Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Krievijas mediji regulāri apgalvo, ka nolaupītie ukraiņu bērni uz Krieviju devušies brīvprātīgi, bet tie, kas tam nepiekrīt, esot meļi. Līdzīgi meli nesen izskanējuši arī Latvijā. Piemēram, pērn decembrī to stāstīja Krievijas vēstniecība un Kremļa paspārnē esošais medijs BaltNews.

Pēc Ukrainas valdības aplēsēm kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma uz Krieviju nelikumīgi aizvesti 200–300 tūkstoši bērnu. Tā kā tas notiek okupētajās teritorIjās, precīzi noteikt deportēto skaitu nav iespējams un patlaban identificēti ir tikai 19 tūkstoši. Par to, ka bērni aizvesti piespiedu kārtā, parāda, piemēram, vecāku un pašu bērnu liecības, ko apkopojušas cilvēktiesību organizācijas un mediji. ASV Valsts departaments min, ka patiesais skaitlis varētu būt 266 tūkstoši, bet Krievija apgalvo, ka uz to izvesti vairāk nekā 700 tūkstoši bērnu. 

Par bērnu deportēšanu ziņojusi arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, jeb OSCE un ANO Drošības padome. Pērn martā Starptautiskā Krimināltiesa izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderi. Viņš apsūdzēts par bērnu deportāciju no Ukrainas okupētajām teritorijām. Krievijas mediji un amatpersonas noliedz piespiedu izsūtīšanu un saka, ka bērnus evakuē, lai pasargātu viņus no kara.

Virsraksts vēsta: “[Krievijas vēstnieks ASV] Antonovs noliedz Krievijas līdzdalību Ukrainas bērnu piespiedu deportācijā.” Avots: Ekrānuzņēmums no Dzen.ru.

Latvijā neilgi pirms Ziemassvētkiem šos melus izplatīja Krievijas vēstniecība. Tā sociālajos medijos rakstīja:

“Apgalvojums, ka Krievija nelikumīgi un piespiedu kārtā aizved ukraiņu bērnus, ir nepatiess izdomājums. Oficiālie Rīgas ciniskie mēģinājumi gūt politiskus punktus ar absurdām apsūdzībām par mūsu valsti tikai palielina dezinformācijas plūsmu un nekādā veidā neatvieglo konflikta zonā nonākušo bērnu dzīves.”

Ierakstā pausts, ka bērnu pārvietošanas patiesais iemesls esot viņus pasargāt no kara:

“Ukrainas un Donbasa republikas bīstamo rajonu iedzīvotāji, kas uz mūsu valsts teritoriju evakuēti savas drošības labad, šo lēmumu pieņēma brīvprātīgi, lai glābtu savas un savu bērnu dzīvības no bombardēšanas un apšaudes ar NATO ieročiem.”

Vēstniecība tā reaģēja uz pērn 21. decembrī publicēto Saeimas paziņojumu par prettiesiski uz Krieviju un Baltkrieviju pārvietoto Ukrainas bērnu atgriešanu Ukrainā. Tajā Saeima nosodīja abu agresorvalstu rīcību, kā arī aicināja risināt nelegāli aizvesto bērnu atgriešanu. Vēstniecības teikto pārpublicēja Baltijas valstīm domātā vietne BaltNews, kas ir Kremļa propagandas mediju koncerna Rossiya Segodnya sastāvā.

Visu atbildību par Eiropas Mediju un informācijas fonda (EMIF) atbalstīto saturu uzņemas materiālu autori. Tam nav jāatspoguļo vai tas nav jāuztver kā EMIF vai fonda partneru – Calouste Gulbenkian fonda un Eiropas Universitātes institūta  – viedoklis.

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com. Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.