Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Tūkstošiem cilvēku Facebook dalījušies ar vairākiem video, kuros apgalvots, ka Pfizer un citas vakcīnas nogalina vairāk cilvēku, nekā tās izglābj. Tā nav taisnība, pieejamie dati liecina tieši par pretējo – vakcīnas ir efektīvas, tās novērš nāvi un smagu saslimšanu ar Covid-19.

Piemēram, kādā ierakstā teikts, ka no vakcinētajiem “lielākā daļa jau mirst” un “cilvēku rasi iznīcina”. Šiem apgalvojumiem nav nekāda pamata un tāds netiek sniegts arī konkrētajā video.

Viena ieraksta autors mudina noskatīties video ar vārdiem: 

“Šis ir jāredz! BOMBA par vakcīnu riskiem un ko noklusē vakcīnu ražotāju. Izvilkums no FDA oficiālās sapulces.” 

Izvilkums ir gandrīz četru minūšu gara prezentācija no vairāk nekā astoņu stundu garas ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) komitejas sanāksmes, kas notika 17. septembrī un kurā apsprieda Pfizer pieteikumu atļaut potēt savas Covid-19 vakcīnas 3. poti. 

Citā video izmantots fragments no prezentācijas, sakot, ka “pat vakcīnu oficiālā ASV regulatora eksperts – FDA – brīdina, ka vakcīna nogalina divus, lai izglābtu vienu”. Tā nav taisnība, un runātājs nav FDA eksperts.*

Runātājs nav FDA pārstāvis 

Runātājs video ir Stīvs Kiršs (Steve Kirsch). Minētajā Facebook ierakstā teikts, ka Kiršs ir: 

“ASV C19 agrīnās ārstēšanas nodaļas vadītājs.”

Tā nav. Kiršs pats sevi piesaka kā uzņēmēju un tehnoloģiju ekspertu. Uzņēmējs savu prezentāciju sniedza publisko komentāru sadaļā, nevis kā FDA pārstāvis. FDA ik pa laikam savās sanāksmēs uzklausa ieinteresētus sabiedrības locekļus. Taču tas nenozīmē, ka tur izskanējušais ir FDA atbalstīts vai tās oficiālais viedoklis.

Pērn aprīlī Kiršs izveidoja Covid-19 agrīnās ārstēšanas fondu, kura mērķis ir noskaidrot, vai kāds no jau izgudrotajiem medikamentiem var tikt pielietots arī Covid-19 ārstēšanā. Arī savā prezentācijā FDA sanāksmē uzņēmējs uzskaita agrīnās ārstēšanas ieguvumus, lai gan neviens medikaments pagaidām nav atzīts par viennozīmīgi efektīvu Covid-19 ārstēšanā. 

Maldina ar datiem

Kiršs izteica brīdinājumus par Covid-19 vakcīnu bīstamību, apgalvojot, ka sešu mēnešu ilgā pētījumā pierādīts, ka Pfizer vakcīna “par katru novērsto Covid-19 nāvi nogalina piecus cilvēkus”. Taču viņa pieminētais pētījums to neapgalvo. Tas ir 28. jūlijā publiskots vēl recenziju posmu neizgājis priekšpublicējums. Tajā secināts, ka “pēc sešu mēnešu apsekošanas un neskatoties uz pakāpenisku vakcīnas efektivitātes samazināšanos” Pfizer vakcīnai “bija labvēlīga drošība un tā bija ļoti efektīva, lai novērstu Covid-19”.

Ierakstā arī atsaucas uz Vakcīnu nevēlamo notikumu ziņošanas sistēmu jeb VAERS, apgalvojot, ka “sirdstrieku gadījumu skaits ir 71 reizi biežāks pēc Covid-19 vakcīnas, salīdzinot ar jebkuru citu vakcīnu”. Lai gan VAERS datubāze ir svarīgs rīks, kas palīdz zinātniekiem noteikt vakcīnu radītās blaknes, ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) norāda, ka sistēmā pieejamie dati nevar tikt izmantoti, lai secinātu, ka tieši Covid-19 vakcīnas izraisa nāves. FDA pieprasa mediķiem ziņot VAERS par jebkuru nāvi pēc vakcinācijas pret Covid-19, pat ja nav skaidrs, vai vakcīna ir tās cēlonis. Turklāt ikviens var iesniegt ziņojumu un ziņojumi ir plaši pieejami, tāpēc VAERS ir kļuvis par populāru augsni dezinformācijai. Re:Check par šo datubāzi jau rakstīja.  

Jāpiemin, ka slaidā, ko Kiršs prezentēja FDA komitejai, citēts Nacionālais vakcīnu informācijas centrs, kas ir pretvakcinācijas aizstāvības grupa.

Nav pierādīta cēloņsakarība starp Covid-19 vakcīnām un nāvi

CDC, kas analizē visus ziņojumus VAERS, ir atzinusi, ka ziņojumi par nāvi pēc vakcinācijas pret Covid-19 ir reti. No 2020. gada 14. decembra līdz 2021. gada 20. septembrim ASV ievadīti vairāk nekā 386 miljoni Covid-19 vakcīnu devu. Šajā laikā VAERS saņēma 7899 ziņojumus par nāvi (0,0020%) cilvēku vidū, kuri saņēma Covid-19 vakcīna. Tā kā iesniegt šādus ziņojumus ir obligāti, CDC atzīmē, ka tas ne vienmēr nozīmē, ka vakcīna izraisīja veselības problēmas. 

No 4. aprīļa līdz 17. jūlijam CDC analizēja vakcīnu efektivitāti. Analīze atklāja, ka pēc tam, kad vīrusa delta variants kļuva par dominējošo koronavīrusa variantu, nevakcinētie bija piecas reizes biežāk inficēti nekā pilnībā vakcinētie un vairāk nekā 10 reizes biežāk tika hospitalizēti vai miruši.

“Visās 13 ASV jurisdikcijās hospitalizācijas un nāves gadījumu skaits salīdzinājumā ar delta varianta pārsvaru nedaudz mainījās, kas liecina par augstu, nepārtrauktu vakcīnas efektivitāti pret smagu Covid-19,” teikts 10. septembra CDC ziņojumā.

*Rindkopa rakstam pievienota 10.10.2021; raksts papildināts arī 19.10.2021.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.