No 2007. līdz 2009. gadam caur ofšoru firmu Nomirex Trading kontu Rīgas Trasta komercbankā atmazgāti vismaz 365 miljoni dolāru, rāda starptautisks žurnālistu pētījums.

Pirms nedēļas publicētā pētījumā Krievijas žurnālisti noskaidrojuši, ka UK reģistrēto firmu Nomirex kā netīrās naudas mazgājamo mašīnu bija iecienījušas amatpersonas, uzņēmēji un kriminālie grupējumi no Krievijas un Rumānijas.

Lielāko daļu naudas uz Nomirex pārskaitīja neliela Sanktpēterburgas celtniecības firma Treyd. Četros mēnešos 2007.gada sākumā šī firma no Krievijas lielākās valsts bankas Sberbank uz Nomirex Rīgā pārskaitīja 234 miljonus dolāru. Šīs firmas darbībai uzmanību vajadzēja pievērst banku uzraugiem gan Krievijā, gan Latvijā, jo tās pamatkapitāls bija tikai 150 latu. Bet celtniecības firmas direktors bija par neatļautu ieroču nēsāšanu un heroīna tirgošanu sodīts bezdarbnieks. Viņš kādai juridiskai firmai bija pārdevis savu parakstu par nieka 3 latiem un tā kļuva par direktoru 27 firmās.

Skaļākā lieta, kas saistīta ar Nomirex ir drosmīgā Krievijas advokāta Sergeja Magņitska lieta. 2008.gada vasarā Magņitskis atklāja par viņa pārstāvētās firmas Hermitage Capital izmantošanu nepieredzēti lielā krāpšanas shēmā. Izmantojot kompānijas Hermitage Capital vārdu, no valsts bija izkrāpti 230 miljonu dolāru – tā ir lielākā nodokļu atmaksa Krievijas vēsturē. Shēmā piedalījās augstākais varas ešalons – iekšlietu ministrijas ierēdņi, nodokļu inspektori, tiesneši un Krievijas mafija. Uzslavas vietā, Magņitski pašu apsūdzēja nodokļu nemaksāšanā. Pēc divu gadu spīdzināšanas  viņš nomira ledainā cietuma kamerā.

Ar Hermitage Capital palīdzību izkrāptos miljonus shēmas organizētāji atmazgāja caur garām ofšoru ķēdēm un bankām vairākās valstīs. Kamēr Magņitskis puva cietumā, valsts ierēdņi pirka miljonus vērtas villas. Viens no ķēdes posmiem bija Anglijā reģistrētā Nomirex ar direktori – jogas treneri no Kipras un kontu Rīgā – Trasta Komercbankā.

Nomirex naudas atmazgāšanai izmantoja arī organizētās noziedzības pārstāvji no Rumānijas. Pērn Rumānijas policija konfiscēja kāda Āzijas kriminālā grupējuma līderu datorus un atklāja, ka arī viņi naudu pārskaitīja uz Rīgu. Pie miljoniem banda tika, krāpjoties ar ievedmuitas nodokli un pārdodot zagtas mantas. Naudas ceļš bija diezgan garš. Ar mašīnām to izdeva uz Moldāviju, tālāk uz Ukrainu, bet no turienes miljonus pārskaitīja uz bankām Latvijā. Bez Nomirex, banda izmantoja vēl piecus ofšorus citā Latvijas bankā – Baltic International Bank. Rumānijas policija grupējumu izsekoja vairākus gadus un šobrīd Rumānijas tiesā viņi gaida spriedumu par 800 miljonu dolāru izvešanas no valsts.

Nomirex ar Latviju saista vēl kāds fakts. Anglijā to piereģistrēja firma – Meridian Companies House limited ar biroju Rīgā. Firmas vadītāji ir bijušie Rietumu bankas darbinieki – Sergejs Jareško un Erezs Maharals. Rietumu banka noliedza, ka Maharals jelkad būtu pie viņiem strādājis, bet vairākas augstas bankas amatpersonas Nekā Personīga neoficiāli apstiprināja, ka Maharals strādājis bankā.

Šobrīd Šveicē dzīvojošais ofšoru reģistrēšanas speciālists Erezs Maharals uz jautājumiem par Nomirex atbildēja, ka nezina kādam mērķim firma izveidota
“Ikviens var anonīmi nopirkt firmu internetā. (..) Mēs tikai reģistrējam kompānijas un neviens mums nesaka, ko ar tām darīs tālāk,” tā Maharals.

Vai Nomirex darījumiem pastiprinātu uzmanību pievērsa Latvijas banku uzraugošās iestādes, nav zināms. Informāciju par klientiem nedrīkst izpaust nedz uzraugi, nedz arī pati banka. Trasta komercbanka no komentāriem atteicās.

Re:Baltica jau iepriekš stāstīja par līdzīg firmu Tormex, ko naudas atmazgāšanai izmantoja gan Meksikas narko karteļi, gan Ukrainas uzņēmēji. Gada laikā caur Tormex kontu Baltic International Bank izgājas vismaz 670 miljoni dolāru.

Krievijas žurnālistu rakstu varat izlasīt šeit šeit:
www.novayagazeta.ru/inquests/49576.html