Nepilnas diennakts laikā teju divi tūkstoši Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu, kurā nepatiesi apgalvots, ka Limbažu vidusskolā kādam bērnam, turot viņu pret paša gribu, veikts Covid-19 tests. Bērna māte it kā esot vērsusies policijā. Gan skolā, gan policijā norāda – šāda gadījuma nav bijis.

Ierakstā teikts: 

“VARDARBĪBA PRET BĒRNIEM SKOLĀ IR SĀKUSIES. Š.g.1.septembrī, Limbažu vidusskolā, 8.gadus vecam bērnam atņēma mob., lai nepazvanītu mammai un veica C 19 testu, turot bērnu pret viņa gribu un bez mātes klātbūtnes, iebāza degunā un rīklē “testēšanas kokus“. Mamma vērsās Valsts policijā – iesniegumu par vardarbības pielietošanu atiecībā uz astoņgadīgu bērnu, iesniegumu nepieņēma”

Pievienots video, ko noskatījušies 16 tūkstoši cilvēku. Tajā anonīma sieviete, kas pagriezusi kamerai muguru, stāsta: “Es aizgāju pēc bērna un secināju, redzēju to, ka bērnam ir deguns asinīs.” Māte neesot bijusi klāt, bet skolā tests esot veikts bez viņas piekrišanas un pretēji arī paša bērna gribai.

Būtiski, ka skolēnu testēšanai nemaz nelieto testēšanas kociņus. Skolām jānodod trauciņi ar bērnu siekalu paraugiem

Par ierakstu vaicājām Limbažu vidusskolas direktoram Ziedonim Rubezim. Viņš telefonsarunā Re:Check apliecināja, ka nekas tāds nav noticis: “Tie ir meli. Bija tikai un vienīgi siekalu testi – nekāda cita veida testi tur netika izmantoti nevienam bērnam.” Rubezis paskaidroja, ka 1.septembrī visiem bērniem bija jānodod siekalu testi. “Bērni nodeva testus, klases audzinātāja bija kopā ar viņiem,” stāsta skolas direktors. Viņš pieļauj, ka pazīst video runājošo sievieti, taču neko vairāk viņš nevarot teikt. “Tas zināmā mērā grauj mūsu skolas prestižu, aizskar arī skolas darbinieku godu un cieņu. Viņi cenšas izdarīt visu maksimāli labi, lai bērni varētu mācīties klātienē.”

Arī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Zane Vaskāne Re:Check apstiprināja, ka ar šādu iesniegumu policijā neviens nav vērsies ne elektroniski, ne klātienē. Taču saņemts iesniegums no skolas vadības par skolas apmelošanu un neslavas celšanu. Policija par to arī publicēja paziņojumu Facebook.

Šo video izplatīja viens no cilvēkiem, kas iepriekš Latvijas mazpilsētās organizēja piketus pret “piespiedu vakcināciju”. Uz Re:Check jautājumu, kāpēc izplata nepārbaudītu informāciju, ieraksta autors telefoniski atbildēja, ka ir to pārbaudījis, un tā esot par 90% patiesa, taču neko vairāk viņš neatklāšot.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.