Gan ārvalstīs, gan Latvijā cilvēki Facebook dalās ar ierakstiem, kuros apgalvots, ka vakcīnas dēļ cilvēkiem pie rokas turas magnēti. Tā nav taisnība – vakcīnas sastāvā nav nekā, kas varētu to izraisīt.

Latvijā pārpublicēti vairāki citās valstīs populāri ieraksti, ar kuriem kopumā dalījušies vairāk nekā divi tūkstoši Facebook lietotāju. Video redzami cilvēki, kuriem pie rokas it kā turas magnēts, un apgalvots, ka tas it kā saistīts ar vakcīnu pret Covid-19. Vienā no video minēts, ka magnēts turas pie rokas, jo ar vakcīnu esot injicēts mikročips. Citā ierakstā teikts, ka magnēts līp vakcīnā it kā esošo smago metālu dēļ.

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) rakstiskā atbildē Re:Check noraidīja šādus apgalvojumus: “Vakcīnu sastāvā nav svešķermeņu – magnētu vai citu vielu, kuras savstarpēji var pievilkties tieši vakcīnas injekcijas vietā. Turklāt neviena vakcīna nesatur vielas, kas varētu jebkādā veidā veicināt magnēta pievilkšanos injekcijas vietai.” Vakcīnas sastāvā arī nav smago metālu. Par to Re:Check rakstīja iepriekš

Aģentūra norāda, ka vakcīnas nesatur mikročipus, magnētus un neizraisa slimības, no kurām tām paredzēts cilvēku sargāt. “Vakcīnas tikai stimulē organisma imūno atbildi, lai brīdī, kad organisms sastapsies ar vīrusu, tas varētu ar to cīnīties un to uzveikt. Drīz pēc vakcinēšanās vakcīna sadalās un izvadās no organisma,” norāda ZVA. Tāpat ZVA atgādina, ka vakcīnu drošumu pārbauda plaša zinātnieku un ārstu komanda Eiropas Zāļu aģentūrā un apstiprina tad, ja saņemti pārliecinoši un uzticami zinātniski pierādījumi.

Vakcīnu sastāvs arī uzskaitīts publiski pieejamos zāļu aprakstos (saites uz tiem pieejamas šeit – kompānijas Pfizer/BioNTech vakcīna Comirnaty, Moderna vakcīna, kompānijas AstraZeneca vakcīna Vaxzevria, Jannsen vakcīna). 

Turpretim par populāro video saturu ir daudz nezināmā. Nav skaidrs, vai tajos redzamie cilvēki vispār ir vakcinēti, vai pie rokām tiešām ir magnēti un kādi palīglīdzekļi izmantoti, lai tie turētos. 

Latvijā populārs kļuva arī kāds attēls, kurā it kā redzams, ka vakcīnas vietai pielipis magnēts. Ar to dalījušies vairāk nekā 900 lietotāji. Taču ieraksts ir satīrisks. Vispirms tas ievietots Facebook grupā Covid vakcīnu superspējas. Tajā lietotāji dalās ar dažādiem jokiem par vakcināciju un šajā laikā izplatītām sazvērestības teorijām. Arī ieraksta autore sarakstē ar Re:Check norādīja, ka ieraksts ir joks. Vēlāk viņa skaidrojumu pievienoja arī ierakstam. Tur viņa norāda: “Mēģināju ar plāksteri pielīmēt magnētu potes vietā. Ja izvēlējos tādu plāksteri, kādu lieto potējot, magnētiņš negribēja turēties. Tad nu par laimi atradu senum senu auduma plāksteri rullītī. Pareizāk sakot, tā pēdējās atliekas. Bildīti, pirms magnēts ar tam pielikto pildspalvu nebija atlīmējies, izdevās nofočēt.”

Ieraksta autore vēlāk attēlam pievienoja skaidrojumu, ka zem plākstera rokai pielīmēts vēl viens magnēts.

Tūkstošiem lietotāju ar šādiem ierakstiem dalījušies ne tikai Latvijā. Par to raksta arī faktu pārbaudītāji medijos FullFact, FactCheck, Yahoo, Newsweek, USA Today un AFP. Visi šo žurnālistu uzrunātie eksperti uzsvēra – nav iespējams, ka magnēts pie rokas turas vakcīnas dēļ.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.