Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, sociālajos medijos arvien biežāk parādās ieraksti, kas liek domāt par rezultātu viltošanu un iespējamo balsu zagšanu. Viens no tiem ir mīts, ka plusi pie kandidātu vārdiem netiks skaitīti, ja tie būs pārvilkti vēlēšanu zīmē esošo rombu malām. 

Gan Telegram, gan Facebook izplatīti vairāki ieraksti, kas maldina par vēlēšanu zīmju aizpildīšanu. 

“Balsojot un ievelkot kādam plusiņu, ir svarīgi ievērot, lai plusiņš nešķērso romba robežas. Pretējā gadījumā pluss netiek ieskaitīts,” 

teikts kādā ierakstā. Tā autore komentārā pauž aizdomas, ka tas tiek prasīts, lai varētu viltot rezultātus: “Grib, lai cilvēki būtu roboti. Es iedomājos kā tos precīzos krustiņus vilks 80 gadīga tantiņa ar sliktu redzi un trīcošām rokām. Ka tik tas nav priekšnoteikums masveidīgai balsu neieskaitīšanai neīstajām partijām. Lai tās balsis labāk varētu nozagt.”

Avots: CVK 

Taču šādas prasības nav. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) skaidro, ka atzīme “+” tiek ņemta vērā, ja tā ir izdarīta vēlēšanu zīmēs redzamajā rombā, kas ir pretim katra kandidāta uzvārdam: “Krustu veidojošās līnijas var būt jebkādā izvērsumā vai pagrieziena leņķī — “+” vai “×”, bet šo līniju krustpunktam jābūt romba iekšpusē. Atzīme “+” var būt rombā pilnīgi vai daļēji, arī pāri romba malām.” Proti, tas, ka līnijas atzīmēs nav novilktas pilnīgi taisni, nevar būt par pamatu tās atzīt par nelīdzskaitāmām jeb nederīgām. Atzīme “+” netiks ņemta vērā, ja krustu veidojošās līnijas nekrustojas vai krustojas ārpus romba.

Jāņem arī vērā, ka nepareizi ievilkts krusts vai kāda cita atzīme (līnijas, uzraksti, svītrojumi, zīmējumi) nepadara par nederīgu pašu vēlēšanu zīmi. Proti, skaitot konkrētiem kandidātiem dotos plusus, šādas atzīmes netiek ņemtas vērā, taču tiks ņemta vērā balss par attiecīgo sarakstu. Plašāka informācija par balsošanas gaitu un balsu skaitīšanu atrodama CVK interneta vietnē.

Tāpat sociājos medijos tiek izplatītas baumas, ka rezultāti var tikt viltoti ar pildspalvu palīdzību, tādēļ uz balsošanas iecirkni jāņem līdzi sava. “Redzēju video, kur, pasildot papīrīti, pildspalvas rakstītais pazūd,” ieteikumu komentārā skaidro tā autore. Tiešām eksistē rakstāmie, ar kuriem rakstīto var izdzēst vai padarīt neredzamu, taču nav pamata bažām, ka tādi speciāli tiktu piegādāti vēlēšanu iecirkņiem. CVK skaidro, ka vēlēšanu iecirkņos ir tādas pašas parastās lodīšu pildspalvas kā līdz šim. Vēlēšanu komisija arī aicina vēlētājus ņemt līdzi savas pildspalvas, kā to darīja arī citās Covid-19 pandēmijas laikā notikušajās vēlēšanās.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.