Kāds zināms maldinātājs Facebook bez jebkādiem pierādījumiem stāsta, ka novembrī Saeimā pieņemtais partnerības regulējums ir pirmais solis ceļā uz pedofilijas legalizēšanu. Savukārt kāds ANO Klimata pārmaiņu konferences prezidenta izteikums parādot, ka “stāstiņš par globālo sasilšanu sāk plīst pa šuvēm”. Tā nav taisnība.

Video autors stāsta:

“Arī partnerības likuma, proti, (..) izmaiņas Notariāta likumā, kas tika pieņemtas (..) It kā kam tas ko izsaka? Kas ir Notariāta likums? Kādi vēl grozījumi? Un mani tas nesaista. Es pateikšu vienkāršākā valodā – parakstīties pret pirmo soli pedofilijas legalizēšanai Latvijā. (..) Lūk, tā viņi smuki zem grozījumiem Notariāta likumā apslēpa lietas, kas ir paredzētas ieviešanai Latvijā.”

Nav taisnība

Kā norāda Amerikas Psiholoģijas asociācija, pedofilija ir seksuāla novirze, kur vienīgais vai galvenais veids kā cilvēks gūst seksuālu uzbudinājumu ir seksuālas darbības ar pirmspubertātes vecuma bērniem vai fantāzējot par to. Pubertāte sākas vidēji 11–12 gadu vecumā.

Partnerības regulējums ir izmaiņas kopumā astoņos likumos ar mērķi Latvijā ieviest partnerības institūtu, kas juridiski nostiprinās divu pilngadīgu personu, tajā skaitā viendzimuma pāru, attiecības un sniegs tām noteiktu sociālo un ekonomisko aizsardzību. Ne grozījumi Notariāta likumā, ne citos likumos nekādā veidā neskar dzimumpilngadības vecumu vai seksuālas dabas jautājumus.

Lielākajā daļā Eiropas Savienības dalībvalstu ir legalizētas viendzimuma laulības vai partnerattiecības. Dažās valstīs tās ir atļautas jau vairāk nekā 20 gadu, piemēram, Dānijā (1989.), Beļģijā (1999.), Nīderlandē (1998.), Francijā (1999.). Nevienā no šīm valstīm tas nav novedis pie pedofilijas legalizācijas. ES Pamattiesību aģentūras 2017. gada informatīvajos materiālos norādīts, ka ES dalībvalstīs dzimumpilngadības vecums ir 14–18 gadi. Re:Check neatrada, ka kopš 2017. gada kādā no valstīm tas būtu samazināts. Tas ir paaugstināts, piemēram, Igaunijā un Francijā.

Tātad nav pamata apgalvot, ka partnerības, partnerattiecības vai viendzimuma laulības ieviešana ir “pirmie soļi pedofilijas legalizēšanai”.

Tālāk video tiek maldināts par klimata pārmaiņām un noklusēts būtisks konteksts par šā gada ANO Klimata pārmaiņu konferences prezidenta teikto:

“Parādīsim virsrakstu “ANO Klimata konferences prezidents paziņo, ka fosilā kurināmā izskaušanai neesot zinātniska pamata; nonāk pretrunā ar ANO ģenerālsekretāru”. Yes! Viņi paši savā starpā sākuši pukoties. (..) Viens kļūdas pēc pateica patiesību! (..) Viss tas stāstiņš par globālo sasilšanu sāk plīst pa šuvēm.”

Trūkst konteksta

Novembra beigās un decembra sākumā Dubaijā notika ikgadējā ANO Klimata pārmaiņu konference. Konferences pirmajā nedēļā tās vadītājs jeb prezidents Sultans al Džabers intervijā organizācijai She Changes Climate teica, ka “nav zinātniska pamatojuma vai scenārija, ka tieši atteikšanās no fosilā kurināmā ir tas, kas padarīs iespējamu noturēt pusotru grādu pēc celsija.”

Video autors noklusē, ka Sultans al Džabers ir Apvienoto Arābu Emirātu naftas uzņēmuma ADNOC izpilddirektors, tādējādi viņam šajā jautājumā ir interešu konflikts. Tāpat jau pirms konferences mediji ziņoja par pētnieciskās žurnālistikas centra Centre for Climate Reporting atklātajiem dokumentiem, kas liecina par al Džabera plāniem izmantot konferenci, lai apspriestu fosilā kurināmā darījumus ar 15 valstīm. Sultans al Džabers nav klimata zinātnieks un viņa teiktais ir pretrunā ar zinātnisko literatūru un teju visu klimata pētnieku nostāju.

Fosilo kurināmo dedzināšanas rezultātā rodas ogļskābā gāze (CO2). Tā ir siltumnīcefekta gāze (SEG), kas izraisa globālo sasilšanu. Lielākais SEG avots ir fosilā kurināmā izmantošana. Piemēram, ASV Enerģētikas informācijas administrācija norāda, ka 2021. gadā 73% valsts siltumnīcefekta gāzu emisijas radās no fosilo kurināmo dedzināšanas. Par to, kā šīs gāzes izraisa globālo sasilšanu, Re:Check iepriekš aprakstījis šeit

Secinājums: Nav pamata apgalvot, ka partnerības institūta ieviešana ir “pirmie soļi pedofilijas legalizēšanai”. ANO Klimata pārmaiņu konferences prezidents Sultans al Džabers ir Apvienoto Arābu Emirātu naftas uzņēmuma ADNOC izpilddirektors, tādēļ viņam jautājumos par fosilo kurināmo ir interešu konflikts. Sultana al Džabera teiktais, ka fosilā kurināmā izslēgšana neapturētu globālo sasilšanu, ir pretrunā ar klimata pētnieku secināto.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.