Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook cilvēki dalās ar attēliem, kuros esot atspoguļots “Jaunās pasaules kārtības plāns”. Uzskaitījums nākamgad paredz pilnīgu nodarbinātības slēgšanu, vēl nāvējošāka vīrusa izplatību, īpašumtiesību atņemšanu un citas šausminošas lietas. Taču tas ir anonīmu personu izdomāts un tam nav nekāda sakara ar kādas valdības vai organizācijas reāliem plāniem. 

Viena no Facebook lietotājām, kas publicējusi tā saukto plānu, pēc cita lietotāja jautājuma par avotu komentārā norāda: “Tas ir no Kanādas valdības noplūdis plāns.”

Tā nav taisnība. Re:Check jau rakstīja, ka pirmais dezinformāciju latviešu valodā par Kanādas valdības plāniem 2021.gadā atņemt iedzīvotājiem tiesības uz īpašumu, noteikt universālo minimālo ienākumu un ieviest militāru kontroli  izplatīja viltus atmiņūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš. Viņš vēstīja, ka visās Kanādas provincēs jau realizēts plāna pirmais punkts, proti, steidzami izveidoti vai uzbūvēti karantīnas objekti jeb izolācijas nometnes, savukārt pārējie paredzot daudz stingrāku nākamo “lokdaunu”.

Foto: Pļaviņa portālā izdomātais stāsts par izolācijas nometnēm Kanādā pasniegts kā patiesība un ilustrēts ar Aušvicas nāves nometnes vārtu attēlu.

Patiesībā šāda plāna Kanādas valdībai nav un nekad nav bijis, tāpat tā nebūvē izolācijas nometnes. Meli sociālajos medijos sāka ceļu līdz ar e-pasta vēstuli, kuru esot rakstījis kāds anonīms Kanādas Liberālās partijas politiķis, raksta faktu pārbaudes medijs Snopes. Tajā ziņots par plānu, kas topot Kanādas stratēģiskās plānošanas komitejā. Vēstulē izklāstīti iedzīvotāju pakļaušanas soļi, kuru saīsinātā versija tagad cirkulē arī latviešu valodā. 

“Plāns” un tajā uzskaitītais ir pilnīgs izdomājums, bet e-pasta vēstule – viltojums. Kanādā nav šādas komitejas, un arī minētajā partijā nekas tamlīdzīgs nav bijis apspriests, norādījuši tās pārstāvji. Kanādas valdība skaidrojusi, ka deviņās pilsētās, lielākoties viesnīcās, ir pielāgotas telpas, kurās 14 dienu karantīnu var aizvadīt tie iebraucēji no citām valstīm, kuriem nav citu piemērotu vietu, kur to darīt. Brīvprātīga iespēja uz laiku izolēties tiek piedāvāta arī bezpajumtniekiem. Nekādu nometņu nav un nav plānotas. 

Pļaviņš savā video un dezinformācijas portāla rakstā kā pamatojumu izolācijas nometņu tapšanai izmantoja fragmentu no Ontario provinces parlamenta deputāta Rendija Hilljera uzrunas. Tajā viņš jautā, cik daudzi “izolācijas nometnēs” tiks ievietoti un uz kāda pamata. Šis deputāts noliedz Covid-19 bīstamību, izplata dažādas sazvērestības teorijas, apsūdzējis veselības nozares lēmumu pieņēmējus noziegumos pret cilvēci un rīkojis protestus pret ierobežojumiem. 

Anonīmā vēstule un Hiljera apgalvojumi plaši atspoguļoti dažādās sazvērestības teoriju interneta lapās un radikāli noskaņotos medijos, raksta Kanādas sabiedriskais medijs CBC. Tā rezultātā CBC saņēmis daudzas vēstules, kurās cilvēki pauž bažas par nometņu būvniecību. 

Latvijā kāda lietotāja “plānu” publicējusi kopā ar informāciju par Liepājas cietuma projektu un jautā: “Kam būvē Liepājas cietumu?” Tā radīts iespaids, ka arī Latvijā plāno nepamatotu iedzīvotāju izolēšanu. Valdība šovasar patiesi konceptuāli atbalstīja jauna cietuma būvniecību Liepājā. Taču par tā nepieciešamību diskutēts vairāku gadu garumā, jo esošie cietumi ir sliktā stāvoklī, daudzi ieslodzītie uzturas vienkopus lielās kamerās, un tas apgrūtina viņu resocializāciju jeb veiksmīgu integrēšanu sabiedrībā pēc soda izciešanas.

Secinājums: “Jaunās pasaules kārtības plāns” ir anonīmu personu izdomāts, un tam nav nekāda sakara ar reāliem plāniem kādā no valstīm. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.