Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāki simti Facebook lietotāju dalās ar video, kurā maldina par it kā globālistu plāniem kontrolēt pasauli. Tajos teikts, ka divas koncepcijas – “viena veselība” un “ēdiens kā zāles” – ir aizsegs, lai ieviestu sabiedrības kontroles mehānismus un liegtu tai ēst veselīgu pārtiku. Tas ir pilnīgs izdomājums.

“Viena veselība” nenozīmē ēdiena transformāciju

Viens no video autoriem stāsta, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) sākusi projektu “viena veselība”, kas it kā paredz pilnīgu kontroli pār cilvēkiem:

Tas ir viss no PVO lielā projekta ar nosaukumu “Viena veselība”, kas parādījās jau 2017. gadā. Bet pagājušā gada oktobrī iznāca ziņojums par nepieciešamajiem darbiem, un tas faktiski nozīmē to, ka cilvēku, dzīvnieku un vides resursu veselība tiek integrēta vienā lielā sistēmā, kuras patieso apmēru var grūti aptvert. Bet turpat ietilpst arī digitālās pases, ēdiena sistēmas transformācija un visa dabiskā pārveidošana par kaut ko citu, veidojot tā saukto digitālo ekosistēmu ar 5G, kur viss ir zem viņu pilnīgas kontroles.”

Video autors sagroza “vienas veselības” koncepcijas ideju. Īstenībā tas ir uzskats, ka cilvēku, vides, dzīvnieku un augu veselība ir savstarpēji savienota. Proti, ietekmējot vienu, tiek iespaidota arī pārējo veselība. Akadēmiskajā žurnālā Nature dots piemērs – Japānā 1950. gados kaķiem un cilvēkiem sākās neiroloģiskas problēmas: grūtības staigāt, pārmērīga siekalošanās un lēkmes. Pētnieki atklāja, ka cilvēki saindējušies ar dzīvsudrabu, ēdot turpat nozvejotas zivis. Dzīvsudrabs ūdenī bija nonācis no kādas ķīmiskās rūpnīcas. Proti, ūdens ekosistēmas piesārņošana izraisīja smagus veselības kaitējumus cilvēkiem. Koncepcija esot īpaši aktuāla nākotnes pandēmiju kontekstā, jo saimnieciskās darbības paplašināšanās un dabisko ekosistēmu iznīcināšana palielina iespēju saskarties ar dzīvniekiem, kas pārnēsā cilvēkiem potenciāli bīstamas infekciju slimības.

“Vienas veselības” principi eksistē jau vairāk nekā 200 gadu, taču ideja pie nosaukuma tika 2003. gadā, kad Ķīnā plosījās SARS epidēmija. 2017. gadā PVO, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija un Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija kopīgi pauda atbalstu “vienas veselības” principiem un apņēmās risināt lokālas un globālas veselības problēmas caur dažādu institūciju sadarbošanos. PVO 2022. gada ziņojumā minēti galvenie virzieni, kuros, viņuprāt, jāņem vērā “vienas veselības” principi. Tie ir dzīvnieku pārnēsāto slimību ierobežošana, antibiotiku rezistences novēršana un ēdiena pieejamības nodrošināšana.

Runājot par “globālistu plāniem”, viens no maldinātājiem rāda ekrānšāviņus ar rakstu par PVO Vienas veselības rīcības plānu 2022.–2026. gadam. Plāna mērķis ir saprast un izveidot sistēmas kopīgai rīcībai, lai novērstu dažādus riskus cilvēces, dzīvās dabas un vides veselībai. Ne rakstā, ne pašā plānā nav nekādu liecību, ka “vienas veselības” koncepcija paredz “digitālo ekosistēmu ar 5G”, “visa dabiskā pārveidošanu” vai digitālās pases. Re:Check to neatrada arī PVO ziņojumos vai akadēmiskajā literatūrā par šo tematu.

