Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Iveta Grigule (ZZS) un Andrejs Mamikins (Saskaņa) apgājuši Eiropas Parlamenta (EP) aizliegumu interešu konflikta dēļ nodarbināt savus radiniekus, praksē iekārtojot viens otra ģimenes locekļus.

EP  mājas lapā publicētā informācija rāda, ka par Mamikina praktikanti strādā Grigules meita Anete, bet pie Grigules stažējas Mamikina dzīvesbiedre Natālija.

EP deputātiem atbalsta personāla algošanai piešķir 23 392 eiro mēnesī un palīgus zvēlas pats deputāts. EP tikai pārbauda dokumentu esamību un izmaksā naudu. Alga stažieriem  Briselē “uz rokas” nevar pārsniegt 1449 eiro mēnesī.

Mamikins Re:Baltica paskaidroja, ka izskatījis vairākas kandidatūras, tostarp bijis piedāvājums pieņemt Grigules meitu, kura runājot labā angļu un franču valodā un tādēļ palīdz ar Ārlietu komitejas jautājumiem. “Es šo jaunkundzi pazīst sen un man viņa patīk,” pamatoja Mamikins, atsakoties atbildēt, vai praktikanti lūdza pieņemt Grigule. Arī atlīdzības lielumu neizpaudīšot, jo tā vienojušies. Uz jautājumiem, vai viņš lūdzis apmaiņā par Grigules stažieri pieņemt savu dzīvesbiedri, deputāts atbildēja ar vienu frāzi: “Nav komentāru”.

No komentāriem izvairījās arī Grigule, kurai Re:Baltica jautājumus nosūtīja gan pa e-pastu, gan bez sekmēm mēģināja viņu atrast klātienē Briselē parlamenta sesijas laikā, beigās atstājot ar roku rakstītu vēstuli birojā ar jautājumiem un telefona numuru, pa kuru sazināties. Tā vietā Re:Baltica saņēma zvanu no EP darbinieka, kurš mēģināja noskaidrot lietas apstākļus sūdzībā, ka žurnāliste esot pārkāpusi filmēšanas nosacījumus EP (redakcijas piebilde – Grigules birojā nekas netika filmēts).

Re:Baltica arī deva iespēju abām praktikantēm izteikt viedokli, bet neviena to neizmantoja. Internetā un sociālajos tīklos atrodamās ziņas rāda, ka Natālija Mamikina studējusi jurisprudenci Latvijas Universitātē, bet Anete Grigule absolvējusi Rīgas Centra Humanitāro ģimnāziju  un Briselē studē Vesalius koledžā.

EP deputātu paradumam izmantot parlamenta naudu ģimenes locekļu algošanai ir sena vēsture – līdz 2009.gadam tuvus radiniekus varēja pieņemt pat par deputātu palīgiem, un tā darīja daudzi, ieskaitot britu eiroskeptiķu un liberāļu līderus Naidželu Farāžu un Greiemu Vatsonu, kuri par parlamenta naudu nodarbināja sievas. Kopš 2014.gada, kad beidzās pārejas posms, radiniekus pieņemt ir aizliegts.

“Kopš izmaiņas stājās spēkā, deputāti ir atraduši jaunus un radošus veidus, kā naudu paturēt ģimenē, lai gan ir skaidrāks par skaidru, ka eirodeputātiem nevajadzētu pievākt nodokļu maksātāju naudu pašiem savai saimniecībai. Viņiem vajadzētu rīkoties gan pēc likuma burta, gan gara. Ja viņi to nedara, EP būtu nekavējoties jārīkojas un, ja noteikumi nav adekvāti, tie jāmaina,” Re:Baltica teica budžeta pārskatāmību prasošās nevalstiskās organizācijas “Transparency International” atbildīgais par ES politiku Nikolass Aijosa.

EP preses dienestā Re: Baltica pauda, ka formāli pārkāpuma nav, jo parlamenta noteikumi aizliedz nodarbināt tikai savus radiniekus.

Populāro TV žurnālistu Mamikinu, kurš arvien nav kļuvis par “Saskaņas” biedru, un Griguli, kuras nonākšanu parlamentā nodrošināja masīva individuāla reklāmas kampaņa, EP ievēlēja 2014.gada jūlijā. Mamikins darbojas parlamenta otrā lielākajā – sociālistu – frakcijā.  Grigule sākumā pieslējās britu eiroskeptiķa Farāža vadītajai grupai, kuru vēlāk pameta un pievienojās liberāļiem.

Tiesa, Grigules gadījumā nav skaidrs, kādēļ viņai nepieciešami trīs palīgi Briselē, pieci Latvijā un vēl praktikants, jo divarpus gados kopš ievēlēšanas viņa plenārsēdē uzstājusies četras reizes, nav gatavojusi nevienu ziņojumu un uzdevusi septiņus rakstiskus jautājumus Eiropas Komisijai.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712