Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Saeimā neiekļuvušās partijas Tautas varas spēks līderis Valentīns Jeremejevs, kā arī citi dezinformatori Facebook apgalvo, ka vēlēšanas ir viltotas. Viens no viņu argumentiem ir balsstiesīgo pilsoņu skaits Vidzemē, kas it kā esot lielāks nekā Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datos norādītais kopējais Vidzemes iedzīvotāju skaits. Apgalvojums ir maldinošs. Balsstiesīgo skaits šķietami ir lielāks, jo Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) un CSP Vidzemei pieskaita dažādus novadus.

Maldināšana par 14. Saeimas vēlēšanu viltošanu sākās vēl pirms vēlēšanām un turpinājās uzreiz pēc tām. Par šiem maldiem Re:Check vairākkārt iepriekš rakstījis šeit, šeit, šeit un šeit.

Jeremejevs raksta:

Pēc CVK balsstiesīgo Vidzemē ir 369 278, bet pēc CSP datiem iedzīvotāju vispār ir ap 186 095. Starpība 180 000. Tik, cik nobalsoja par Jauno Vienotību. Un redzat, visas sistēmas partijas klusē, jo kāda viņiem starpība, kurš vadīs valsti. Galvenais, ka tiks pie siles. Rukrukruk…”

Jeremejevs un citi Facebook lietotāji izmanto Vidzemes iedzīvotāju skaitu 2019. gadā. Tolaik vēl nebija notikusi 2021. gada administratīvi teritoriālā reforma. Turklāt kopš 2020. gadā iedzīvotāju skaitu rēķina pēc reģistrētajām, nevis faktiskajām dzīvesvietām. Patlaban CSP datos redzams, ka šā gada sākumā Vidzemē dzīvesvietu reģistrējuši 276 tūkstoši cilvēku. Tas joprojām ir mazāk nekā CVK norādītais balsstiesīgo skaits. Taču sazvērestības nav. Jeremejevs nav pamanījis vai mērķtiecīgi noklusē, ka ar Saeimas vēlēšanu likumu noteiktais Vidzemes vēlēšanu apgabals aptver lielāku Latvijas teritorijas daļu nekā Vidzemes plānošanas reģions, kas atbilst Vidzemei CSP datos. Proti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā ietverta arī Jūrmalas valstspilsēta un septiņi Pierīgas novadi, kas ir Rīgas plānošanas reģionā.* CSP datos redzams, ka pārvalde izmanto plānošanas reģionu iedalījumu, kas ir spēkā kopš 21. jūlija. Vidzemes vēlēšanu apgabala pašvaldībās kopā dzīvo 519 tūkstoši cilvēku, un tas ir par 150 tūkstošiem vairāk nekā balsstiesīgo.

Kāda cita Facebook lietotāja raksta līdzīgi:

Vidzeme pārcentās – iedz. skaits 180 766, balsstiesīgie 396 278, nobalsoja 262 616. Anulēt!”

Tātad arī viņai nav taisnība. Tāpat jāpiebilst, ka Saeimas vēlēšanās balsstiesīgie varēja balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī. Piemēram, ja kāds vidzemnieks vēlēšanu dienā atradās Rīgā, viņš tur arī varēja balsot. Tāpat bija iespējams speciāli doties balsot uz citu vēlēšanu apgabalu, lai īpaši atbalstītu tajā startējošos kandidātus.

Secinājums: Vidzemē balsstiesīgo nav vairāk kā iedzīvotāju. Vidzemes vēlēšanu apgabals teritorijas un iedzīvotāju skaita ziņā ir lielāks nekā Vidzemes plānošanas reģions, kura iedzīvotāju skaits redzams CSP datos.

* Raksta sākotnējā versijā Vidzemes vēlēšanu apgabalā nebija norādīts Siguldas novads.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.