Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (Jaunā Vienotība) LTV raidījumā Šodienas jautājums izteicās, ka Latvija saistībā ar Covid-19 uz kaimiņvalstu fona izskatās “relatīvi labāk”. Tāpat viņš teica, ka vīruss rudenī kļuvis agresīvāks. Re:Check skaidroja, vai tā ir taisnība.

21. decembra raidījumā, atbildot uz jautājumu, kas līdz šim Latvijā traucējis ierobežot Covid-19 izplatību, ja raugās tieši uz koalīcijas valdības lēmumiem, Ašeradens tostarp teica:

“ Es varu teikt, nu, ja mēs salīdzinām, mēs izskatāmies relatīvi labāk nekā mūsu kaimiņi, un es neteiktu, ka valdība būtu rīkojusies kļūdaini.”

Kā izskatāmies uz kaimiņvalstu fona?

Salīdzinājumā ar Lietuvu Latvijā situācija tiešām ir labāka. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) uz 18. decembri pieejamie dati liecina, ka Lietuvā saslimstības rādītājs ir ļoti augsts, arī salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Lietuvā bija 1205,9. Latvijā un Igaunijā šis rādītājs bija vienāds – 453,1.

Taču Igaunijā proporcionāli iedzīvotāju skaitam ir būtiski mazāk Covid-19 dēļ mirušo nekā Latvijā. 22. decembrī vēstīts, ka Igaunijā, valstī ar 1,3 miljoniem iedzīvotāju, kopš epidēmijas sākuma miruši 186 cilvēki. Tajā pašā dienā Latvijā, kur iedzīvotāju skaits ir 1,9 miljoni, ziņots par kopumā 445 mirušajiem. Lietuvā, kurā ir 2,79 miljoni iedzīvotāju, bija 1093 no Covid-19 mirušo, bet vēl 554 mirušie bija ar to inficēti. Uz iedzīvotāju skaitu Lietuvā ar Covid-19 nomira vairāk cilvēku nekā Latvijā un Igaunijā.

Dati: SPKC, LRT.lt, ERR.ee

Ašeradens sarunā ar Re:Check vērtēja, ka Latvija salīdzinājumā ar Lietuvu izskatās stipri labāk. Savukārt par Igauniju politiķis norādīja: “Ja mēs skatāmies saslimušo skaitu uz iedzīvotāju skaitu, mums nav sliktāk nekā viņiem. Stipri līdzīgi.” Uz norādi, ka kaimiņvalstī šobrīd uz iedzīvotāju skaitu ir mazāk nāves gadījumu nekā Latvijā, politiķis atzina: “Par mirušajiem es piekrītu, taisnība.” Taču Ašeradens uzsvēra – nevar teikt, ka Latvijā “viss slikti un viss sabrucis, un bezcerīgi”.

Vai vīruss kļuvis agresīvāks?

Politiķis atbildē uz raidījuma vadītājas jautājumu arī norādīja:

Pašlaik nav īsti atbildes uz jautājumiem, kāpēc rudens beigās Covid kļuva agresīvāks. Iespējams, tas saistīts ar kādu no Covid formām, ko mēs redzam tagad Anglijā. Tas nav pierādīts.

Pēdējās nedēļās Lielbritānijā konstatēta strauja jauna SARS-CoV-2 varianta izplatība. Līdzīga mutācija fiksēta arī Dienvidāfrikā. Pēc sākotnējās informācijas zinātnieki norāda, ka jaunais variants varētu būt lipīgāks. ASV Slimību profilakses un kontroles centrs (CDC) norāda uz sākotnējiem pētījumiem, kas liecina, ka vīruss var tikt vieglāk pārnests no cilvēka uz cilvēku. Pagaidām zinātnieki nav atraduši pierādījumus, ka šis vīrusa variants varētu izsaukt smagāku slimības gaitu.

Lielbritānija ieviesa stingrākus ierobežojumus. Savukārt virkne valstu, tajā skaitā Latvija, uz laiku apturēja pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes. Tāda pati mutācija kā Lielbritānijā atklāta arī Dānijā, Nīderlandē, Austrālijā, Beļģijā.

Latvijā līdz šim jaunais koronavīrusa variants konstatēts nav. LTV vēstīja, ka Latvijas Biomedicīnas un studiju centrs šonedēļ analizēs svaigākos pieejamos analīžu paraugus no laboratorijām, ko ņems no dažādiem Latvijas reģioniem. Rezultāti varot būt nākamnedēļ. Taču šobrīd apgalvojumam nav pierādījumu, ko atzina arī Ašeradens.

Plašāka Covid-19 izplatība Latvijā sākās oktobrī. Re:Check jau rakstīja, ka arī mirstība novembrī un decembrī būtiski pieauga. Savukārt jaunais koronavīrusa variants nokļuva pētnieku redzeslokā decembrī, kad sāka biežāk parādīties Dienvidanglijas iedzīvotāju paraugos. Paraugi pacientiem bija noņemti vēl septembrī.

Avots: SPKC, 22.12.2020

Lūdzām Ašeradenam izskaidrot plašāk, ko viņš domājis ar to, ka vīruss kļuvis agresīvāks. Deputāts norādīja, ka runājis ar zinātniekiem. Esot vērojama Covid-19 dinamikas maiņa. Tas gan nenozīmējot, ka vīruss kļuvis bīstamāks. Viņš teica, ka vasarā Latvijai veicies ļoti labi, taču rudenī sākušās izmaiņas: “Nav racionāla izskaidrojuma, kāpēc pēkšņi aizgāja tādā ātrumā tie skaitļi uz augšu.” Ar politiskiem lēmumiem viņš to nesaista. Arī sarunā ar Re:Check deputāts atzina, ka Latvijā šādas vīrusa izmaiņas pierādītas nav. Viņš uzsvēra, ka izmaiņas vīrusā ir hipotēze, ko būtu svarīgi pārbaudīt. Kā vēl vienu hipotēzi Ašeradens gan nosauca augošu kontaktu intensitāti rudenī: “Cilvēki arī atgriezās mājās no laukiem. Tā ir vēl viena versija, bet tā arī ir hipotēze.”

Secinājums: Par kaimiņvalstīm Ašeradenam taisnība tikai daļēji. Latvijā patiesi Covid-19 saslimstība un mirstība ir zemāka nekā Lietuvā. Taču salīdzinājumā ar Igauniju Latvija neizceļas ar labāku situāciju, jo saslimstības rādītāji ir līdzīgi, savukārt nāves gadījumu uz iedzīvotāju skaitu Latvijā ir vairāk. Šobrīd nav pierādījumu, ka Latvijā pastāvētu agresīvāka koronavīrusa mutācija. 

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Projektu Re:Check līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.