Sociālajos medijos cilvēki apšauba, ka ar esošo testēšanas punktu skaitu diennaktī var testēt 7000-8000 cilvēku. Taču apgalvojumi par neticamo diennaktī veikto testu skaitu, pamatojoties uz testēšanas punktu skaita un darba laika rēķināšanu, ir maldinoši un ārpus konteksta. Kā Re:Check skaidro atbildīgajās iestādēs, testēšanas punktos veic vien aptuveni pusi no visiem Covid-19 testiem.

Piemēram, kādā Facebook lapā publicēti aprēķini par Covid-19 testēšanas punktiem un jautāts, kur veic pārējos testus un vai to darot citplanētieši. Ar ierakstu dalījušies vairāk nekā 4000 lietotāju. Kāda cita ieraksta autors kļūdaini aprēķinājis, ka vidēji testēšanas punktos viena cilvēka apkalpošanai ir tikai vidēji trīs minūtes. “Latvijas iedzīvotāji,kā jūs muļķo,” viņš raksta. Ar šo ierakstu dalījušies 1,3 tūkstoši.

Tāpat arī citi cilvēki raksta par Covid-19 testēšanas punktiem un publicē savus aprēķinus par veikto testu skaitu. Tomēr netiek pieminēts, ka lielu daļu testu veic nevis šajos punktos, bet, piemēram, slimnīcās, mājās, darbavietās un citur.

Re:Check jau iepriekš atspēkoja nepatiesus apgalvojumus par to, ka Latvijā it kā esot tikai 17 testēšanas punkti. Patiesībā tobrīd, novembra sākumā, Latvijā bija 84 punkti.

Šobrīd Latvijā 37 pilsētās darbojas jau 94 paraugu noņemšanas punkti, Re:Check stāsta Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins. No tiem 38 punkti atrodas Rīgā. Arī Nacionālajā veselības dienestā norāda uz vēl vairākām vietām, kur veic testus.

COVID-19 testu skaits un to procentuālais sadalījums pēc nosūtījuma veida (04.11. – 18.11.)

Avots: Nacionālais veselības dienests

Dienestā skaidro, ka to var izdarīt arī atsevišķās ģimenes ārstu praksēs, kuras tam brīvprātīgi pieteikušās, un cilvēka mājās. Uz mājām testēt dodas laboratoriju mobilās brigādes un mājas aprūpes pakalpojumu sniedzēji, kuri tam pieteikušies. Tāpat testus veic stacionārajās ārstniecības iestādēs, cilvēku darba vietās, izglītības iestādēs un citur atbilstoši SPKC noteiktajam. Vēl skrīninga nolūkos testē ārstniecības iestāžu personālu, sociālo aprūpes centru darbiniekus un klientus.

No visām testēšanas vietām minētajos punktos vidēji var noņemt 4500-4800 paraugus dienā, stāsta Ņikišins. Praksē gan šobrīd paraugus vidēji darba dienā noņem ap 3500-3800 cilvēkiem. Uz testēšanas punktiem dodas cilvēki ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu, arī, piemēram, kontaktpersonas, cilvēki pirms plānveida operācijām, izmeklējumiem. Laboratoriju nodrošinātajā izbraukuma paraugu noņemšanā dažādos uzņēmumos un iestādēs noņem ap 600-800 paraugu dienā, lēš Ņikišins.

Papildus pēc SPKC pasūtījuma ar siekalu testiem, piemēram, darba vietās, pašvaldībās, pilsētās, sociālās aprūpes centros testē vidēji ap 2000-2200 cilvēku dienā. Slimnīcās pacientiem, piemēram, ierašanās brīdī vai, kad parādās simptomi, veic vidēji vēl ap 1200-1300 testiem dienā. Viņš arī skaidro, ka skaits dienu no dienas mainās. Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators vērtē, ka šobrīd testēšanas jauda ir jau ap 8000-8500 testu dienā. Tātad testēšanas punktos tiek veikta tikai aptuveni puse vai nedaudz vairāk nekā puse visu testu. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.