Pēc 6. februārī notikušās zemestrīces Turcijā un Sīrijā plaši izplatījās sazvērestības teorija, ka dabas katastrofa bija cilvēku izraisīta. Citās valstīs izplatīto maldu atbalsis nonākušas arī Latvijā. Tomēr apgalvojumiem, ka spēcīgo zemestrīci izraisīja ASV vai kāds cits savu ģeopolitisko interešu vārdā, nav nekāda pamatojuma. Zemestrīcei bija dabiska izcelsme, turklāt, ja tas būtu cilvēku roku darbs, to nevarētu nepamanīt.

Latvijā vēstījumi par zemestrīces it kā mākslīgo izcelsmi lielu popularitāti nav guvuši. Pārsvarā profili, kas regulāri dalās ar maldinošu informāciju un sazvērestības teorijām, publicēja no ārzemēm nākušus video krievu valodā. Ar kādu populāru TikTok video platformā Facebook dalījušies vairāk nekā 2000 lietotāju, tajā skaitā Latvijā.

Tajā apgalvots, ka zemestrīci Turcijā izraisījušas ASV, izmantojot speciālu mašīnu, kas radot zemestrīces:

“Kāpēc ASV iztaisīja zemestrīci? Jā, tu mani pareizi sadzirdēji. Šo zemestrīci izdomāja un īstenoja Amerika.”

Tas darīts, jo amerikāņi it kā sadusmojušies uz Turciju par sadarbību ar Krieviju gāzes jautājumā. Nekādu pierādījumu šim apgalvojumam nav. 

Foto: Ekrānšāviņi no Facebook.

Kāda cita Facebook lietotāja vēl 7. februārī, dienu pēc traģēdijas Turcijā un Sīrijā, publicēja aizdomas, ka zemestrīce, visticamāk, radīta mākslīgi. Pamatojums: “Brūkošās mājas Turcijā, cilvēki, kas mierīgi iet, neatbilst zemestrīces aprakstam”. Lai par to pārliecinātu, pievienots kāds video, kurā redzams, kā zeme dreb zem cilvēku kājām un trīc koki. Paraksts vēsta, ka tā ir Indonēzija un šādi izskatoties “īsta zemestrīce”. Drīzumā kā atbildi saņemtajiem pārmetumiem lietotāja publicēja citu ierakstu:

“Spriežot pēc troļļu apokaliptiskiem uzbrukumiem zem maniem video par to, ka tā saucamās Zemestrīces Turcijā paņēmušas daudzas dzīvības un, iespējams, tie bija organizēti sprādzieni, notikumi nevis zemestrīces, saprotams, ka taisnību laikam pateicu.”

Taču nekāds pamatojums “organizētiem sprādzieniem” norādīts nav. 

Citā ļoti populārā TikTok video dažas dienas pēc zemestrīces runā pērn mirušais Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis. Klipā viņš redzams kādā televīzijas raidījumā, kur stāsta, ka zemestrīces un citas dabas katastrofas vajadzības gadījumā varot izraisīt cilvēks. Paraksts virs tā vēsta: “Viņam bija taisnība.” 9. februārī publicēto TikTok video redzējuši 2,5 miljoni lietotāju un 68 tūkstoši to atzīmējuši ar “patīk”. To Facebook publicējusi arī kāda lietotāja Latvijā. Klips parakstīts vārdiem: “Šim video ir 20 gadu. Viņš zināja nākotni. Viņš ne tikai visu šo runāja, viņš visu to zināja, bet viņu padarīja par ākstu.”

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

Tomēr nav pamata aizdomām, ka zemestrīce bijusi mākslīgi izraisīta. To Re:Check apstiprina arī Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeoloģijas nodaļas vadītājs Jānis Karušs. Zemestrīce Turcijā un Sīrijā bija spēcīga – 7,8 magnitūdas. Tās upuru skaits abās valstīs pārsniedzis 50 tūkstošus. “Zemestrīce Turcijā viennozīmīgi ir dabiskas izcelsmes – ir noticis straujš tektonisko plātņu pārvietojums,” skaidro Karušs. Viņš norāda, ka zemestrīces radītās vibrācijas uztvēruši seismogrāfi, kas izvietoti visā pasaulē. Analizējot vibrācijas, ir iespējams pateikt, vai satricinājums bijis dabiskas izcelsmes vai arī cilvēka radīts. Tāpēc šajā gadījumā neesot šaubu par zemestrīces dabisko izcelsmi. 

Vai iespējams šādu zemestrīci izraisīt mākslīgi? Karušs skaidro, ka tāda līmeņa svārstību mākslīgai izraisīšanai būtu jāizmanto kodolieroči. Citas metodes šādas zemestrīces radīšanai būtu sarežģīti izstrādāt pat teorētiskā līmenī, viņš norāda. “Lai izraisītu šāda mēroga zemestrīci, būtu nepieciešams izraisīt sprādzienu, kas līdzinātos vieniem no spēcīgākajiem atombumbu izmēģinājumiem, ko cilvēks jebkad ir veicis, ko savukārt nebūtu iespējams nepamanīt.” Zinātnieks runā par “Cara bumbas” izmēģinājumu PSRS 1961. gadā. Neko līdzīgu cilvēce kopš tā laika nav atkārtojusi. Tas notika mazapdzīvotajā Novaja Zemļa arhipelāgā Ziemeļu Ledus okeānā. Sprādziens notika apmēram četrus kilometrus virs zemes, tā jauda bijusi virs 50 megatonnām, un atombumbas sēnes mākonis sasniedzis vairāk par 60 kilometru augstumu. Mediji vēsta, ka sprādziena zibsnis ilga vairāk par minūti, bet mākonis vēl ilgi saglabāja formu un tas bija redzams pat vairāku simtu kilometru attālumā. To nebija iespējams turēt noslēpumā.

Tiek vērtēts, ka “Cara bumba” izraisīja 5–5,25 magnitūdu spēcīgu satricinājumu. Pastāv arī citas aplēses, bet Re:Check neizdevās atrast tām apstiprinājumu. Arī Karušs uzsver, ka šāda apmēra sprādzienu nebūtu iespējams nepamanīt.

Arī medijos iepriekš skaidroti Turcijas un Sīrijas zemestrīces iemesli (piemēram, šeit, šeit un šeit). Iepriekš citās valstīs izplatījies arī pieņēmums, ka zemestrīci izraisīja kāds tektonisks ierocis un bijusī ASV militārā programma HAARP. Taču to jau iepriekš atspēkojuši tādi faktu pārbaudītāji kā Reuters, Politifact un USA Today. Par spīti pieņēmumiem, šī programma nespēj mainīt laikapstākļus, izraisot zemestrīces. Citi sociālo mediju lietotāji nepamatoti sauca šo zemestrīci par plānotu politiski motivētu uzbrukumu kurdiem. Arī tā nav tiesa, skaidroja faktu pārbaudītāji LeadStories.

Secinājums: Nav pamata sazvērestības teorijai, ka zemestrīce Turcijā un Sīrijā būtu cilvēku roku darbs. Šāda mēroga satricinājuma mākslīgai izraisīšanai būtu nepieciešams ļoti spēcīgs atombumbas sprādziens, taču tas nevarētu palikt nepamanīts.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.