Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook popularitāti guvis kāds ieraksts, kurā apgalvots, ka “pēc skandāla ar mirušajiem” kompānija Pfizer apturējusi ražošanu. Tā nav taisnība. Kompāniju Pfizer/ BioNTech vakcīnu ražošanas temps īslaicīgi samazināts, jo Pfizer pārbūvē savas ražošanas iekārtas Beļģijā, lai varētu audzēt vakcīnu izgatavošanas jaudas. Turklāt šobrīd nav pamata runāt par “skandālu ar mirušajiem” – par veco cilvēku nāvēm pansionātos ziņoja Norvēģija, taču secināja, ka nav iemesla tās saistīt ar vakcīnām. 

18. janvārī kāds lietotājs Facebook publicējis apgalvojumu, ka “Pfizer aptur ražošanu pēc skandāla ar mirušajiem”, bet Latvija tikmēr turpinot “potēt to nāves kokteili”. Lai gan komentāros cilvēki lūdz nosaukt informācijas avotu un norāda, ka tā ir viltus ziņa, ar ierakstu dalījušies apmēram 2000 lietotāju.

Ražošana nav pārtraukta

 Kompānija ražošanu nav apturējusi, bet gan samazinājusi ražošanas jaudas uz neilgu laiku. Turklāt tas nav saistīts ar nāves gadījumiem pēc vakcinēšanas. Janvāra vidū mediji vēstīja, ka vairākas Eiropas Savienības valstis saņems mazāk Pfizer/BioNTech vakcīnu, nekā plānots sākotnēji. Kompānija Pfizer norādīja, ka vakcīnu piegādes samazināšana ir īslaicīga problēma. Uzņēmums skaidroja, ka pārbūvē savas ražošanas iekārtas Beļģijā, lai februārī kāpinātu ražošanas jaudas.

Līdzīga nepatiesa informācija par it kā vakcīnu ražošanas apturēšanu nāves gadījumu dēļ izplatījusies arī citās valstīs. Nepatiesos apgalvojumus atspēkoja arī aģentūra Reuters. Pfizer e-pasta vēstulē Reuters tāpat norādīja, ka nedēļā no 25. janvāra atgriezīsies pie sākotnējā piegāžu grafika ES, palielinot piegādes no 15. februāra. Līdz ar to ražotājs plāno kompensēt iztrūkstošo vakcīnu piegādes līdz šā gada pirmā ceturkšņa beigām.

Turklāt Pfizer nav vienīgā kompānija, kas paziņojusi par kavēšanos ar vakcīnu piegādēm. Tāpat janvāra nogalē arī kompānija AstraZeneca paziņojusi parvakcīnas piegāžu kavēšanos Eiropas Savienībā. AstraZeneca vakcīna vēl nav apstiprināta ES, līdz ar to vakcinēšana ar to vēl nav sākta.

Šobrīd nav pamata saistīt nāves gadījumus ar vakcīnu

Tāpat nav pierādījumu, ka Norvēģijā senioru nāves ir saistītas ar vakcīnām. Par to jau iepriekš rakstīja arī Re:Check. Norvēģijas Zāļu aģentūras 21. janvārī publicētais ziņojums liecina, ka drīz pēc vakcīnas saņemšanas miruši 30 cilvēki. Kopumā ziņojuma brīdī Norvēģijā vakcinēti bijuši aptuveni 63 000 cilvēku, un absolūtais vairākums vakcinēto blaknes nav izjutuši. Valstī pirmos vakcinēja vecākos un slimākos iedzīvotājus veco ļaužu namos. Izpētot pirmos 13 gadījumus secināts, ka tiem nav saiknes ar vakcīnu. Taču pārbaudes vēl turpinās un netiek izslēgts, ka drudzis, slikta dūša vai citas vakcīnu radītās blaknes varēja pasliktināt vecāko un slimāko cilvēku veselības stāvokli. Norvēģijas atbildīgajā iestādē uzsver, ka valstī pansionātos ik dienu kopumā mūžībā dodas aptuveni 45 cilvēki, tāpēc ir skaidrs, ka nāves šajā sabiedrības grupā neizbēgami ir arī drīz pēc vakcinācijas. 

Par Norvēģiju arī izplatīta nepatiesa informācija, it kā valsts plāno pārtraukt vakcināciju. Taču arī jaunākajā ziņojumā Norvēģijas Zāļu aģentūra norāda, ka valstī nav pamata mainīt līdzšinējo vakcinācijas stratēģiju. Tāpat Pasaules veselības organizācija norādījusi, ka vakcīnas pret Covid-19 nav izraisījušas vai citādi veicinājušas šo cilvēku nāvi Norvēģijā.

Sociālajos medijos publicēti citi maldinoši ieraksti arī par citām valstīm, piemēram, ASV un Islandi, lai gan nevienā no tām senioru nāvju saikne ar vakcīnām nav pierādīta.

Tāpat Facebook popularitāti guvuši nepatiesi ieraksti arī par it kā Latvijā pirmajiem mirušajiem pēc vakcinēšanās. Zāļu valsts aģentūra (ZVA) 22. janvārī ziņoja, ka saņēmusi 60 ziņojumus par Covid-19 vakcīnu blaknēm. Kopumā kopš vakcinācijas uzsākšanas 28. decembrī līdz apkopojuma brīdim veiktas 18 404 vakcinācijas, no kurām otrā vakcīnas deva ievadīta 2 126 cilvēkiem. Galvenokārt ziņots par jau zināmām un lietošanas instrukcijā norādītām blaknēm, kas parasti pārgājušas pāris dienu laikā. Visbiežākās blaknes ir sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā, apsārtums, tūska, limfmezglu jutīgums, vispārējas sūdzības par nogurumu, paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, sliktu dūšu, locītavu un muskuļu sāpēm, arī ādas jutīgums, rīkles kairinājums un tirpšanas sajūta. Līdzīgas reakcijas novērojamas arī citu vakcīnu lietošanas gadījumā, skaidroja ZVA. Vienā gadījumā vakcinētais cilvēks ticis īslaicīgi hospitalizēts saistībā ar paaugstinātu temperatūru un reiboni. 

Secinājums: Kompānija Pfizer nav apturējusi ražošanu, bet gan īslaicīgi samazinājusi jaudas, lai pārbūvētu rūpnīcu Beļģijā un kāpinātu ražošanu. Šobrīd nav pamata saistīt senioru nāves gadījumus Norvēģijā ar vakcināciju. Norvēģijas Zāļu aģentūra norāda, ka valstī nav pamata mainīt līdzšinējo vakcinācijas stratēģiju.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.