Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Saeimas deputāts un Eiroparlamenta vēlēšanu kandidāts Edvīns Šnore (Nacionālā apvienība) TikTok video stāsta, ka Anglijā katru dienu ar laivām ierodoties tūkstošiem nelegālo imigrantu un Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) liedzot valstij viņus “sūtīt atpakaļ uz Āfriku”. Tā nav taisnība. 

Šnore TikTok video saka:

“Nu ko, izskatās, ka Eiropu sagraus nevis karš, bet cita nelaime – Anglija paziņojusi, ka stāsies ārā no Eiropas Cilvēktiesību tiesas, iespējams, un līdz ar to arī no Eiropas Padomes, kurā tā bija 75 gadus. Un kāpēc? Tāpēc, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa aizliegusi viņiem sūtīt atpakaļ nelegālos imigrantus uz Āfriku. Bet imigranti Angliju pārpludinājuši. Katru dienu ierodas tūkstoši ar laivām.”

Pirms diviem gadiem Lielbritānijas valdība parakstīja līgumu ar Āfrikas valsti Ruandu, kas ļautu britiem uz Ruandu sūtīt patvēruma meklētājus un nelegālos robežšķērsotājus. Ruandā izskatītu, cik pamatota ir prasība piešķirt patvērumu, taču pat tie, kas to saņemtu, nevarētu atgriezties Lielbritānijā. 

ECT nav aizliegusi “sūtīt atpakaļ nelegālos imigrantus uz Āfriku”. 

ECT lēmums 2022. gada jūnijā apturēja pirmo britu valdības ieplānoto septiņu imigrantu izsūtīšanu uz Ruandu, turklāt tiesa to pieņēma pēc kāda Irākas pilsoņa sūdzības izskatīšanas. ECT secināja, ka Ruanda patvēruma meklētājiem nav droša valsts, jo pastāv risks, ka Ruanda pieteikumus neizskatītu godīgi un tā uz izcelsmes valstīm sūtītu arī tos patvēruma meklētājus, kuru dzīvības tur būtu apdraudētas. Tikmēr pašā Lielbritānijā tiesas vērtēja visa Ruandas plāna likumību, un 2023. gada novembrī Lielbritānijas Augstākā tiesa atzina to par nelikumīgu. Tās pamatojums bija līdzīgs ECT lemtajam. Neviena minētā tiesa nav spriedusi, ka nedrīkst sūtīt atpakaļ patvēruma lūdzējus, kas neatbilst šā statusa kritērijiem.

Lielbritānijas valdība no idejas neatteicās un patlaban Lielbritānijas parlaments  skata likumprojektu, kas ļautu apiet Augstākās tiesas lēmumu, piemēram, nosakot Ruandu kā patvēruma meklētājiem drošu valsti. Valdības iecerei ir liela pretestība, parlamenta augšpalāta to pirmajā reizē nav atbalstījusi.

Šnorem nav taisnība, ka Anglijā “katru dienu ierodas tūkstoši ar laivām”. Pēc Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas datiem pērn visā valstī kopā ar laivām centušies nonākt 29,4 tūkstoši nelegālo imigrantu. Tātad dienā vidēji 80 cilvēku, nevis tūkstoši.

Tāpat nekorekts ir apgalvojums, ka Lielbritānija nelegālos imigrantus grib sūtīt “atpakaļ uz Āfriku”, jo pēdējos gados vairumam ar laivām ieradušos imigrantu ir kādas Āzijas valsts pilsonību. Visvairāk ar laivām nelegāli ieradušies Afganistānas, Irānas un Turcijas pilsoņi.

Re:Check telefona sarunā Šnorem jautāja video paustās informācijas avotus, taču deputāts atteicās atbildēt.

Secinājums:  Eiropas Cilvēktiesību tiesa nav aizliegusi “sūtīt atpakaļ nelegālos imigrantus uz Āfriku”. Pērn Lielbritānijā vidēji dienā ar laivām ieradās 80 nelegālie imigranti, nevis tūkstoši, kā stāsta deputāts. Vairums nelegālo imigrantu Lielbritānijā nāk no Āzijas valstīm.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.