Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Facebook daudzi dalījušies ar ierakstu, kurā iecere slēgt daļu mazo skolu un pasta nodaļu it kā saistīta ar Ukrainai piešķirtajiem 50 miljardiem. Ieraksts nav korekts, jo 50 miljardi eiro ir visas Eiropas Savienības vairāku gadu garumā plānotais atbalsts Ukrainai un tam nav nekādas saistības ar Latvijas skolu vai pasta nodaļu uzturēšanu. Latvija arvien dažādās programmās no ES saņem daudz vairāk nekā iemaksā ES budžetā.

Ierakstā teikts: 

“50 miljardi Ukrainai un čau Latvijas skolām un pastam.”

Februāra sākumā Eiropas Savienības valstu vadītāji beidzot vienojās par 50 miljardu eiro palīdzības piešķiršanu Ukrainai, kas aizstāvas pret nepamatotu un neprovocētu Krievijas pilna mēroga iebrukumu. Eiropas Komisija informē, ka šī nauda tiks piešķirta turpmāko četru gadu laikā un palīdzēs tai “uzturēt valsts administrācijas darbu, maksāt algas, pensijas un nodrošināt pamata sabiedriskos pakalpojumus laikā, kad tā aizsargā sevi pret Krievijas agresiju”.  

Latvija kā viena no ES dalībvalstīm piedalās tās budžetā ar savu līdzmaksājumu, taču jāņem vērā, ka mūsu iemaksas ES arvien ir daudz mazākas nekā tas, ko no ES saņemam atpakaļ. Jaunākie dati apkopoti par 2022. gadu un redzami šeit. 2022. gadā Latvija ES budžetā iemaksāja 0,33 mijardus eiro (jeb 0,2% no visu valstu iemaksājā kopapjoma), bet atpakaļ no ES saņēma 1,61 miljardu eiro (jeb 0,8% no visām dalībvalstīm izmaksātā kopapjoma). Tātad Latvijas bilance ir pozitīva – no ES saņemts aptuveni piecas reizes vairāk naudas nekā tajā iemaksāts. Latvijas saņemtais finansējums ir lielāks par iemaksām katru gadu kopš mūsu iestāšanās ES 2004. gadā.

Būtiski arī, ka Latvija no ES finansējuma nevar uzturēt savas pasta nodaļas vai skolas – tas jādara par savu naudu. Latvijas Pasts par nodomu slēgt vai reorganizēt vairāk pusi visu pasta nodaļu paziņoja, jo tik daudzu nodaļu uzturēšana uzņēmumam radot zaudējumus, taču satiksmes ministrs šo plānu pagaidām apturējis. Savukārt jaunais pedagogu algu finansēšanas modelis, kura ieviešana nozīmētu mazāko skolu slēgšanu vai reorganizāciju, plānots, lai palielinātu skolotāju algas un uzlabotu izglītības kvalitāti, kas pašlaik lauku skolās statistiski ir zemāka.Turklāt Latvija izglītībā jau pašlaik pret iekšzemes kopproduktu iegulda vairāk nekā vidēji Eiropas Savienība, tajā skaitā uzturot pustukšo skolu ēkas.  

Secinājums: ES lēmums piešķirt nākamajos četros gados Ukrainai 50 miljardus eiro nav saistīts ar pasta nodaļu un skolu slēgšanu Latvijā. Latvija veic iemaksas ES budžetā, no kuras tiek sniegts atbalsts Ukrainai, taču vienlaikus Latvija daudz lielāku finansējumu no ES saņem atpakaļ dažādu fondu programmās. Uzturēt par šo naudu Latvijas skolas vai pasta nodaļas nav iespējams, un tām valstij nauda jānodrošina pašai. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.