“Savējo” algošana Rīgā pēdējos piecos gados izmaksājusi vismaz 3,7 miljonus eiro, sadalot uz ne mazāk kā 70 cilvēkiem.

Nākamnedēļ Rīgas domes pašķīdusī koalīcija vēlreiz mēģinās ievēlēt jaunu pilsētas galvu – vai arī galvaspilsētā būs ārkārtas vēlēšanas. Lai atgādinātu, kāds ir Saskaņas un Gods kalpot Rīgai solījumu un finanšu mantojums, Re:Baltica aprēķināja, cik daudz rīdziniekiem ir izmaksājusi “savējo” algošana Rīgā. Pēdējos piecos gados tam iztērēti vismaz 3,7 miljoni eiro, sadalot uz ne mazāk kā 70 cilvēkiem.

Šī ir pirmā reize, kad medijos redzamas “savējo” algošanas kopējās izmaksas. Lai šo informāciju savāktu, bija vajadzīgi četri mēneši, pieprasot informāciju visiem lielākajiem domes uzņēmumiem. Datu vākšanu apgrūtināja fakts, ka ne visi pašvaldības struktūrās iekārtotie ir amatpersonas un iesniedz deklarācijas (piemērs – bijušā mēra Nila Ušakova sieva Iveta Strautiņa). Datus par konkrētu konsultantu un štata darbinieku atalgojumu un pienākumiem daļa pašvaldības struktūru tā arī atteicās sniegt, kas nozīmēja nedēļām ilgu saraksti un pārsūdzības nākamajā instancē.

Piemēram, Rīgas satiksme (RS), kuru politiskie konsultanti izkāsa visvairāk, izsniedza kopējo viņiem samaksāto summu, bet ne katra algu individuāli. Pašvaldības uzņēmumos Rīgas ūdens (RŪ), kur konsultēja Ušakova sieva, un Rīgas namu pārvaldnieks (RNP), kur darbs atradās virknei Saskaņas aktīvistu un apkaimju koordinatoru, informāciju pilnībā atteica, atsaucoties gan uz datu aizsardzību, gan komercnoslēpumu. Pārsūdzot atteikumus domē, izdevās iegūt vairāk informācijas, taču gala datu noskaidrošanai informāciju nācās kompilēt no dažādiem avotiem.

Līdz ar to ar pilnīgu pārliecību var apgalvot, ka savējiem notērēti vismaz 3,7 miljoni, bet ar lielu varbūtību skaitlis ir lielāks.

Lasi un skaties visus “Saskaņas mantojuma” materiālus šeit!


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autore Liene Barisa – Sermule, Re:Baltica
Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica
Tehniskais atbalsts un ilustrācijas Madara Eihe
Krieviski tulkojusi Jara Sizova