Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Šogad 23. jūlijā Krievijas uzbrukuma rezultātā tika izpostīta Odesas lielākā pareizticīgo baznīca, taču Krievija savu vainu noliedza un uzsvēra, ka tās bruņotie spēki nekad neraida triecienus pa dievnamiem un sociālo infrastruktūru. Tā nav taisnība. Krievijas uzbrukumu dēļ līdz šim vairākkārt cietuši dievnami un civilā infrastruktūra.

Šī gada 23. jūlijā mediji ziņoja par Krievijas uzbrukuma rezultātā cietušo Apskaidrošanās katedrāli, kas atrodas Odesas vēsturiskajā centrā. Krievijas spēki ar raķetēm apšaudīja Ukrainas ostas pilsētu un tā dēļ radīti būtiski postījumi katedrālei un Odesas vēsturiskajam centram, kas ir UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Ukrainas varasiestādes norādīja, ka bojājumi katedrālei nodarīti Krievijas veiktās civilās infrastruktūras un Odesas vēsturiskā centra masveida apšaudes rezultātā. Tikmēr Krievija līdzīgi kā citos gadījumos steidza vainot pašu Ukrainu un pauda, ka uzbrukumā katedrālei vainojama Ukrainas pretgaisa aizsardzība.

Avots: Ekrānšāviņš no Dzen.ru. Virsraksts vēsta: “Peskovs paziņoja, ka Krievijas bruņotie spēki neveic triecienus pa sociālo infrastruktūru un katedrālēm Ukrainā.”

Turklāt Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apgalvoja:

“Mēs ne reizi vien esam teikuši un varam atkārtot – mēs, mūsu bruņotie spēki nekad neveic triecienus pa sociālās infrastruktūras objektiem vai vēl jo vairāk pa katedrālēm, baznīcām un citiem līdzīgiem objektiem.”

Šos Peskova vārdus 24. jūlijā citēja Krievijas valsts informācijas aģentūra RIA Novosti. Viņa teikto pārstāstīja arī virkne citu Kremļa propagandas mediju, piemēram, RT, Interfax, telekanāls Zvezda, Lenta.ru, Rossijskaja Gazeta, Kommersant

Attēls: Ekrānšāviņš no tvzvezda.ru. Virsrakstā teikts: “Kremlī paziņoja, ka Krievijas Federācijas bruņotie spēki neveic triecienus pa katedrālēm un sociālo infrastruktūru Ukrainā.”

Tomēr fakti neapstiprina Peskova apgalvojumus. Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija jeb UNESCO 23. jūlijā stingri nosodīja “Krievijas spēku veikto nekaunīgo uzbrukumu, kas skāra vairākas kultūras vietas Odesas pilsētas centrā” un kur atrodas pasaules mantojuma objekts – Odesas vēsturiskais centrs.  UNESCO pauda, ka uzbrukumā izpostītā Apskaidrošanās katedrāle ir pirmā un galvenā pareizticīgo baznīca Odesā. Tā dibināta 1794. gadā. Turklāt UNESCO norāda, ka “šis naidīgais akts notika tikai dažas dienas pēc citiem uzbrukumiem”, kas skāra daudzas kultūras mantojuma vietas Ļvivā un Odesā teritorijās, kuras sargā Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību. Uzbrukumu nosodīja arī vairāki ANO pārstāvji, norādot, ka tas nebija pirmais Krievijas uzbrukums kultūras objektiem Ukrainā.

Kopumā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī līdz šī gada 26. jūlijam UNESCO ir pārbaudījusi 274 gadījumus, kad nodarīti bojājumi kultūras objektiem. No tiem 117 bija reliģiskas vietas. Šo objektu sarakstā ir arī 27 muzeji, 98 vēsturiskas un/ vai mākslinieciskas ēkas, 19 pieminekļi, 12 bibliotēkas, viens arhīvs. Visvairāk kultūras objektu cietuši Doņeckas reģionā – 78, savukārt Odesas reģionā – astoņi.

UNESCO arī norāda, ka kultūras objektu apzināta iznīcināšana var būt kara noziegums, kā to atzinusi arī ANO Drošības padome, kuras pastāvīgā locekle ir Krievija.

Lai gan Peskovs apgalvo, ka Krievija nekad neesot veikusi triecienus pa sociālo infrastruktūru, tās uzbrukumu rezultātā cietušas gan izglītības, gan medicīnas iestādes Ukrainā, kā arī virkne dzīvojamo māju. Par to iepriekš ziņojuši gan mediji (piemēram, šeit, šeit, šeit, šeit, šeit, šeit un šeit), gan starptautiskās organizācijas. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma 15 mēnešos Pasaules Veselības organizācija apstiprinājusi 1004 uzbrukumus veselības aprūpes iestādēm Ukrainā. Par to organizācija ziņoja šī gada 30.maijā. 

Šī gada jūnijā ANO ziņoja par 751 uzbrukumu skolām un slimnīcām. No tiem 480 īstenojuši Krievijas spēki, bet 212 piedēvēti Ukrainas bruņotajiem spēkiem, savukārt pārējo uzbrukumu vaininieki nebija droši nosakāmi. ANO iekļāva Krieviju to valstu sarakstā, kas izdara nopietnus likumpārkāpumus pret bērniem militārajos konfliktos. Organizācija skaidroja, ka arī Ukraina saņēmusi brīdinājumu no ANO ģenerālsekretariāta par uzbrukumiem skolām un slimnīcām, jo arī aizsardzības pasākumiem jāatbilst starptautiskajām normām.  

Secinājums: Kremlis maldina, ka Krievijas bruņotie spēki nekad neraida triecienus par dievnamiem un sociālo infrastruktūru. To apstiprina gan mediju ziņotais, gan starptautisko organizāciju ziņojumi.

Visu atbildību par Eiropas Mediju un informācijas fonda (EMIF) atbalstīto saturu uzņemas materiālu autori. Tam nav jāatspoguļo vai tas nav jāuztver kā EMIF vai fonda partneru – Calouste Gulbenkian fonda un Eiropas Universitātes institūta  – viedoklis.

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com. Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.