Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) vairākkārt kritizējis, viņaprāt, nepamatoti stingrās epidemioloģiskās prasības cilvēkiem, kas ierodas vai atgriežas Latvijā no ārvalstīm. Intervijā Rīga TV24 viņš pauda attieksmi arī pret bērnu testēšanu, sakot, ka visās citās Eiropas Savienības valstīs viņi varot brīvi ceļot un testi netiekot prasīti. Taču tā nav taisnība.   

Linkaits raidījumā Uz līnijas atbildēja uz jautājumiem saistībā ar ceļošanu. Arī uz skatītāju uzdotajiem, kurus nolasīja raidījuma vadītājs. Viens jautājums skanēja šādi: “Mūsu bērnam ir 14 gadu, vakcinēt pašlaik nav iespējams. Kāda būs kārtība, ceļojot ar bērnu?”

Linkaits atbildēja, ka valdība šo diskusiju ir sākusi, bet pašlaik lēmums nav pieņemts un jautājums palicis atvērts. Ministrs piebilda: 

“Visās citās ES valstīs bērni brīvi var ceļot neatkarīgi no kaut kādiem simptomiem un arī testi viņiem netiek likti taisīt. Latvija, protams, vēlas izcelties un būt 100% pārliecināta par bērnu veselību, bet brīžiem tas var būt arī apgrūtinoši pašiem bērniem.”

Ministra teiktais, ka visās citās ES valstīs bērniem, kas iebrauc, netiek prasīti testi, neatbilst patiesībai. Par to viegli pārliecināties, lasot attiecīgo valstu internetā publicētās prasības ieceļotājiem. Dažādās valstīs gan atšķiras noteikumi par to, no kurām valstīm iebraucot, testi nepieciešami, kādi testi tiek uzskatīti par derīgiem, kad tie jāveic, kā arī vecums, no kāda tests tiek prasīts.

Latvijā pirms ieceļošanas testu neprasa veikt bērniem līdz 11 gadiem, bet vairākās valstīs vecuma slieksnis ir zemāks. Piemēram, iebraucot Austrijā un Slovākijā, testu prasa bērniem, kas vecāki par 10 gadiem. Vācija, Beļģija, Spānija  – no sešu gadu vecuma. Savukārt pirms iebraukšanas Grieķijā tests jāveic bērniem no 5 gadu vecuma.

Lietuvā testu prasa tikai jauniešiem no 16 gadiem. Nīderlandē – bērniem, kas vecāki par 13 gadiem. Somijā, kur ieceļošana ārvalstniekiem bez īpaša iemesla ir aizliegta, testu prasa no 12 gadiem, bet daļai iebraucēju no šī paša vecuma var tikt veikta veselības pārbaude. Francija noteikusi, ka, iebraucot valstī, tests ar negatīvu rezultātu jāuzrāda visiem, kas vecāki par 11 gadiem.  

Ko atbildēja Linkaits?

Re:Check jautāja Linkaitam, no kurienes ziņas, ka visās citās ES valstīs bērniem testus ceļojot neprasa. Ministrs vispirms atbildēja, ka raidījumā runājis saistībā ar tā saucamo zaļo sertifikātu – digitālu dokumentu, kurā iekļautā informācija par cilvēka vakcinācijas, izslimošanas vai testēšanas statusu atvieglotu viņa pārvietošanos ES robežās. Linkaits teica: “Mēs runājam par to situāciju, kas būs, ieviešot Eiropas zaļo sertifikātu. Tas katrai dalībvalstij ir jāizlemj.” 

Taču ES Padomes nesenie ieteikumi saistībā ar šo dokumentu neparedz neprasīt bērniem testus. Gluži pretēji, tajos teikts: “Bērniem, kuri sava vecuma dēļ nevar tikt vakcinēti pret Covid-19, būtu jāatļauj ceļot kopā ar saviem vakcinētajiem vecākiem ar nosacījumu, ka viņu PĶR Covid-19 tests, kas veikts ne agrāk kā 72 stundas pirms ES zonas robežas šķērsošanas, ir negatīvs. Šajos gadījumos dalībvalstis varētu pieprasīt papildu testus pēc ierašanās.” PĶR jeb polimerāzes ķēdes reakcijas tests tiek veikts, paņemot uztriepi no cilvēka deguna un rīkles dobuma. Eiropas Komisijas priekšlikums ir ceļojot atbrīvot no testēšanas bērnus, kas jaunāki par sešiem gadiem. 

Kad Re:Check ministram norādīja uz ieteikumu arī zaļā sertifikāta apstākļos turpināt bērniem prasīt testus, viņš sacīja: “Mazus bērnus testēt – manuprāt, tas ir pretrunā ar jebkuru veselo saprātu.”

Taču jāatgādina, ka raidījumā uzdotais jautājums bija par 14 gadus vecu bērnu jeb pusaudzi un ministrs atbildot runāja par esošo situāciju ES valstīs, nevis nākotnes plāniem vai savu nostāju attiecībā uz bērnu testēšanu.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.