmēšanu organizēja britu informācijas tehnoloģiju uzņēmums Talesmith, lai aicinātu pasaules vadošos nozares uzņēmumus iesaistīties Ukrainas atjaunošanā. Filmēšanā izmantots zaļš fons, lai pēc tam ar speciālu tehnoloģiju Zelenski pārveidotu par hologrammu, kuru vēlāk ar attiecīgu programmu jebkurš var “novietot” uz sev vēlamā fona un tādā veida noklausīties un noskatīties viņa uzrunu. Ukrainas prezidenta runa ar hologrammas palīdzību 16. jūnijā tika pārraidīta vienlaikus vairākos IT uzņēmumu augsta līmeņa pasākumos dažādās Eiropas pilsētās. Arī tagad to šādā veidā var noskatīties jebkurš. Konkrētajā uzrunā Zelenskis stāstīja par Ukrainas apņemšanos atjaunot valsti un ieviest tās ikdienā dažādus modernus digitālos risinājumus. 

Jāpiebilst, ka citi Kremļa propagandisti attīstīja vēl dziļāku sazvērestības teoriju. Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova Vladimira Solovjova raidījumā stāstīja, ka tagad Rietumi Zelenska tēlu varot izmantot, kā un kad vien vēlas, tajā skaitā ielikt viņam mutē vārdus, kurus viņš nekad nav teicis. Savukārt savā Telegram kanālā viņa rakstīja: “Muļķītis Zelenskis nav sapratis, ka tie no NATO no viņa izveidojuši digitālo mūmiju, kuru, uzdodot par dzīvu Ukrainas prezidentu, rādīs tad, kad izlems no viņa atbrīvoties”.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.