Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Pēc tam, kad Vācijas policija protesta akcijas laikā aizturēja klimata aktīvisti Grētu Tūnbergu, interneta platformās sāka izplatīties pieņēmumi, ka aizturēšana bijusi teātris. Tie pamatoti ar video un fotogrāfijām, kurās smaidīga Tūnberga redzama blakus policistiem un fotogrāfiem. Apgalvojumiem par iestudēto izrādi nav pamata – fotogrāfijas uzņemtas pēc viņas aizturēšanas, policijai gaidot transportu protestētāju izvešanai no raktuvju teritorijas. 

Jau pirms vairākiem gadiem Vācijā tika nolemts atļaut enerģētikas uzņēmumam RWE paplašināt brūnogļu raktuves Ziemeļreinas-Vestfālenes zemē valsts rietumos. Lai to izdarītu, bija jālikvidē vairāki ciemati un bioloģiski daudzveidīgs mežs netālu no Āhenes. Vietējie iedzīvotāji un vides aizstāvji ilgstoši rīkoja protestus un nesekmīgi centās novērst raktuvju paplašināšanu tiesas ceļā.

Pēc meža “zaudēšanas” pēdējos divus gadus protesta akcijas notiek iedzīvotāju pamestajā Luceratas ciematā, kuru arī paredzēts nojaukt ogļu raktuvju paplašināšanai. Gan 2019. , gan 2021. gadā protestiem klātienē pievienojās arī Tūnberga. Luceratas ciematā tūkstošiem klimata aktīvistu pulcējās jau 2022. gada pavasarī. Viņi turpināja iebilst pret Vācijas plāniem enerģētisko drošību stiprināt ar ogļu ieguves paplašināšanu, pieprasot attīstīt videi draudzīgākus enerģijas avotus, vēstīja ziņu aģentūra AFP.

Šā gada sākumā pamestajā Luceratas ciematā atkal pulcējās simtiem un vēlāk pat tūkstošiem cilvēku. 14. janvārī protestiem pievienojās arī Tūnberga. Viņa kopā ar aptuveni sešiem tūkstošiem cilvēku devās gājienā. Citi protestētāji tajā pašā laikā arvien atteicās pamest ciemata tukšās ēkas. Vairāki bija iekārtojušies pazemes tuneļos, un policija viņus no tiem izveda ar varu. Mediji ziņoja par protestētāju mestiem akmeņiem un cita veida vardarbīgu rīcību, savukārt policistiem tika pārmesta pārmērīga spēka izmantošana aktīvistu savaldīšanā. Vairāki protestētāji un policisti nonāca slimnīcā.

17. janvārī policija aizturēja arī Tūnbergu. Drīz pēc tam sociālajos medijos dažādās valstīs tika publicētas bildes un video, kuros no vienas puses redzama Tūnberga stāvam kopā ar policistiem, bet no otras – fotogrāfi un video operatori. Bildes un video publicēti ar piebildēm, ka Tūnbergas aizturēšana bijis teātris. Tādi izplatīti arī latviešu valodā:

“Video redzams, kur viņi gatavojas filmēt video. Tad nu gan sanāk, ka viss ir iestudēts par apcietināšanu vai tas ir teātris par jaunu sižetu veidošanu žurnālistiem, vai tiešām lēni fotogrāfejoties apcietina?”

Citā ierakstā ironiski teikts: “Tā top tā saucamās ziņas,” bet vēl kādā redzamais nodēvēts par “zaļo krāpšanu”. Līdzīgu pieņēmumu izplatīja arī portāls NRA, sociālajā medijā Facebook rakstot, ka “arests bijis teatrāls” un “jāuzmanās no Grētas Tūnbergas jaunās lomas ekoteātrī”.

Vācijas faktu pārbaudes medijs Correctiv sazinājās ar Āhenes policijas pārstāvi. Viņa “teātra esamību” noliegusi. Aktīvisti bija šķērsojuši policijas norobežojumu un kāds bija ielēcis raktuvju bedrē. Lai gan Tūnbergas šo pārkāpēju vidū nebija, visa protestētāju grupa atradās ogļu ieguves uzņēmumam piederošajā teritorijā. Šā iemesla dēļ viņi aizturēti identitātes pārbaudīšanai. Policijas pārstāve skaidrojusi, ka Tūnberga netika vesta uz iecirkni un netika ievietota izolatorā. Identitātes pārbaude notikusi turpat notikuma vietā. Savukārt fotogrāfijas un video, kurā Tūnberga redzama smaidīga stāvot blakus policistiem, tapušas laikā, kad policija gaidījusi atbraucam autobusu, ar kuru aktīvisti vēlāk aizvesti no raktuvēm pieguļošās teritorijas. 

Vietējiem medijiem Āhenes policija arī skaidrojusi, ka īpašas attieksmes pret slavenībām nav. Protestētāji pēc aizturēšanas vairs neesot pretojušies, līdz ar to policistiem nav bijis iemesla izturēties bargāk. “Ja fotogrāfi jautā, vai drīkst fotografēt, viņiem netiek atteikts,” paudusi policija.  

Secinājums: Fotogrāfijām un video, kuros redzama policijas aizturētā klimata aktīviste Tūnberga, trūkst konteksta. Tās nerāda iestudētu izrādi, bet brīdi, kurā policija gaida ierodamies autobusu, lai protestētājus izvestu no raktuvēm pieguļošās teritorijas. Vides aizstāvju protesti pret konkrēto raktuvju paplašināšanu ilgst gadiem, un šī nav pirmā reize, kad tiem pievienojusies arī Tūnberga. Mediji janvāra protestus Luceratas ciematā atspoguļoja vairāku dienu garumā, un fotogrāfu un videooperatoru klātbūtne tajos akcijas lielā mēroga un politiskā konteksta dēļ nav nekas neparasts. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.