Neilgi pēc Eiropas Savienības (ES) lēmuma Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas un tam sekojošās opozīcijas žurnālista aresta dēļ jūnijā papildināt sankciju sarakstu ar vairākiem Baltkrievijas diktatoram Aleksandram Lukašenko pietuvinātiem biznesmeņiem, straujas īpašnieku maiņas piedzīvojuši divi Latvijas uzņēmumi, ko kontrolēja sankcionētā Alekseja Aleksina (Oleksina) ģimene.

Daugavpilī reģistrētajā uzņēmumā Mamas D, kas savulaik bija nopietns spēlētājs Latvijas biodegvielas tirgū, pāris dienas pirms sankciju pieņemšanas no īpašniekiem pazuda Aleksina sieva Inna, bet jūlija vidū arī viņa dēls Dmitrijs. Tagad uzņēmums vismaz uz papīra pieder tā valdes priekšsēdētājam Aleksandram Kiseļovam, liecina “Lursoft” dati.

Otrs – Latgales alus D – īpašniekus mainījis jūlija vidū pēc tādas pašas shēmas. Jūnija vidū no īpašnieku rindām pazūd Aleksina sieva, jūlija vidū arī dēls pārdod savas akcijas līdzīpašniekam no Latvijas Aleksandram Grahovskim.  

Šajās pašās dienās Aleksina ģimene pārdeva arī viņiem piederošo Kipras uzņēmumu MTV Investments Holdings, kam Baltkrievijā piederēja tāda paša nosaukuma banka. Aleksins īsā intervijā Re:Baltica partneriem OCCRP apgalvoja, ka tam neesot sakara ar sankcijām un pārdošana tikusi gatavota jau sen.

Kas ir Aleksins?

Aleksejs Aleksins. Foto: ej.by

Aleksins ir viens no ietekmīgākajiem Baltkrievijas uzņēmējiem, kura interešu lokā ir tabaka, enerģētika, naftas produkti, nekustamie  īpašumi, loģistika,viesmīlība un pārtikas produktu ražošana. ES sankciju pamatojumā teikts, ka viņam ir ciešas attiecības gan ar Lukašenko, gan viņa dēlu Viktaru, ar kuru vieno arī darbošanās baikeru kustībā. Aleksinam pieder nekustamais īpašums “Alexandria 2”, neformāli saukts par prezidenta rezidenci, kur Lukašenko ir biežs viesis. Viņš kontrolē arī tabakas produktu tirdzniecības tīklu Baltkrievijā, un ar Lukašenko rīkojumu kļuva par vienīgo tabakas produktu un vēlāk elektronisko cigarešu importētāju (agrāk tabaku varēja importēt tikai valsts uzņēmums).

Vēsture atkārtojas 

Abām Daugavpils firmām jau ir pieredze ar sankcionētiem īpašniekiem. Iepriekš tās piederēja

baltkrievu miljardierim, par Lukašenko kasieri bieži dēvētajam Jurijam Čižam, kas vadīja naftas un gāzes holdingu Triple, kurā ietilpa kompānija Neonafta. Neonaftai piederēja 80% Mamas D un Latgales alus D kapitāldaļu. 

2012. gadā Čiža vadīto Triple iekļāva ES melnajā sarakstā pēc tam, kad Lukašenko režīms arestēja desmitiem aktīvistu. Tad arī abi Latgales uzņēmumi nonāca Aleksina rokās, kurš līdz tam tajos bija uzrādīts kā valdes priekšsēdētājs, pēc tam valdes loceklis, bet viņa sieva Inna un dēls Dmitrijs kā patiesā labuma guvēji kopā ar Latvijas partneriem.

Tagad Aleksins iekļuvis sankciju sarakstā un uzņēmumi nodoti citās rokās. Tiesa, vismaz vienam no biznesiem pārāk labi neklājas. Mamas D ir  četri darbinieki un 2019. gadu firma noslēdza ar 144 tūkstošu eirozaudējumiem, rāda gada pārskats.

Latgales alus D – ir krietni ienesīgāks par Mamas D. Pērn tas apgrozījis gandrīz četrus miljonus, bet peļņā gūts pusmiljons. 

Īpašnieku maiņas  iemeslus Re:Baltica neizdevās noskaidrot. Mamas D norādītais tālrunis ir nesasniedzams. Latgales Alus D sekretāre teicās Grahovskim nodot ziņu par Re:Baltica interesi, taču Grahovskis tā arī neatzvanīja. 

Latvija rīkoties negrasījās 

Tā kā Aleksejam Aleksinam oficiāli nebija norādīta saistība ar Mamas D un Latgales Alus D, uz viņa ģimeni sankcijas nemaz neattiecās, Re:Baltica pēc to pieņemšanas skaidroja  Ārlietu ministrijā. Tā gan varot tikt skarta netieši, proti, bankas, pārbaudot sankcionētos klientus,  var pastiprināti vērtēt abu uzņēmumu maksājumus un ar Aleksinu saistītās personas. “Bet tieši attiecināmas sankcijas ir uz to personu, pret kuru tās ir noteiktas,” skaidro ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris. Uzņēmumu sadarbības partneriem ES prasot izveidot iekšējās kontroles sistēmu, lai pārliecinātos, ka finanšu līdzekļi nenonāk Aleksina īpašumā. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai veiktu ziedojumu, aplikācijas ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu logo un sekojiet tālākām norādēm.