“Ēdiens kā zāles” nenozīmē cilvēku pārveidošanu 

Tālāk otrs video autors stāsta, ka tā sauktie globālisti plāno likvidēt ierasto pārtiku un kontrolēt, ko cilvēki drīkst ēst. Vārdā nenosaukti “kungi”, kuriem būšot pieejams viss, kontrolēs “zemāko kastu”:

Mēs, pārējie, būtu tie, kas tiek izmainīti jau ģenētiski un pieradināti jau pie attiecīga dzīvesveida aplokos un tiktu arī baroti ar attiecīgu pārtiku. (..) Tās faktiski būtu divas cilvēku sugas ar bioloģiskām atšķirībām.”

Šis plāns it kā esot saistīts ar pēdējos gados populāro ideju “ēdiens kā zāles”:

“Iepazīsimies ar plānu, ko sauc par “ēdiens kā medicīna”. Tā autori ir mūsu senie paziņas Rokfellera fonds. (..) Tagad viņi runā par to, ka cilvēkiem vajadzētu nodrošināt sagatavotas porcijas – līdzīgi kā tas ir ar recepšu zālēm.”

Arī šajā gadījumā dezinformatori sagroza idejas jēgu.

Pasaulē katru gadu aptuveni 11 miljoni nāvju ir saistītas ar neveselīgu uzturu, un, piemēram, pēc pētnieku aplēsēm Latvija šajā ziņā ir Eiropas Savienības priekšgalā. Amerikas Zinātnes attīstības asociācija (AAAS) norāda, ka par spīti tam lielai daļai ASV medicīnas studentu netiek mācīti pat uztura zinātnes pamati. 

Ar uzturu saistīto nāvju skaits uz 100 tūkstošiem cilvēku 2017. gadā. Avots: Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017.

Koncepcijas “ēdiens kā zāles” atbalstītāji uzskata, ka ārstiem vajadzētu pievērst daudz vairāk uzmanības pacienta ēšanas paradumiem un noteiktu slimību gadījumā izrakstīt konkrētu uztura režīmu jeb diētu. Daļa pētnieku un ārstu lēš, ka noteiktas diētas varētu palīdzēt īpaši tiem, kas sirgst ar diabētu, sirds un asinsvadu traucējumiem, dažādiem vēža veidiem vai kaitēm, kas saistītas ar aptaukošanos. Patlaban ideja nav plaši izmanota, bet, piemēram, Lielbritānijā 2. tipa cukura diabēta pacientiem ir pieejama 12 nedēļu programma, kurā viņiem nodrošina atbilstošu mazkaloriju ēdienu. Idejas praktiska ieviešana paredzētu šiem cilvēkiem padarīt veselīgu pārtiku padarīt pieejamāku, proti, tiktu piešķirti līdzekļi tieši veselīgu produktu pirkšanai.

Video autors runā par nu jau mirušā naftas magnāta Džona Rokfellera dibināto Rokfellera fondu, kas regulāri finansē dažādas iniciatīvas un projektus. Pērn fonds “ēdiens kā zāles” principu veicināšanai izsniedza grantus vairāk nekā sešu miljonu ASV dolāru vērtībā. Rokfellera fonds norāda, ka tā galvenie mērķi ir izprast idejas zinātnisko pamatojumu, ieviest ēdienu kā veselības industrijas stūrakmeni un nodrošināt veselīgu pārtiku maznodrošinātiem cilvēkiem. Nav nekāda pamata teikt, ka fonda centieni ir saistīti ar “ierastās pārtikas likvidēšanu” vai “cilvēku bioloģisko pārveidošanu”.

Par Rokfelleru un viņa ģimeni jau izsenis tiek izplatītas sazvērestības. Piemēram, Re:Check iepriekš par Rokfellera “plānu” kontrolēt sabiedrību (šeit).

Secinājums: Koncepcijas “viena veselība” atbalstītāji uzskata, ka cilvēku un dabas veselība ir savstarpēji saistīta, bet “ēdiens kā zāles” paredz veselīga un pareiza uztura integrēšanu noteiktu slimību ārstēšanā. Tām nav nekādas saistības ar sabiedrības kontrolēšanu vai ēdiena sistēmas transformēšanu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.