Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica (Jaunā vienotība) minēja, ka telekanāls Doždj aizliegts arī Nīderlandē. Tā nav taisnība.

17. janvāra raidījumā runāts par to, vai Latvijas mediju radītajam saturam jābūt pieejamam Krievijā. Tajā izskanēja arī bažas par atsevišķiem gadījumiem, kad no Krievijas atbēgušie žurnālisti Latvijā veidojuši Latvijai nelabvēlīgu saturu. Saistībā ar to raidījumā tika pieminēts arī Krievijas neatkarīgo žurnālistu veidotais telekanāls Doždj jeb TV Rain, kuram 2022. gada decembrī Latvijas mediju uzraugs par pārkāpumiem anulēja piešķirto licenci. Krustpunktā vadītājs Aidis Tomsons pauda, ka šie mediji vienalga “runās”, piemēram, no Nīderlandes. Kalniņa-Lukaševica raidījumā teica:

Man liekas, ka ir svarīgi nevispārināt, jo, ja bija tas viens kanāls, vai ne, kas darbojās pretēji principiem un varējām redzēt, ka attaisno Krievijas arī naratīvus, attiecīgi Latvijā nevarēja vairs strādāt, aizdevās uz Nīderlandi un, es saprotu, arī tur tika aizliegts, ja, tātad, bet caur šo vienu gadījumu jeb vienas redakcijas kopumu noteikti nebūtu pareizi pilnībā vispārināt uz visiem.”

Viņa nenosauca konkrētu kanālu. Tomēr raidījuma vadītājs viņas teiktajā iestarpināja: “Tas par Doždj” un deputāte neiebilda.

Re:Check neatrada medijos un citos publiskos avotos, ka Doždj būtu aizliegts arī Nīderlandē. To, ka Doždj licence tur aizvien ir spēkā, Re:Check ar e-pasta starpniecību apstiprina Nīderlandes mediju regulators. “Mums nav zināmi nekādi notikumi, kas būtu izraisījuši jūsu minētās baumas,” Re:Check norādīja iestādes pārstāvis Gerts Jans Hārtlīfs.

 Par to liecina arī informācija Nīderlandes mediju reģistrā (šeit). Telekanālam izsniegta licence uz pieciem gadiem līdz 2027. gada decembrim. Līdz ar to nav tiesa, ka tas šajā valstī būtu aizliegts.

Re:Check rakstiski jautāja Kalniņai-Lukaševicai, no kurienes viņai informācija, ka Doždj būtu aizliegts Nīderlandē. Viņa atbildēja, ka diskusijas laikā esot izteikusies nekonkrēti un neprecīzi. “Nenosaucot konkrēto mediju kanālu vārdā, jautājošā formā vērsos pie diskusijas dalībniekiem. Piekrītu, ka manu pausto var pārprast kā apgalvojumu.” Jāpiebilst, ka Re:Check jautājuma izteiksmi deputātes teikumā nesadzirdēja. Pilnu politiķes atbildi lasiet šeit.

2022. gada decembrī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) kanālam Doždj anulēja pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā piešķirto apraides licenci. Padome lēmumu pamatoja ar draudiem Latvijas valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai. NEPLP norādīja uz vairākiem pārkāpumiem: ēterā Krievijas armija tika nosaukta par “mūsu armiju” un radīts iespaids, ka Doždj to vēlas atbalstīt; medijs bija rādījis karti, kurā Krima attēlota Krievijas sastāvā; pārraidēm nebija nodrošināts skaņas celiņš jeb tulkojumu latviešu valodā. Tā paša decembra beigās telekanāls saņēma apraides atļauju Nīderlandē.

Pērn par telekanālu Doždj maldinošus apgalvojumus izteica deputāte Ieva Brante (Apvienotais saraksts). Par to Re:Check rakstīja šeit.

Secinājums: Nav taisnība, ka telekanāls Doždj jeb TV Rain, kuram Latvijā atņemta licence, būtu aizliegts arī Nīderlandē. Kanāls 2022. gada decembra beigās saņēma licenci Nīderlandē uz pieciem gadiem, un tā joprojām ir spēkā, liecina Nīderlandes mediju regulatora Re:Check sniegtā informācija un ziņas publiskajā reģistrā.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.