Re:Baltica kopā ar vairāk nekā 40 citām mediju organizācijām Eiropas faktu pārbaudes standartu tīkla (EFCSN) projektā sākusi 2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu faktu pārbaudes datubāzes izveidi.

Projektā Elections24Check faktu pārbaudes mediji apkopo rakstus, kuros pārbaudījuši deputātu kandidātu izteikumus, atspēkojuši ar Eiropas Savienības politiku saistīto sociālo mediju dezinformāciju un analizējuši vadošos naratīvus. Projekts tiek īstenots ar Google atbalstu.

Datubāzē var atlasīt rakstus pēc valodas, politiskās partijas un temata, piemēram, klimata pārmaiņām, drošību vai aizsardzību. 

Projekta mērķis ir veicināt starpvalstu sadarbību un piedāvāt resursu Eiropas iedzīvotājiem pirms jūnijā gaidāmā balsojuma.  Projektā savāktā statistika par dezinformācijas tendencēm vēlēšanu laikā būs pieejama pētniekiem, kuri varēs pieprasīt piekļuvi pilnam datu kopumam.

Projektā sadarbojas mediju organizācijas ne tikai no Eiropas Savienības, bet arī tuvējām kaimiņvalstīm. Tas ir svarīgi, jo dezinformācija izplatās pāri robežām. 

Faktu pārbaudītāji ir apņēmušies nodrošināt pārredzamību, politisku neitralitāti un augsta līmeņa žurnālistiku sabiedrības interesēs atbilstoši Eiropas faktu pārbaudītāju standartu kodeksā.

Projekta Elections24Check faktu pārbaudes rakstu datubāzi meklējiet šeit: https://elections24.efcsn.com 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.