Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Kāda Facebook lietotāja, iesakot spēlfilmu par bērnu tirdzniecību, maldina par šī nozieguma mērķiem. Viņa stāsta, ka no bērniem ievāc kādu ķīmisku vielu, kas ļauj kinozvaigznēm un politiķiem “atjaunoties” Šis uzskats ir viens no ASV populārās QAnon sazvērestības teorijas stūrakmeņiem, un tam nav nekādu pierādījumu. Ar šo video dalījušies vairāk nekā 600 cilvēku.

Bērni tiek izmantoti ļoti daudz dažādām vajadzībām, sākot ar pedofiliju un beidzot ar konkrētas vielas iegūšanu, kas atjaunina kinozvaigznes, kas atjaunina politiķus – cilvēkus, kuri pavisam nedomā par tavu vai tavu bērnu dzīvību.”

QAnon sazvērestības teorijas piekritēji  lēš, ka tā sauktie sātanisti vai “liberālā elite” – slavenības un ASV demokrātu partijas politiķi – vada bērnu tirdzniecības tīklus, lai iegūtu vielu adreonohromu. Viņi to darot, lai ilgāk paliktu jauni vai iegūtu nemirstību.

Šī sazvērestības teorija ir pilnīgs izdomājums, un tai nav nekādu pierādījumu. Adrenohroms ir viela, kas rodas, virsnieru hormonam adrenalīnam reaģējot ar skābekli. Adrenohromu un adrenalīnu, no kā šo vielu ražo, var iegūt ķīmiskā ceļā, neizmantojot dzīvas būtnes. Abas vielas var iegādāties pie lielākajiem pētniecībai domāto ķīmisko vielu ražotājiem. Makgila Universitātes ķīmijas doktors Džozefs Švarcs skaidro, ka mīts par adrenohroma iegūšanu sācies līdz ar Hantera Tomsona 1971. gada grāmatu Bailes un naids Lasvegasā, kurā tēli šo it kā no dzīviem cilvēkiem iegūto vielu lieto, lai apdullinātos.

Šādu maldu iespaidā veikti vairāki noziegumi. Jau 2016. gadā, neilgi pirms QAnon kustības pirmsākumiem, bruņots vīrietis ielauzās ASV picērijā Comet Ping Pong, lai glābtu bērnus no “Hilarijas Klintones bērnu izvarošanas biznesa”. 2019. gadā kāds QAnon sekotājs aizdedzināja citu šī zīmola picēriju. QAnon sekotāji arī apgrūtina īstas bērnu tirdzniecības izmeklēšanu. Piemēram, Polaris – organizācija, kas vada ASV Nacionālo cilvēku tirdzniecības tālruni – 2020. gadā ziņoja, ka simtiem QAnon atbalstītāju zvanot par neīstiem sociālo mediju ierakstiem. Viņi arī pārplūdina sociālos medijus ar maldiem, tādējādi traucējot cilvēkiem atrast kvalitatīvu informāciju no bērnu aizsardzības organizācijām.

Jāpiebilst, ka pati filma, kuru iesaka video autore, ir balstīta uz patiesiem notikumiem un nav par QAnon maldiem. Taču tās galvenās lomas atveidotājs ir teorijas piekritējs, kurš par to regulāri runā intervijās. Tāpēc filma kļuvusi populāra QAnon sekotāju un galēji labējo ideologu vidū.

Plašāk par to, kas ir QAnon sazvērestības teorija un kā tā radās, Re:Check iepriekš rakstījis šeit un šeit.

Secinājums: Nav nekādu pierādījumu, ka kinozvaigznes un politiķi pērk bērnus, lai no viņiem iegūtu kādu ķīmisku vielu, kas viņus “atjauno”.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.