Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Pāris dienu pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona pieļāvuma, ka uz Ukrainu varētu tikt nosūtīti NATO valstu karavīri, sociālajos medijos izplatīts viņu nomelnojošs safabricēts video. Tajā Makrons it kā redzams jaunībā dejojam kādā deju klubā, un viņam ir vīriešiem neierasts apģērbs, grims un parūkas. 

Video Facebook publicējis kāds prokremlisks konts, kas regulāri izplata dažādus pret Rietumiem un Latviju vērstus vēstījumus. Ar to dalījušies gandrīz trīs tūkstoši cilvēku, liela daļa no tiem – Latvijā.  

Ierakstā teikts: 

“Rietumu vērtību cienītājiem un tiem, kas par tām cīnās

Komentārā viņš liek domāt, ka video tiešām redzams tagadējais Francijas prezidents agrā jaunībā: “Pagātni nenoslēpsi. Tad vēl neviens neko ar filtriem neapstrādāja. To tagad dara”. 

Taču video ir viltots. Vairākos kadros redzams, ka Makrona seja ir “uzlikta” uz citu cilvēku sejām, turklāt dažos kadros uz vairākām vienlaikus. Noprotams, ka tas darīts ar mākslīgā intelekta programmām.  

Foto: Ekrānuzņēmumi no Facebook video

Vienu oriģinālā video fragmentu var atrast YouTube kanālā Neon Talk, ar kuru saistītā Instagram konts veltīta “80. un agro 90. gadu estētikai”. Manipulētajā video izmantots attēla spoguļattēls.  

Foto: Pa kreisi YouTube; pa labi – safabricētais video.

Iepriekš faktu pārbaudes medijs Snopes ziņojis, ka safabricētais video sāka izplatīties šā gada februārī platformā X. To tur publicējis kāds satīrai veltīts konts ar piebildi, ka video redzams Makrons pirms politiskās karjeras sākuma 1987. gadā. Vērts piebilst, ka tagadējam Francijas prezidentam tolaik bija 10 gadu, tātad video nekādi nevar būt redzams viņš.   

Secinājums: Video, kurā it kā redzams Francijas prezidents Emanuels Makrons jaunībā, ir safabricēts.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.