Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Dienu pēc Saeimas vēlēšanām Facebook lietotāji atkal sākuši dalīties ar kādu video, kurā kāds cilvēks vēlēšanu iecirknī pieprasa skaidrojumus par pildspalvu, ar kuru rakstīto var viegli padarīt neredzamu. Taču video nav uzņemts Latvijā, un tam nav nekādas saistības ar Saeimas vēlēšanām.

Video redzams, ka cilvēks ieiet vienā no balsošanas kabīnēm, paņem tur novietoto rakstāmo, uzvelk pāris līnijas un tās viegli izdzēš. Tad rāda, ka uzrakstīto var ātri izdzēst, pietuvinot papīram iedegtas šķiltavas. Viņš krievu valodā vēlēšanu iecirkņa darbiniecēm prasa skaidrojumu.

Video nav uzņemts Latvijā – filmētajā vēlēšanu iecirknī redzami uzraksti krievu valodā un Kazahstānas karogs. 

Foto: Ekrānšāviņš no TikTok video

Video viegli atrodams interneta platformā TikTok. To šā gada jūnijā publicējis profils, kas dalās arī ar citiem video no Kazahstānas.  

Jau pirms Saeimas vēlēšanām Re:Check rakstīja, ka bažām par rakstītā izdzēšanu nav pamata. Vēlēšanu iecirkņos kā vienmēr tika izmantotas parastās lodīšu pildspalvas, turklāt Centrālā vēlēšanu komisija aicināja ņemt uz vēlēšanām līdzi savas pildspalvas. Jāpiebilst, ka vēlēšanu iecirknī gan balsošanas laikā, gan balsu skaitīšanā vienmēr atrodas vairāki darbinieki un var piedalīties arī novērotāji, tāpēc atšķirīgu rakstāmo izmantošana vai vēlēšanu zīmēs izdarīto svītrojumu vai plusu dzēšana būtu maz ticama. Balsošanas un balsu skaitīšanas kārtība plašāk izskaidrota šeit

Re:Check tāpat rakstīja, ka nav pamata bažām par 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu. Vēlēšanas notika 1. oktobrī, un līdz 3. oktobrim neviena partija tos nebija apstrīdējusi. Valsts drošības dienests 3. oktobrī norādīja, ka ir saņēmis apmēram 70 signālus par iespējamiem pārkāpumiem, no kuriem vairāk nekā 20 fiksēti pirmsvēlēšanu periodā, ap 40 – vēlēšanu dienā, savukārt atsevišķi saņemti arī pēc vēlēšanām. Lielākā daļa no ziņām bija citu uzraugošo iestāžu kompetencē. Galvenokārt gūta informācija par organizatoriskām nepilnībām konkrētos vēlēšanu iecirkņos, ko sadarbībā ar attiecīgo iecirkņu komisijām nekavējoties novērsa, tāpat dienests ieguva ziņas par aģitācijas noteikumu pārkāpumiem, ko nosūtīja atbildīgajām institūcijām tālākai izvērtēšanai. 

No visiem saņemtajiem signāliem nepilni 30 bija VDD kompetencē. Lielākoties tā bijusi informācija par vēlētāju izvēles iespējamu prettiesisku ietekmēšanu, tāpat dažos gadījumos – par iespējamu balsu pirkšanu, skaidroja VDD. Lielāko daļu saņemtās informācijas VDD jau pārbaudīja, taču neguva apstiprinājumu prettiesiskām darbībām. Līdz šim VDD arī nav uzsācis nevienu kriminālprocesu par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar šīm vēlēšanām. Vienlaikus atsevišķu iegūto signālu pārbaudes aizvien turpinās.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.