Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook popularitāti guvis kāds ieraksts par it kā ASV sacīto, ka tām esot vienalga, cik ukraiņu nomirs karā. Tā nav taisnība. ASV varasiestādes šādu pozīciju nekad nav paudušas, savukārt pievienotajā video runā prokremlisks bijušais ASV politiķis, kurš šobrīd nekādu amatu neieņem.

Kāda lietotāja 20. septembrī publicēja video, kuru parakstīja ar vārdiem:

“Lūk jums ASV atklāti pasaka: “Mums ir vienalga, cik ukraiņu karavīru, mierīgo iedzīvotāju, bērnu, sieviešu nomirs šajā karā, tas ir kļuvis par lielisku futbola maču.””

Uz pievienotā video redzams uzraksts krievu valodā: “Amerika “uzaicināja” Krieviju uz spēli, bet par futbola laukumu kļuvusi Ukraina.” Video tulkots krievu valodā. Klipā runā bijušais Virdžīnijas štata Senāta loceklis Ričards Bleks. Cita starpā viņš pauž, ka Ukraina nepieņemot lēmumus par mieru, bet “tādus lēmumus pieņem Vašingtona.” Karš būšot tik ilgs, cik būšot nepieciešams ASV: “Ja būs vajadzīgs, mēs karosim līdz pēdējam ukrainim.” 

Kas ir izteikuma autors?

Par Ukrainu šādi nav teikusi kāda ASV amatpersona, bet gan prokremliski noskaņots bijušais ASV Virdžīnijas štata politiķis. Video titros Bleks nosaukts par politiķi un Senāta locekli no 2012. līdz 2020. gadam. Tiek radīts iespaids, ka viņš bijis ASV Senāta loceklis, nevis konkrētā štata. Ričards Bleks nepārstāv un arī toreiz nepārstāvēja ASV varasiestādes un valsti.

Šis Bleka citāts pērn kļuvis populārs daudzos Kremļa propagandas medijos. Neatkarīgais izdevums The Insider rakstīja, kā Krievijas valsts ziņu aģentūra RIA Novosti attēloja prokremlisko komentētāju no ASV kā Ukrainas kuratoru, kuram esot vienalga, cik ukraiņu nomiršot. Bleks arī iepriekš izcēlies ar pretrunīgi vērtētu darbību un izteikumiem. 2014. gadā viņš nosūtījis atbalsta vēstuli Sīrijas diktatoram Bašaram al Asadam, kura vadībā valstī izvērsts asiņains pilsoņu karš. Tā rezultātā nogalināti vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku un vairāki miljoni devušies bēgļu gaitās. Bleks vēstulē Asadu saucis par “varonīgu” un pateicies viņam par kristiešu glābšanu. Vēlāk viņš arī apmeklējis Sīriju un ticies ar Asadu, lai atbalstītu viņu. Pirms vairākiem gadiem viņš arī paudis, ka Lielbritānijas slepenais izlūkdienests it kā plānojot ķīmisko ieroču uzbrukumu Sīrijas tautai, kurā vēlāk vainošot Asadu. Savukārt pērn pēc Krievijas pilna mēroga uzbrukuma Ukrainai Bleks uzstājies kā komentētājs Krievijas propagandas medijā RT. Tajā viņš vainoja ASV un klāstīja, ka Krievija bijusi spiesta iebrukt Ukrainā.

Karu sāka Krievija; ASV atbalsta Ukrainu un tās iedzīvotājus

ASV nekaro Ukrainā, un nav pamata tās vainot Krievijas sāktajā karā. Karu pret Ukrainu iniciēja un sāka Krievija. Pēc nepamatotas un gadiem ilgušas Ukrainas vainošanas genocīdā, nacismā un draudu radīšanā pērn 24. februārī Krievija Ukrainā īstenoja pilna mēroga iebrukumu. Rietumu valstu, ASV vai NATO vainošana karā ir populārs prokremlisks naratīvs, kas bieži tiek izplatīts Krievijas un Baltkrievijas valsts informācijas kanālos un sociālajos medijos. 

ASV nekad nav teikušas, ka tām ir vienalga, cik ukraiņu nomirs karā. ASV ir būtiski atbalstījušas Ukrainu kopš Krievijas vispārējā iebrukuma. Izdevums The Washington Post šī gada augustā ziņoja, ka kopš Krievijas visaptverošā iebrukuma ASV ir piešķīrušas vairāk nekā 60 miljardus dolāru Ukrainas atbalstam. Tas ietver vairāk nekā 43 miljardu dolāru militāro palīdzību. Savukārt ASV prezidents Džo Baidens, piemēram, šī gada augustā norādīja, ka ASV turpinās darbu kopā ar partneriem visā pasaulē, lai atbalstītu Ukrainas spēju aizstāvēties pret Krievijas agresiju un palīdzētu Ukrainai veidot drošu, pārtikušu un neatkarīgu nākotni. Par atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem, kā arī valsts neatkarības un suverenitātes nodrošināšanu Baidens runāja arī šī gada septembrī. Tāpat arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norādīja, ka tikai Ukraina lems, kad būs piemēroti apstākļi miera sarunām. Līdz ar to nav pamata apgalvojumiem, ka ASV pieņems lēmumus par mieru. Tāpat nav nekāda pamata maldiem, it kā ASV būtu paudušas, ka tām ir vienaldzīgs karā mirušo ukraiņu skaits.

Secinājums: ASV nav paudušas, ka tām ir vienalga, cik ukraiņu nomirs karā. Apgalvojuma autors ir prokremlisks bijušais Virdžīnijas štata senators Ričards Bleks, kurš izteikuma brīdī nepārstāv valsti vai tās varasiestādes. Karu Ukrainā iniciēja un izvērsa Krievija, tāpēc nav pamata vainot ASV tā uzsākšanā. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.