Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook jau atkal popularitāti iemantojuši ieraksti, kuros apgalvots, ka masku nēsāšana saistīta ar bērnu nāvi. Lai to pierādītu, tiek minēti neīsti nāves gadījumi, kas it kā notiek kaut kur ārzemēs, vai arī nāves gadījumi, kurus saistīt ar maskām nav pamata. Šie nepatiesie stāsti arī izmantoti, lai mudinātu cilvēkus  portālā manabalss.lv parakstīties pret prasību 1.-4.klašu skolēniem nēsāt masku skolā. 

2,3 tūkstoši cilvēku dalījušies ar ierakstu, kurā teikts:

“No ārzemēm jau ir saņemtas ziņas, ka bērni maskās, savas, bērniem raksturīgās, dauzonības pēc, ir aizgājuši pāragri no dzīves”

Konkrēti gadījumi ierakstā nav minēti. Sazinājāmies ar ieraksta autoru, lai noskaidrotu, kur šādi gadījumi bijuši, taču viņš atbildēja, ka informāciju nesniegs. Vēl teju divi tūkstoši cilvēku dalījušies ar  ierakstu, kur stāstīts par kādu gadījumu Itālijā:

“Itālijā, Palermo, pieminot mazo Martu, kas nomira 25. novembrī skolā, fizkultūras stundā. Viņai bija 10 gadi un vecāki policijai liecinājuši, ka bērnam nebija nekādu slimību. Līķa autopsija neatrada krimināla nozieguma pēdas, nāve iestājās, jo apstājusies sirsniņa, tātad “viss pavisam dabiski”. Masku valkāšana skolā visu dienu noteikti nevar būt apšaubīta, jo ir tik dabiski elpot caur masku mazam bērnam..”

Mazā Marta nav izdomāts tēls. Sporta stundā Palermo tiešām bojā gāja desmit gadus veca meitene, liecina raksti itāļu medijos. Taču Re:Check neizdevās atrast nekādu informāciju, kas liecinātu, ka masku kāds apsvēra kā nāves iemeslu. 

Martai veica autopsiju, kur noskaidrots, ka meitene bojā gāja sirdsdarbības problēmu dēļ. Vecāki pauda, ka Martai nebija nekādu slimību, kas to varētu izraisīt, tāpēc vēl jānoskaidro, vai viņai bijusi kāda nediagnosticēta saslimšana. 

Potenciālu masku saistību ar meitenes nāvi medijos nav pieminējuši ne eksperti, ne viņas vecāki. Šādu versiju gan izvirzījuši itāļi vietējās Facebook grupās un lapās, kurās pulcējas vakcinācijas pretinieki un Covid-19 apšaubītāji.

Ne pirmā maldinošā ziņa par masku ietekmi

Re:Check jau iepriekš rakstīja par līdzīgu stāstu, kur apgalvots, ka Vācijā masku dēļ miruši vairāki bērni. Detalizēti aprakstīts tikai viens gadījums – mirusi esot sešus gadus veca meitene netālu no Šveinfurtes. To, ka šāda gadījuma nav bijis, apstiprināja vietējā policija. Stāstos par citiem gadījumiem nav minētas nekādas konkrētas detaļas, kas ļautu apgalvojumu pārbaudīt.

Lietotāji Latvijā vēl iepriekš dalījušies ar ierakstu krievu valodā. Tajā apgalvots, ka maskas dēļ Vīnē miruši desmit bērni. Par šādiem gaadījumiem nevienā uzticamā medijā informācija nav atrodama. Lietotāji vācu valodā izplatījuši informāciju, ka desmit bērni Vīnē maskas dēļ nonākuši slimnīcā, bet arī šī informācija neapstiprinājās, kad faktu pārbaudītāji sazvanīja visas pilsētas slimnīcas, kur ārstē bērnus.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka maskas varētu kaitēt vien bērniem, kas nav sasnieguši piecu gadu vecumu, jo bērni šajā vecumā nav spējīgi lietot pareizi bez citu palīdzības. Tāds ir arī Apvienoto Nāciju Starptautiskā Bērnu fonda (UNICEF) atzinums. Vai maskas vajadzētu nēsāt nedaudz vecākiem bērniem – sešu līdz 11 gadu vecumā? PVO aicina to izvērtēt atkarībā no tā, cik ļoti teritorijā izplatījies vīruss un bērna spējas droši un pareizi nēsāt masku. Savukārt bērni, kas vecāki par 12 gadiem, brīvi var nēsāt masku tāpat kā pieaugušie. 

ASV Slimību kontroles un prevencijas centrs (CDC) savukārt norāda, ka maskas publiskās vietās vajadzētu nēsāt visiem, kas vecāki par diviem gadiem. Šo vecumu kā slieksni, kad masku nēsāšana ir bīstama, norādījusi arī Japānas Pediatru Asociācija – tik maziem bērniem ir šaurāki elpceļi, kas varot radīt grūtības elpot. 

Re:Check iepriekš arī apkopoja mītus par sejas maskām. Sejas maskas neizraisa ne tuberkolozi, ne asfiksiju, ne insultu un infarktu, kā apgalvojuši dažādi Facebook lietotāji. Pareizi lietota sejas maska nerada nekādus draudus veselībai. 

Maskas skolēniem jānēsā arī citās Eiropas valstīs – Itālijā, vairākās Vācijas federālajās zemēs, arī Spānijā, ja nav iespējams ievērot 1,5 metru distanci. Francijā sākotnēji maskas nēsāt prasija bērniem no 11 gadu vecuma, bet tad šo vecuma slieksni samazināja līdz sešiem gadiem.

Secinājums: Nav zināms par nevienu gadījumu, kad kāds bērns būtu gājis bojā maskas dēļ.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.