Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Krievijas medijos vairākkārt izplatīti maldi, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vai viņa ģimene kara laikā pērk dārgus nekustamos īpašumus. Marta beigās kāda it kā Lielbritānijas ziņu vietne apgalvoja, ka Zelenskis par 20 miljoniem mārciņu iegādājies Lielbritānijas karaliskās ģimenes muižu Kornvolā. Šī ziņa nonāca arī Latvijā, un Facebook ar to dalījušies vairāk nekā 200 cilvēku. Taču tā nav taisnība un maldu avots The London Crier, iespējams, ir maskējusies Kremļa propagandas vietne.

Kādā Facebook ierakstā teikts:

““Nabaga” Ukrainas prezidents! 🙂 ===> Zelenskis no Lielbritānijas karaļa nopirka savrupmāju par 20 miljoniem mārciņu! Zelenskis par 20 miljoniem sterliņu mārciņu nopirka Highgrove House no Lielbritānijas karaļa Čārlza III.”

Citā ierakstā attēls ar līdzīgu apgalvojumu pieteikts šādi:

APSVEICAM!!! PARAZĪTU ar kārtējā īpašuma iegādi. “SLAVA Ukrainai! SLAVA herojiem!!!”

Tā nav taisnība. Zelenskis nav iegādājies šo īpašumu. Publiski atrodamā informācija liecina, ka muiža pieder Kornvolas hercogistei, ko pārvalda Princis Viljams. Nav nekāda pamata apgalvot, ka īpašums karaļnamam vairs nepieder. Haigrovas muiža un dārzi ir populārs tūrisma objekts, kurā tiek organizētas ekskursijas, darbnīcas un dažādi pasākumi.

Maldu avots ir vietne The London Crier, uz kuru vēlāk atsaukušies teju visi lielie Kremļa kontrolētie mediji, piemēram, Pirmais kanāls, REN TV un Lenta.ru.

Virsraksts vēsta: “Lielbritānijā stāsta, ka Zelenskis nopircis karaļa Čarlza III rezidenci.” Avots: Ekrānuzņēmums no Lenta.ru.

The London Crier izskatās pēc pavisam parastas ziņu vietnes, un tajā rakstīts, ka šis medijs eksistē kopš 1863. gada. Taču, kā norāda faktu pārbaudītāji no Snopes, interneta lapa izveidota tikai šogad martā. Ir pamats aizdomām, ka tā ir kārtējā Kremļa propagandas vietne, kas maskējas kā Rietumu medijs. Par to liecina tas, ka daži raksti ir krievu valodā. Proti, kāds šķietami aizmirsis tos pārtulkot. Tāpat vietnes sadaļā par Krievijas iebrukumu Ukrainā galvenokārt ir raksti par Krievijas karaspēka sasniegumiem un Ukrainas neveiksmēm. Savukārt vietnes sociālo mediju saites ved uz kāda nesaistīta mājaslapu izstrādes uzņēmuma profiliem.

Secinājums: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nav nopircis Haigrovas muižu Lielbritānijā.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.