Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook vairāk nekā 2000 cilvēku dalījušies ar apgalvojumu, ka premjers Krišjānis Kariņš saskaņā ar paša teikto nevakcinēsies un neļaušot to darīt arī valdībai, jo nevēloties riskēt ar veselību. Tās ir muļķības, un premjera teiktais – sagrozīts. 

Ieraksts tapis 13.janvārī pēc tam, kad Kariņš bija sniedzis interviju LTV raidījumā Rīta Panorāma. Tajā viņam lūdza paust viedokli par Saeimas komisijā izteikto aicinājumu valdības locekļiem vakcinēties jau tagad, lai ar savu piemēru iedrošinātu pārējo sabiedrību. 

Premjers tajā neteica, ka nevakcinēsies, un nebija runas arī par iespējamo risku veselībai vakcīnas dēļ. Runājot par iespējamo inficēšanos, Kariņš norādīja, ka viņu uztrauc, lai “kāds ministrs neizietu ārā no ierindas uz nedēļu vai divām, mēs to nevaram atļauties”, taču piebilda, ka pirmām kārtām imunitāte ir jāiegūst mediķiem, lai viņi varētu rūpēties par cilvēku veselību. Tādējādi premjera paustais ir sagrozīts. To Re:Check norāda arī viņa preses sekretārs Sandris Sabajevs: “Izteiktais apgalvojums neatbilst patiesībai un ir acīmredzami sagrozīts. Ministru prezidents intervijā pauž vienu no šiem argumentiem par vakcināciju, ka svarīga ir valdības rīcībspēja krīzē, kas var būt apdraudēta, ja, piemēram, veselības ministrs saslimst ar Covid-19.” 

To, ka vispirms būtu jāvakcinē mediķi, Kariņš sacījis arī iepriekš. Vakcinācijas plāns paredz dažādas iedzīvotāju grupas vakcinēt secīgi atbilstoši to inficēšanās riskam un Covid-19 potenciālajai bīstamībai vecuma un veselības stāvokļa dēļ. Pašreizējais plāns paredz, ka valdības locekļi vakcīnu varētu saņemt maijā. 

Sabajevs uzsver, ka Ministru prezidents aicina ikvienu atsaukties vakcinācijas aicinājumam un pats ir gatavs vakcinēties, kad būs pienākusi viņa kārta. Uz Re:Check jautājumu, vai vakcinējusies ir premjera dzīvesbiedre, kura ir ģimenes ārste, Sabajevs atbildēja apstiprinoši: “K.Kariņa dzīvesbiedre ir ģimenes ārste, un viņa šonedēļ saņēma vakcīnu pret Covid-19”. Ģimenes ārstu vakcinēšana sākās jau 9.janvārī, bet no 11.janvāra vakcīnu bija aicinātas saņemt visos ārstniecības reģistros reģistrētās personas. 

Secinājums. Facebook ierakstā paustais nav taisnība, un premjera teiktais ir sagrozīts. Valdības vadītājs nav teicis, ka nevakcinēsies un neļaus darīt to arī citiem valdības locekļiem. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.